Laporta: „Minden alkalommal, amikor leküzdünk egy akadályt, a LaLiga megváltoztatja a szabályokat”

A klubelnök értékelte a csapat teljesítményét fétávnál

A Barcelona elnöke több mint 90 akkreditált médium előtt jelent meg, hogy értékelje a klub helyzetét a szezon felénél és a téli átigazolási időszak végén. Az elnök Mateu Alemany sportigazgató és Eduard Romeu gazdasági alelnök kíséretében válaszolt a kérdésekre. A sajtótájékoztató egyperces néma csenddel kezdődött Marcos Alonso Peña, a klub korábbi játékosának és a csapat védőjének, Marcos Alonso édesapjának emlékére, aki 64 esztendősen hosszú betegeskedést hunyt el. Laporta beszélt még Xaviról, a Szuperligáról, az Espai Barça-projektről, valamint arról, hogy nem feltétlenül kell eladniuk játékosokat ahhoz, hogy igazolhassanak.

A csapat teljesítménye a szezon felénél

„Jól haladunk, az elsődleges célunk a LaLiga megnyerése, ahol annak ellenére az élen vagyunk, hogy a csapat a fejlődés fázisában van, miután megerősítette a keretét. Határozottan esélyesek vagyunk a bajnoki címre, de tudjuk, hogy keményen meg kell dolgoznunk érte. A Barça visszanyerte a bizalmát és újra örömöt tud okozni a szurkolóknak.”

Xavi

Az elnök dicsérte Xavit, akiről azt mondta, hogy „ismeri a klubot, és rendkívül pozitív. Ismerve a bértömegünk korlátait, soha nem kért tőlünk többet, mint amennyit megengedhetünk magunknak. Nem lehet nem dicsérni őt és a munkatársait. Vannak olyan kritikák, amelyek a riválisokhoz közeli sajtóból érkeztek, és amelyeket megértek, aztán vannak olyanok, amelyek szisztematikusak és nehezebben érthetők. Xavi nagyon jól teljesít, és vele együtt a csapat is egyre jobb formában lesz.”

A gazdasági helyzet és az átigazolások 

A gazdasággal kapcsolatban kijelentette, hogy „bátor döntésekkel mentettük meg a Barcelonát egy nagyon nehéz helyzetből, és a klub történetében rekordot értünk el a szponzori szerződések terén, és a létesítményeink látogatottságát tekintve is”

Ennek fényében Laporta így reflektált az igazolások nehézségeire is: „Ez a LaLiga fizetési limitje miatt van. Egy nagyon túlzott, 300-350 milliós bértömeget örököltünk. A mai napon ezt 100 millió euróval már csökkentettük, és reméljük, hogy nyáron elérjük ebben a tekintetben a 175 milliót. De időközben egy nagyon versenyképes csapatot építettünk 74 millió eurót kiadva [a játékos eladások és vásárlások között ekkora a különbség – a Szerk]. Minden alkalommal, amikor leküzdünk egy akadályt, a LaLiga megváltoztatja a szabályokat. Ez történt a gazdasági intézkedéseink után is, aztán ezután már több korlátot szabtak nekünk. Ez történt a visszavásárlási opciókkal és több variációval a bevételek nyilvántartásának módjával vagy a bizonyos folyamatokat érvényesítő ellenőrök személyazonosságával, akik nem lehetnek akárkik. Legyünk tisztában azzal, hogy a LaLiga képes lehet megoldást találni erre, de ez egy nehéz út, meglátjuk, hátha egy kicsit megkönnyítik a dolgunkat. Tovább dolgozunk a játékosok regisztrálásán, dolgozunk a terveinken, és szeretnénk javítani a kapcsolatunkat a La Ligával.”

Amikor arról kérdezték, hogy a fizetési keret csökkentése befolyásolja-e az olyan játékosok esetleges eladását, mint Ansu Fati, Laporta nyersen fogalmazott: „Ha rajtunk múlik, nem lesz ilyen eset, nagy reményeket fűzünk ahhoz, hogy ez így lesz. Nem gondolkodunk játékosok eladásán, nem tudom megjósolni a jövőt, de az edzőn múlik, hogy hasznosnak tartja-e az adott játékos játékban hozzáadott értékét vagy hogy valaki teljesíteni tudja-e az általa támasztott elvárásokat. Egyetlen játékos jövőjét sem tudom megjósolni, de nem kell eladnunk ahhoz senkit, hogy igazoljunk. Nem vagyunk erre kötelezve, mert úgy gondoljuk, hogy vannak más megoldások is, amelyekhez folyamodhatunk.”

Játékosok

„Busquets csodálatosan teljesít, nélküle a fiatalok nem ragyognának ennyire. Mindig is mondtam neki, hogy amikor dönt a jövőjéről [2023 nyarán lejár a szerződése – a Szerk.], hívjon fel minket, és mondja el, mit akar csinálni, még nem ültünk le beszélgetni, karácsony előtt ültünk le, amikor az MLS-ből érkeztek ajánlatai, és kihasználhatta volna ezt, de nem tette, velünk akarta befejezni ezt a szezont. Dolgozunk ezen, valamint Baldé, Sergi Roberto, Peña és Araújo ügyén. A vezetőség dolgozik rajta, nem mondhatjuk, hogy ezek a folyamatok már teljesen készen vannak, da azt igen, hogy majdnem készen”

A Dembélé-ügy is szóba került. Az elnök szerint „mindannyian boldogok vagyunk, ő tisztában van azzal, hogy fontos a csapat számára. Nagyon elégedettek vagyunk vele. Szeretjük őt, és azt akarjuk, hogy folytassa.”

Ami az igazolásokat illeti, különösen azokat, amelyek a Manchester Citytől érkezhetnek, Laporta azt mondta, hogy „az ottani barátaim miatt remélem, hogy nem történik semmi. Általánosságban úgy gondolom, hogy a nyáron erősíteni fogunk, reagálva arra, amit Xavi kér tőlünk.”

A Szuperliga

Laporta az új Szuperliga-projektről is beszélt: „Halad a dolog. A sorozatnak vonzónak, fenntarthatónak és a játékosokat tiszteletben tartónak kell lennie. Védjük ennek a sorozatnak az érdekeit, de anélkül, hogy megszakítanánk az UEFA-val folytatott párbeszédet, ezt össze kell hangolnunk a többi sorozattal, amelyeknek a Bajnokok Ligájához hasonlóan egymás mellett kell létezniük. Áprilisban lesznek híreink.”

Espai Barça

Ami az Espai Barçát illeti, az elnök sajnálatát fejezte ki, „hogy a koronavírus miatti időszakot nem használtuk ki úgy, mint riválisaink. A munkálatok tíz évet késnek, és a világ egyik legjobb stadionjával növelni fogjuk a bevételeket” A Montjuïcra való költözéssel kapcsolatban a következő szezonban Laporta bejelentette, hogy „külön sajtótájékoztatót fogunk tartani”, de megvédte a munkálatok török Limak cégnek történő odaítélésének jogszerűségét. Laporta sajnálatát fejezte ki, hogy „az elmúlt hetekben olyan dolgok jelentek meg, amelyek nem igazak, és mi háromszor is cáfoltuk őket. Az isztambuli repülőtér építése során bekövetkezett halálesetekről nincs hírünk. Ez egy olyan vállalat, amelynek vannak értékei, amint azt most a törökországi földrengés is bizonyítja.”

***