Tebas: „A Barça jó úton halad, hogy az érkezőit nevezze; értékesítette a vagyonát és csökkentette a fizetéseket, így tud igazolni”

Frenkie de Jong helyzete is szóba került

Javier Tebas, a LaLiga elnöke úgy véli, hogy a Barcelona „jó úton halad” abban a tekintetben, hogy az augusztus 12-én rajtoló 2022/23-as szezonra az új igazolásait nevezni tudja, bár hozzátette, „van még egy kis munka” előttük. Beszélt még a Frenkie de Jong esetleges fizetéscsökkentése körüli helyzetről és arról is szót ejtett, hogy a Barça hogyan tud igazolni. 

A nevezések körüli helyzet

„Figyelemmel kísérjük a történéseket, de amikor megmutatják a gazdasági intézkedések dokumentációját és néhány eladott játékosáét, meglátjuk, hogy mindenkit nevezni tudnak-e. Tudják, hogy mit kell tenniük. Azt hiszem, hogy van még egy kis tennivalójuk ezért, de úgy gondolom, hogy jó úton haladnak.”

Hogy ezt sikerül-e megtenni az idény kezdete előtt?

„Ezt tőlük kellene megkérdezni. Azt mondhatom, hogy jól ismerik a szabályokat, és tudják, mit kell tenniük. Még hosszú út áll előttük, de még van idő.”

Miért engedhet meg magának a Barça ilyen igazolásokat?

„Eladták az audiovizuális joguk 10%-át 207 millió euróért. Aztán ezt összesen 25%-ra emelték, ami azt hiszem, körülbelül 350 millió euróval jelent többet… Ez 500 millió euró lenne, és azt hiszem, még mindig van egy harmadik gazdasági intézkedés is, amit aktiválhatnak, ez pedig további 200 millió eurót jelentene. Képesek voltak értékesíteni a vagyonukat, amit meg kellett tenniük, és csökkenteni a fizetéseket, ez teszi lehetővé számukra, hogy igazoljanak.”

A klub megkérte Frenkie de Jongot, hogy jelentősen csökkentse a keresetét? 

„A LaLiga azt fogja tenni, hogy az AFE-vel kötött kollektív szerződésünket betartjuk. A játékosokat nem lehet nyomás alá helyezni annak érdekében, hogy ezt megtegyék, ezt diktálja a kollektív szerződés, a törvény, az ész és az etika. A Barcelona ismeri az ezzel kapcsolatos szabályokat és az erre vonatkozó felelősséget.”

A Barça és a Real helyzete, valamint a következő szezon

„A Real Madrid a La Liga és a Bajnokok Ligája címvédője. A pályán már megmutatták az elmúlt szezonban, hogy milyen szinten vannak. A Barcelona remekül erősített, és harcban lesz, de a Real Madrid a jelenlegi bajnok, és egyik nagy játékosuk sem távozott. A Barça második lett a LaLigában, harcban lehet a bajnoki címért az előttünk álló idényben? Nagyon nehéz ezt megmondani, mert még a Madrid is tavaly 90-nél kevesebb pontot szerzett, és ez azt mutatja, hogy nagyon versenyképes bajnokságunk van. Ha így igazoltak, akkor az azért van, mert minden trófeát szeretnének megnyerni, és minél versenyképesebb a LaLiga, annál jobb mindenkinek.”

***