Soler a levegőben… várva De Jongra

Hetek óta felmerül különböző sajtótermékekben Carlos Soler neve a Barcelona mellett, és egyre inkább úgy tűnik, hogy nem csak egy egyszeri pletykáról volt szó. Soler lehet a Barcelona számára az a játékos, aki Frenkie de Jong helyébe lépne a csapat keretében, amennyiben a hollandot végül eladná a katalán egyesület.

Kedden együtt ebédelt Barcelonában Joan Laporta és Anil Murthy, a két klub elnöke, de a találkozó jelentőségét növeli, hogy kettőjük helyettesei is ott voltak, így Joey Lim és Rafa Yuste is. A megbeszélésről a ‘Jijantes’ értesült elsőként, amit egyhangúlag átvett az összes spanyol és katalán lap, de nem sokáig maradt kérdés, hogy az értesülés igaz volt-e, mert Joan Laporta az este későbbi szakaszában megerősítette, hogy valóban sor került az ebédre.

Hetekkel ezelőtt először a ‘Chiringuito de jugones’ televízió műsorban említették meg, hogy a Barcelona igazolt egy játékost, aki spanyol, Spanyolországban játszik, de a nevét nem említhették meg. Néhány nappal később a madridi AS jelentette be, hogy a katalán klub megállapodott a Valenciával és Solerrel, is, hogy amint sikerült eladnia a Barcelonának Frenkie de Jongot, akkor Soler Barcelonába költözik 20 millió euróért. Az ár azért lehet az érvelés szerint ilyen alacsony, mert az egyébként 40-50 millió eurót érő Soler szerződése jövő nyáron lejár a Valenciával, és az eddigi hosszabbítási tárgyalások nem vezettek eredményre.

Akkor még minden más lap inkább a cáfolatot hirdette és hitte el, mára azonban már, hogy a találkozó kiderült, se a lapok, se a klubok részéről nincs cáfolat a vélt témáról, Solerrel a középpontban. Laporta természetesen nem konkretizálta, hogy miről volt szó, de szinte minden forrás szerint a lényeg Soler lehetett, ez alól a kivétel csak az AS narratívája, mert ők ugye már hetek óta azt az álláspontot képviselik, hogy a Barcelona egy ideje megállapodott a Valenciával és Solerrel is.

Abban van eltérés a beszámolók között, hogy szó esett-e a balszélső Gayáról, vagy sem. Mert neki is lejár a szerződése jövő nyáron, és ő is olyan játékos, aki érdekes a Barcelona számára, bár az feltételezhető, hogy kisebb prioritással lenne igazolás idén nyáron, mint Soler. Amennyiben persze nem hosszabbít és nem is távozik a Valenciától, úgy jövő nyáron nagyon könnyen Barcelonába kerülhet, mint szabadon igazolható futballista. Illetve téma lehetett az, hogy mely játékosok lehetnek érdekesek esetleg a Valenciának a Barcelona keretéből, mint Braithwaite, Puig vagy Dest. De ez utóbbi téma valóban inkább csak érintőleges lehetett, mert még az is bizonytalan, hogy ki lesz a Valencia jövő évi edzője, így az erősítéseik is várhatóan bizonytalanok maradnak egy darabig.

Soler és valamennyire Gayá ügyét még az is erősíti, hogy pont a napokban szivárogtak ki hangfelvételek Anil Murthy egy beszélgetéséről, amelyben arról is beszél a Valencia elnöke, hogy Soler el akarja hagyni a klubot, és Gayá sem akar majd maradni. Ehhez jön hozzá az a pénzügyi körülmény, hogy a következő másfél hónapban a Valenciának eladásokra van szüksége 37 millió euró értékben, és hacsak nem sikerül eladnia addig Gonçalo Guedest – aki ér ennyit – , akkor ilyen okból is rá lenne kényszerítve a fenti ügy lezárása.

Az egész ügy érdekessége, hogy két pénzre szoruló klub tárgyal egymással, hiszen sem a Barcelona, sem a Valencia nincs túl jó anyagi helyzetben. Bár a Barcelona helyzete talán rosszabb, inkább eladási kényszerben pont a Valencia van, mely 70 millió eurós veszteséggel zárja a szezont, és még június 30-ig kell tudjon felmutatni játékos eladást 37 millió euró értékben.

De az is valószínű, hogy amíg Frenkie de Jong a Barcelona keretének tagja, addig a Barcelona várhatóan nem fog tudni lezárni egy ilyen átigazolást.