Kölcsönlesben: kiből lesz pénz, ki térhet vissza?

Javában tart a tavaszi hajrá, ám a szezon végeztével sem áll majd meg az élet, csak a pályáról a klub irodáira kerül a reflektorfény. A Barcelona számára, főként pénzügyi helyzete miatt az átigazolási időszakok mostanság igen nagy jelentőséggel bírnak, az esetleges új igazolások mellett kölcsönben lévő játékosok tömkelegével is foglalkoznia kell nyáron a csapatnak. Az alábbiakban az ő helyzetüket elemezzük, hogyan teljesítenek, ki térhet vissza és kiből lehet pénzt csinálni. 

Csapatunk harmadik számú kapusa, Iñaki Peña a téli átigazolási időszak végén a török Galatasaray együtteséhez került egy fél éves kölcsönszerződés keretein belül. A bajnokságban eddig 6 mérkőzésen bizonyíthatott a spanyol hálóőr, ez idő alatt kapott gól nélküli meccset nem sikerült hoznia, összesen kilencszer vették be kapuját az ellenfelek. Az Európa-ligában szintén nem termett sok babér Peña számára, hiszen az Oroszlánok a legjobb 16 között éppen a Barcelona csapatával találkoztak, és 2-1-es összesítéssel a katalánok örülhettek a párharc végén, így a 23 éves kapusnak mindössze két meccs jutott a kupasorozatban. Szomorkodásra azonban semmi oka nem lehetett, a törökök egyik legjobb játékosa volt Peña, aki ha jelenlegi (például a Barça elleni) formáját képes tartani, Neto esetleges távozása esetén a következő szezontól egyértelműen a Barcelona második számú kapusává válhat.

A Barcelona B csapatától kölcsönben lévő Rey Manaj az idei szezonban a Spezia csapatánál futballozik. Az albán támadó egyértelműen a több játéklehetőség reményében váltott klubbot az idei szezonra, ami meg is adatott neki, a Serie A 2021/22-es szezonjában 24 mérkőzésen bizonyíthatott már. Ezalatt 4 gólt sikerült elérnie, ami mellé gólpassz nem, de 7 sárga lap társul. Az olasz gárda 300 ezer euró ellenében szerezte meg ideiglenesen a csatárt, akit a szezon végén 2.7 millió euróért végleg megvásárolhatnak. Amennyiben nem élnek ezzel a lehetőséggel, Manajra újabb kölcsön szerződés várhat, hiszen a Barcelona jelenlegi támadósora mellett nem sok lehetőségre számíthat.

Nem Peña volt a gránátvörös-kékek első játékosa, aki Törökországban kötött ki. A csapat középpályása, Miralem Pjanić már nyáron erre a sorsra jutott, miután a klub akkori vezetőedzője, Ronald Koeman nem számított rá a csapatban. A bosnyák labdarúgó a Besiktas együtteséhez került kölcsönben az idei szezonra. Pjanić idáig 24 mérkőzésen lépett pályára, 18 bajnokit, 3 BL- és 3 török kupameccset játszott. Mutatói nem a legjobbak; mindössze 4 gólpassz jegyezhető a nevéhez. A játékonak egyébként 2024-ig érvényes a szerződése a Barcelonával, így a kölcsönszerződése lejártával visszakerül a katalánokhoz, ha a Besiktas nem veszi meg. Azonban nem valószínűsíthető, hogy huzamosabb ideig a keret tagja lesz a Barçában, hiszen a mostani fiatalítást elnézve, Xavi könnyen lehet, hogy Koemanhoz hasonlóan nem számít a bosnyák szolgálatára. Ez esetben idén nyáron ismét érdekes téma lehet, hogy mi fog történni az irányítóval – ha a klub pénzzé tenné őt, a Transfermarkt alapján 11,5 millió eurót ér jelenleg.

Csapatunk egyik fiatal tehetsége, Álex Collado télen csatlakozott a Granada együtteséhez. A kölcsönszerződésének megköttetése óta a szélső 10 meccsen jutott szerephez a piros-fehér gárdában, ez alatt a statisztikája ugyan nem a legfényesebb, hiszen mindösszesen 1 gólpasszt és egy sárga lapot jegyezhettek fel nála, ám ez nem mutatja igazán jól, hogy milyen gyors és robbanékony támadóval gazdagodott januárban a Granada. Szerződését kizárólag vételi opció nélkül írta alá a Barcelona, ugyanis mind a játékos, mind a klub bízik a közös folytatásban, így a katalán támadó nyártól ismét a katalánok csapatát erősíti, kérdés, hogy az új igazolások és a többi fiatal mellett mennyi lehetőséghez fog jutni valójában.

Az angol bajnokságból is kölcsönöztek Barcelona játékosokat az idei szezonra. Elsőként Francisco Trincão utazott a szigetországba, hiszen a Wolverhampton Wanderers 1 évre megszerezte a játékjogát a portugál szélsőnek, aki Koeman csapatában fokozatosan egyre kevesebb lehetőséghez jutott. A futballista a 21/22-es kiírásban 23 bajnokin, 1 FA Kupa és 1 Ligakupa mérkőzésen szerepelt, ám teljesítménye elmarad a várttól. 1266 játékperc alatt mindössze 2 gólt sikerült termelni a támadónak, ami nem igazán nyerte el jelenlegi klubjának tetszését, a szezon haladtával Trincão egyre kevesebbet látható a futballpályákon. Amennyiben a Wolves mégis élne vásárlási jogával, 25 millió eurót kéne fizetniük a Barcelonának a szezon végén.

Trincãót fél év múlva Philippe Coutinho követte Angliába, ő az Aston Villa gárdájához került kölcsönbe a szezon végéig. A brazil karmester jó formában játszik megérkezése óta. 12 mérkőzésen 4 gólja és 3 gólpassza van, ezeknek is köszönhetően pár hónap alatt csapatának vezére lett, bár legutóbb ő sem tudta megakadályozni, hogy a Tottenham 4-0-ra átgázoljon a csapatán. Többek között Steven Gerrard, Coutinho volt csapattársa és jelenlegi vezetőedzője is méltatta a szélsőt, így az kijelenthető, hogy szívesen látják őt Angliában a továbbiakban is, ehhez azonban a Villának 40 millió eurót kéne fizetni a Barcelona együttesének – kérdés, hogy ki tudják-e fizetni, mert a szándékuk a végleges vételre Coutinho hasonló folytatása mellett biztosan meglesz.

A Messi dráma mellett a nyári átigazolási időszak másik bombahíre az utolsó percben végbement üzlet, melynek köszönhetően Antoine Griezmann az idei szezont már az Atlético Madrid játékosaként töltötte. A világbajnok francia támadó 19 La Liga, 8 Bajnokok Ligája és 1 Spanyol Kupa mérkőzésen vett részt, melyeken 8 gólt szerzet és 5 gólpasszt osztott ki. Bár teljesítménye közepesnél nem mondható jobbnak, Griezmann nagy közönség kedvenc Madridban, így ennek, valamint a megállapodásnak köszönhetően, ami 1+1 évre szól és kötelező vásárlási opciót tartalmaz, nehéz elképzelni, hogy a támadó valaha még magára öltené a gránátvörös-kék mezt. Amennyiben a +1 évet is kölcsönben tölti a madridiaknál, az Atleticónak csak ezután kell fizetnie, 40 millió eurót.

***