Kessié: „Xavi felhívott, hogy meggyőzzön a váltásról? Ez egy olyan dolog, amiről egész életedben álmodsz”

Az elefántcsontparti középpályás beszélt az átigazolásának körülményeiről és a beilleszkedéséről

Türelem és kitartás, ez Franck Kessié kulcsa, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a Xavi által adott lehetőségekből. Az elefántcsontparti középpályás egy nyilatkozat keretein belül mesélt a becenevéről, amely még Olaszországban ragadt rá, a nyári átigazolásának körülményeiről, továbbá arról, hogy Xavi Hernández személyesen hívta fel, hogy meggyőzze át a váltásról. Ezenfelül szóba került még a Real Madrid ellen szerzett „gólja”, amitől Ansu Fati mentette meg a madridiakat. Kessié elmondta, hogy már pár másodperccel később mondta neki, hogy ezzel ne foglalkozzon és csak a játékra koncentráljon.

Hogy érzed magad, Franck? Egyre jobban nézel ki…

„A dolgok nagyon jól mennek. Boldog vagyok, hogy itt lehetek, a csapattársak, a munka, a kapcsolatom a stábbal remek, nagyszerű itt lenni.”

Már leparkoltál Laporta elnök úr helyén?

„(nevet) Nem, itt még nem tettem meg…”

Magyarázd el nekünk, honnan származik az elnök becenév, amely Milánóban ragadt rád

„Az első napok egyikén megérkeztem a milánói sportkomplexum parkolójába, és egy olyan helyre parkoltam, amit szabadnak láttam. Láttam, hogy egy biztonsági alkalmazott jön felém. Közölte velem, hogy nem foglalhatom el azt a helyet, az az elnöké. Természetesen át kellett állnom, mert különben megbírságolnak. Attól a pillanattól kezdve a klubban mindenki úgy kezdett hívni, hogy „Az elnök.”

A milánói csapattársak persze csodálkoztak

„A Milan játékosai furcsának tartották, mert ezt még senki sem tette meg, ez nem szokványos dolog. És ez a történet örökre az öltözőben maradt.”

Mi változott az elmúlt hónapokban, hogy egyre inkább a kezdőcsapat tagja lettél?

„Azt mondanám, hogy a munka folyamatossága, valamint az edző és a csapattársaim bizalma. Most itt az ideje, hogy folytassuk ezt a dinamikát, hogy továbbra is keményen dolgozzunk. A cél az, hogy továbbra is lehetőséget kapjak, hogy megőrizzem az edző bizalmát.”

Mi ragadott meg leginkább, ami miatt Milánóból Barcelonába igazoltál?

„Azt mondanám, hogy a két csapat nagyon különböző módon játssza és érti a futballt. Itt azt látod, hogy minden sokkal technikásabb. A különlegesség a győzelem, igen, de nem akárhogyan. Ezt úgy kell elérni, hogy jól játszol, megőrizve az identitásodat, vigyázva a labdára. A Milanban ez más volt, sokkal közvetlenebb. A lényeg az eredmény volt. Ami nem változik, az az, hogy mindkét klubnál nyerni kell, természetesen.”

Olaszországban rendszeresen kezdő voltál. Nem lehetett könnyű elfogadni a helyzetedet az elején.

„Természetesen nehéz volt az elején. Minden játékos arra törekszik, hogy játsszon. Amikor játszol, nem aggódsz, magabiztos vagy. Persze, amikor nagyon keveset, nagyon ritkán játszol, nem könnyű. Idővel, munkával, a környezetemmel, ami erőt és energiát adott, és persze a mentalitásommal megváltoztatható ez a dolog. Még ha nem is játszottam sokat, akkor is keményen edzettem. Még az edző is azt mondta, hogy legyek türelmes, abszolút bizalmat adott nekem. Azt mondta, hogy kitartónak kell maradnom, dolgoznom kell, és hogy a lehetőség eljön.”

Ha jól tudom, felkészültél egy ilyen helyzetre?

„Mentálisan fel voltam készülve egy ilyen dologra. Tudtam, hogy ez egy új kihívás, egy különleges klub, valami teljesen más. Egy új ország. Különösen a mentális oldal. Ha felkészült vagy, és hiszel magadban, és abban, hogy eljön a lehetőség, akkor a dolgok működni fognak. Koncentrálj a célodra.”

Xavi azt mondta, hogy személyesen hívott fel, hogy meggyőzzön az átigazolásról. Hogyan emlékszel vissza erre a hívásra?

