A védelem tengelye, kik lehetnek az érkezők és a távozók?

Az átigazolási időszakban napról napra jelennek meg hírek a Barcelonával kapcsolatban. Ezek nagy része általában pletyka, de a tényekre támaszkodva lehet következtetni, hogy milyen játékosok, vagy konkrétan kik érkezhetnek a csapatba. Az idei átigazolási időszak egyik fő témája a védelem megerősítése lesz, amin már évek óta dolgozik a Barça…

Az idei szezon végére kikristályosodott, hogy középhátvéd poszton a fix kezdők Xavi csapatában Piqué és Araújo, valamint mellettük nagyobb szerephez jutott Eric Garciá. Araújó teljesítményéről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, az uruguayi, aki a közelmúltban hosszabbította meg szerződését, a csapat egyik húzóembere volt, amellett hogy védőmunkáját kiválóan teljesítette, gólokat is szerzett, a tapasztalt játékosokat megszégyenítő higgadtsággal játszott, mindezt 23 évesen. Eric Garciá teljesítménye felemás volt, de egyértelmű, hogy tehetséges labdarúgó, még csak 21 éves, szóval hosszú távon a csapat meghatározó alakjává válhat. Piqué egyik legjobb szezonját futotta a Barcelonában, megkopott sebességét hihetetlen helyezkedéseivel és becsúszásaival ellensúlyozta, a csapat vezéregyénisége volt. Jelenleg sokat pletykálnak magánéletéről és arról, hogy nem a profi labdarúgók életmódját folytatja, de ami tény, hogy ebben a szezonban nyújtott teljesítményével 1-2 szezont még játszhat a legmagasabb szinten, azonban nem szabad elfelejteni, hogy 35 éves és a szezon jelentős részében sérülés mellett játszott, ezért inkább kiegészítő emberként kéne szerepeltetni. Piqué kapcsán a napokban arról is írtak lapok, hogy Xavi már egyáltalán nem számol vele, azonban ennek egyelőre nagyon kevés valóságalapja van, maxmium annyi, hogy már nem számítana fix kezdőnek a következő szezonban.

A jelenlegi keretből még középen játszhat Umtiti, Lenglet, Mingueza, de Xavi egyikükkel sem számol, ebben a sorrendben 90, 1235, illetve 1340 percet játszottak a szezonban, a legtöbbször csereként. A két francia értékesítése van előtérben. Umtiti játékáról nem lehet beszélni, hiszen nem láthattuk a pályán, a francia jelenleg pénzügyi teher a csapat számára, eladása nehéz, hiszen sérülékeny, nincs játékban. Jelenlegi piaci értéke 2 millió euró, szerződése 2026-ig szól. Lenglet az utóbbi években nem volt képes Piqué méltó társává válni a védelem közepén, Araújo berobbanásával pedig egyértelműen a kispadra szorult. Az utóbbi években számos nagy hiba és bosszantó piros lap fűződött a nevéhez, az ő védőmunkájára nem lehet alapozni. Kontraktusa 2026-ban jár le, eladása már évek óta téma, de nagy pénzt nem fog keresni rajta a Barcelona, jelenlegi piaci értéke 12 millió euró. (2018-ban 35,9 millió euróért igazolták le a katalánok.)

A védelem tehát egyértelműen erősítésre szorul. Az egyik legbiztosabb érkezőnek Andreas Christensen tűnik. Az osztrákok ellen megnyert Nemzetek Ligája mérkőzés után, a dán válogatott játékost a Barcelonával kapcsolatban kérdezték a riporterek. Egy mosoly mellett, a világ egyik legnagyobb klubjának nevezte a katalán óriást, ahova bármelyik játékos szívesen igazolna. Nyáron lejáró szerződését nem hosszabbította meg a Chelseavel és  mindenhol tényként közlik, hogy a Barcelonában folytatja. Proaktív védőnek tartják, aki nem elsősorban szerelésekkel és becsúszásokkal szerzi vissza a labdát, hanem remek helyezkedéssel és taktikus játékkal védi ki a veszélyhelyzeteket a pályán. A jó fizikumú, magas védőt, pontos és higgadt védőmunkája miatt a „dán Maldini”-nek is szokták nevezni. Christensen még csak 26 éves és a Premier Leagueben edződött, szóval komoly erősítést jelenthetne, mindemellett ingyen szerződtethetnék.

Állítólag Jules Koundé leigazolásával is megpróbálkozik a Barcelona. A francia válogatott védő elsősorban középen játszik, de robbanékonysága és technikai képességei lehetővé teszik számára, hogy a védelem jobb oldalán is szerepeljen. Védőmunkáját tekintve kiemelkedő gyorsasága, gyakran utolsó emberként akadályozza meg az ellenfél támadóit a gólszerzésben. Fizikumát tekintve nem tartozik a magas játékosok közé, de erős, atletikus alkat, képes magasra ugrani, így a fejpárbajok alkalmával nem indul hátrányból. A Barça számára fontos szempont lehet, hogy Koundé előszeretettel kapcsolódik be a támadásokba, stílusa beleillik Xavi most épülő csapatába és nem elhanyagolható, hogy ismeri a La Ligát, jelenleg a Sevilla labdarúgója. Azonban Koundé esetében nagy probléma, hogy a 23 éves védőnek 2024-ig szóló szerződése van jelenlegi csapatával. A francia keresett játékosnak számít az átigazolási piacon, jelenlegi piaci érétke 60 millió euró, hozzávetőlegesen 80 millió euróért már megválnának tőle. Azonban egyes források szerint a Barcelona Destet és Lenglet-et bevonná az üzletbe, ezzel csökkentenék a magas átigazolási összeget, állítólag erre a Sevilla is nyitott. Mellette a Napoli játékosa, Koulibaly neve is fel-feltűnik a sajtóban, de kettejük közül Koundé biztosan nagyobb fogás lenne, mert a francia jobban illeszkedne a csapatba, megszerzése is egyszerűbb, hiszen a Barcelona és a Sevilla között jó a kapcsolat. Azonban a feltételes mód mindaddig érvényes marad, amíg nincs megoldva a pénzügyi helyzet. Illetve, ha ez meg is oldódik, még akkor is csoda lenne, ha egyikükért valóban versenybe tudna szállni a klub, így maximum a sajtó (és esetleg Xavi) álmairól szólnak ezek a „hírek”.

Ebben az esetben is láthatjuk, hogy a Barcelona jelenlegi gazdasági helyzete komoly tényező az átigazolásoknál. Nem csak az átigazolási összegekkel van probléma, hanem meg kell egyezni az érkezőkkel a béreket illetően, illetve meg kell szabadulni azoktól a játékosoktól, akiknek a bértömege megakadályozza új játékosok regisztrációját. Ez nem egyszerű feladat, de ahhoz, hogy a Barcelona visszakerüljön ez európai elitbe, elengedhetetlen a stabil védelem. Ehhez pedig nem elég bő a keret, ahogy Xavi is mondta, minden poszton két top játékosnak kell versenyeznie a csapatba kerülésért. Remélhetőleg a vezetőség képes megoldani ezt a feladatot és a fenti pletykák, tényleges átigazolásokká válnak.