Torres-átigazolás: A nevezéshez sürgősen meg kell szabadulni néhány játékostól

A támadósor megerősítéséhez megtette az első lépést a Barcelona Ferran Torres leigazolásával, azonban a történet másik felének megoldása még hátra van: szinte biztosan el kell adnia vagy el kell engednie játékosokat a klubnak ahhoz, hogy a bértömegéből felszabadítsa a Torres nevezéséhez szükséges összeget a La Liga pénzügyi fair play szabályának megfelelve. 

Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, kik kötik meg jelenleg a klub kezét az igazolások terén az irgalmatlanul nagy bérükkel: Dembélé, Coutinho, Umtiti, valamint Neto és Sergi Roberto is kirívóan sokat keres egyelőre a teljesítményükhöz és játékperceikhez képest, így elsősorban ők azok, akikkel kezdenie kell valamit a klubnak Torres regisztrációja érdekében. A nyilvánvaló választás természetesesen Coutinho és Umtiti eladása, vagy adott esetben szerződéseik felbontása lenne, mert utóbbi még úgy is könnyebbséget jelentene a jövőre nézve pénzügyi szempontból, ha lelépési pénzt kéne nekik fizetni, főleg, mert az érdeklődők hiánya miatt egyelőre az eladás tűnik a nehezebb útnak.

Yusuf Demir szintén távozás előtt áll, mivel automatikusan meg kéne őt vennie a Barçának 10 millió euróért, ha pályára lép még egy alkalommal, viszont ezt nyilvánvalóan nem fogja vállalni a klub, mikor ott van a csapatban Abde vagy Ilias Akhomach. Luuk de Jongnak szintén csapatot keresne a Barcelona, mivel nem számít rá Xavi, a holland támadó azonban az első hírek szerint (még) nem mozdulna, ahogy Sergino Dest jövője is kérdés a sajtóhírek alapján, de ő csak sokadik opció, ha mindenképpen meg kéne válni még több játékostól, így egyelőre nem valószínű, hogy eligazol.

Ferran Torres 55+10 millió euróért fog Barcelonába költözni, a klubnak pedig meg kell felelnie a Liga pénzügyi fair play szabályainak – azoknak a szabályoknak és korlátoknak, amik miatt Messit sem tudta megtartani a klub még csökkentett fizetéssel sem. Egy távozó már van a csapatból, miután sajnálatos módon Agüerónak vissza kellett vonulnia szívproblémái miatt, azonban ő nem keresett annyit, hogy a távozása megoldjon minden jelenlegi és jövőbeli problémát. Mellette ott van Dembélé szerződéshosszabbításának ügye: ha a francia támadóval sikerül megállapodni egy csökkentett fizetésről szóló új kontraktusban, akkor Agüero távozásával együtt már jelentős megtakarítást könyvelhet el a klub, ugyanakkor várhatóan ez sem lesz elég arra, hogy Torres nevezhető legyen a szabályoknak megfelelően és Umtiti és/vagy Coutinho bérének a terhétől továbbra is meg kell szabadulnia a klubnak.

Mit ír elő a szabály?

A Barçának ugyanis meg kell felelnie a  La Liga „25%-os, vagy 4:1 szabályának”, ami kimondja, hogy a klub a fizetési sapkájának, azaz a La Liga által meghatározott, fizetésekre fordítható összegének elérése esetén egységnyi bevételének csak 25%-át fordíthatja új igazolásokra és fizetésekre, a többit a túlköltekezés kompenzálására kell fordítania.

Javier Tebas, a La Liga első embere még nyáron próbálta leegyszerűsíteni a dolgot a Barcelona kapcsán: „Ha egy klub túllépi a fizetési keretét, új játékost csak úgy regisztrálhat, ha új bevételei is vannak és ezeknek az újonnan keletkezett bevételeknek is csak a 25%-át fordíthatja erre. Ha a Barcelona 100 millió euróért elad egy játékost, akkor 25 millió euróért igazolhatnak. Ha egy olyan játékost akarnak hozni a klubhoz, akinek az éves fizetée 25 millió euró, akkor 100 millió euró bevételt kell generálniuk, vagy 100 millió euróval kell csökkenteniük az éves bértömeget a csapaton belül.”

A sajtóhírek alapján a Barcelona fizetésekre fordítható kerete erre a szezonra 100 millió euró körül alakul, ami több mint 280 millióval kevesebb, mint az elmúlt szezonban. És mivel a klub jelenleg is a limit felett van, emiatt kell minden új játékos esetén a szabályt figyelembe venni.

Azt pedig már csak így a cikk végén tesszük hozzá, hogy Dani Alvest is most januárban kell regisztrálnia a Barcelonának, akinek elvileg ugyan minimális lesz az alapbére, de valahogy nála is meg kell felelni a La Liga pénzügyi fair play szabályának.