„Xavi volt a kulcs, igen. Amikor gyerekként felnézel valakire, és valamivel később, talán nyolc, kilenc, tíz évvel később megcsörren a telefonod… ezek azok a hívások, amikre egész életedben vártál és amikről álmodtál. Máris csodálkozva veszed fel a telefont. Egy hatalmas játékos hív, megpróbál meggyőzni, hogy csatlakozz a projektjéhez. Alig kellett gondolkodási idő, a döntés máris megszületett.”

Sajtótájékoztatón többször is megdicsérte a türelmedet és a hozzáállásodat

„Örömteli, hogy a példaképem, Xavi nyilvánosan dicsér. Amikor így gratulálnak, amikor ilyen kaliberű jutalmakat kapsz, az nem mindennapi dolog. Ahogy a környezetem is mondta, ha türelmes vagy, akkor a dolgok végül jól alakulnak. Tiszteletben kell tartanod a stáb döntéseit és utasításait. És persze a csapattársaidat is tisztelni kell. Figyelni kell mindenkire, a részletekre és pozitívan kell hozzáálni a dolgokhoz. Mert ha elsüllyedsz és feladod, akkor amikor eljön a lehetőség, nem állsz készen. Mert soha nem tudhatod, hogy ez mikor jön el.”

Kiemelkedik a fizikumod, szerinted ez kulcsfontosságú a játékstílusodhoz?

„Ahhoz, hogy jó fizikumod legyen, jól kell dolgoznod. Amikor itt dolgozom, az edzésen, akkor otthon is tovább kell dolgoznom, hogy jól regenerálódjak, és felkészítsem a testemet, hogy regenerálódjon a hét hátralévő részére. Masszázsok, hideg fürdők, ilyesmik…”

Pedri nemrég azt mondta, hogy inkább távol marad tőled az edzéseken

„Ez logikus. Nincs ugyanolyan izomtömegünk vagy súlyunk. És persze vannak olyan játékosok, akik nem olyan erősek, de akkor más erényeik vannak. Ennek ellenére a legtöbbjük nagyon kemény a labdával és a labda nélkül is. Látványos látásuk van a pályán.”

Láttál már olyan tehetséget, mint Pedri?

„Találkoztam már néhány nagyon tehetséges játékossal, de Pedri látványos… varázslatos. Ő egy kistestvér. Nagyon kedvelem őt. A csapatban mindenki el van ragadtatva tőle, ahogy játszik.”

Gondolom, Ansu meghívott egy vacsorára azután, hogy a hajrában a Real Madrid ellen elvett egy gólt tőled

„(nevet) Nem, nem. Nevetni kell ezen, és kész. Őszintén szólva nagyon jó a kapcsolatom Ansuval. A csapatban nagyszerű az összetartás. Szerintem a csapat hozzáállása tökéletes. Valójában már két-három másodperccel később mondtam neki, hogy ne gondolkodjon ezen, koncentráljon a meccsre. Már vezettünk, és ez csak egy mellékes dolog volt.”

Gavi kicsi, de nagyon kemény…. is.

„Gavi egy brutális játékos. Egyértelmű, hogy sok trófeát fog nyerni Barcelonában, mint Pedri, Ansu, vagy Baldé. Ők varázslatosak.”

Rövid idő alatt három El Clásico is jön

„Ez egy olyan meccs, amit az egész világon látnak, ez elképesztő. A Clásicón minden játékos szeretne játszani legalább egyszer. Erre nekem 30 nap alatt háromszor is lehetőségem lesz.”

Januárban sok szó esett a jövődről, gondoltál már arra, hogy távozol, hogy több játéklehetőséget kapj?

„Soha nem fordult meg a fejemben a távozás gondolata. Soha. Sem nekem, sem a körülöttem lévőknek. Négyéves szerződésem van, és még mindig az első évemet töltöm. Barça-játékos vagyok, és remélem, hogy az is maradok a következő években. Teljesen a Barcelonára koncentrálok.”

Mikor érzed magad jobban, amikor közelebb vagy az ellenfél térfeléhez, vagy amikor nem?

„A stáb és az edző minden egyes kontextusnak megfelelően dönt. Amikor gólt lövök és közel vagyok az ellenfél tizenhatosához, az nagyszerű számomra, de az is, amikor nem lövök gólt és nyerünk. Az én szerepem nem ugyanolyan, mint egy támadóé. Azért vagyok itt, hogy segítsem a csapatot.”

***