Ernest Folch: „Soha többet! Ne gáncsoljuk el Alejandro Baldét!”

Ernest Folch, a katalán Sport munkatársa véleménycikkében figyelmeztet a múltbéli hibákra Alejandro Balde jövőjét illetően

Ernest Folch a Rac1 katalán rádió, az El Periodico és a katalán Sport munkatársa az átigazolási időszak utolsó napján tett közzé véleménycikket, a katalán Sport hasábjain, röviddel, a még mindig számos meglepetést és bizonytalanságot tartogató, nyári átigazolási időszak vége előtt. A cikkben, a baloldali csapatrész évtizedes kálváriáját járja körbe, vészjóslóan figyelmeztetve arra, hogy célszerű vigyázni Baldéra.

Amikor Alejandro Balde az Anoetában (a Real Sociedad stadionja – a szerk.) 30 másodperccel a kezdő sípszó után az ellenfél kábultságát kihasználva betört az üres területre és egy gyönyörű labdát adott, hogy Lewandowski megszerezze az első gólját gránátvörös-kék mezben a kapu előtt, sokan gondolhattuk, hogy egy gyötrelmes és kínokkal teli évtized ért véget, már ami a csapat bal oldalát illeti.

Egy megérzés, ami meggyőződéssé válhatott a következő fordulóban a Valladolid ellen, amikor Baldé ismét csodaszép teljesítménnyel rukkolt elő. Az, ahogy ez a saját nevelésű játékos, aki mindössze 8 éves korában érkezett az Españoltól, így berobbant, miután tíz éve itt játszik, úgy tűnt, véget vet a csapatrészt uraló több éves rémálomnak.

Az egyetlen kivétel Jordi Alba 2012-es üdvözlendő leigazolása volt, akinek 2016-ban nagy vetélytársa akadhatott volna, ha Luis Enrique meg tudja tartani Grimaldót, akinek a távozása az elmúlt idők legérthetetlenebbje volt, és azóta a portugál bajnokság egyik legnagyobb sztárjává nőtte ki magát.

Akadt még egy lehetőség kiköszörülni ezt a csorbát, amikor Cucurella berobbant az Eibar játékosaként, miközben továbbra is a Barcelonáé volt a játékjoga, azonban Valverde rövidlátásának és az akkori technikai igazgatóság és a Bartomeu fémjelezte vezetőség érzéketlen hozzáállásának következményeképpen a Getaféhoz került. Mi sem bizonyítja jobban a vezetőség akkori hiteltelenségét: Cucurella ezen a nyáron, hihetetlen, 68 millió eurós áron a Chelsea játékosa lett.

A két elszomorító eset között számos játékossal megpróbálták befoltozni ezt a csapatrészt, többek között Lucas Digne-nyel, az ügyetlenkedő Adriano Correiával, a későbbiekben teljesen csődöt mondó Junior Firpóval, akit nagy csinnadrattával igazoltak, de végül teljesen megsemmisült, és nem tudott maradandót alkotni.

Az elmúlt években Jordi Alba konkrétan bármilyen konkurenciától mentesen játszhatott, és a teljesítménye elkerülhetetlenül romlott ezidő alatt. Egészen addig, amíg augusztus 21-én megérkezett Alejandro Balde az Anoetába és azt hittük, hogy végre elmozdulunk a bal oldali csapatrész mélypontjáról. Xavi részéről, aki már leszögezte, hogy határozottan megbízik benne,  Balde egy nagyon bátor döntés.

Ámde, a Barça az elmúlt órákban is Marcos Alonso leigazolásán dolgozik, aki 31 éves és mindössze arra lenne jó, hogy vagy Jordi Albát szántsa be, vagy leginkább elgáncsolja és elvágja Alejandro Balde karrierjét.

Könyörgöm ne kövessük el még egyszer ugyanazt a hibát!

Ne ismételődjön meg Grimaldo és Cucurella esete!

Ne gáncsoljuk el Alejandro Baldét!

A cikk Ernest Folch, a katalán Sport újságírójának 2022. 09.01. 8:00-kor közzétett „Otra vez no, ¡No tapen a Alejandro Balde!” című véleménycikkének a fordítása.