Piqué és Busquets után Jordi Alba következik: 11 év után távozik Barcelonából

Most nyáron elhagyja a csapatot, annak ellenére, hogy 2024 nyaráig szól a szerződése

A Barcelonánál a változások időszaka következik. Gerard Piqué visszavonulása és Busquets néhány nappal ezelőtti bejelentése után, miszerint nem hosszabbítja meg a nyáron lejáró szerződését, most Jordi Alba az, aki bejelentette, hogy júniusban elhagyja a csapatot. Még egy év van hátra a szerződéséből, de a balhátvéd befejezi hosszú és sikeres pályafutását a klubnál. Egyelőre még nem döntött a jövőjéről.

Jordi Alba, akinek szerda délután rendezvénye volt az egyetemen, az elmúlt napokban meggondolta magát, hiszen néhány héttel ezelőttig kitartott amellett, hogy kitölti a 2024 júniusában lejáró szerződését. Most viszont úgy döntött, hogy véget vet a Camp Nouban töltött karrierjének. A klub ezzel Piqué és Busquets után egy újabb meghatározó alakját veszíti el. Alba sokak szerint a Barcelona történetének egyik legjobb balhátvédje.

A veterán védő idén elvesztette a helyét a Barcelona kezdőcsapatában, Xavi a legtöbb mérkőzésen Alejandro Baldé mellett döntött a balhátvéd posztján. Alba, aki 29 mérkőzésen lépett pályára eddig ebben a szezonban, arra a következtetésre jutott, hogy eljött az ideje, hogy fordítson a karrierjén és új projektekben vegyen részt.

A Barçát 458 mérkőzés, 27 gól és 99 gólpassz után hagyja el. Kiváló kapcsolata volt Messivel, a nagy barátjával és nagyszerű pillanatokat szerzett a Barcelona szurkolóinak és úgy általában a futballrajongóknak.

A 34 esztendős Alba 2012 nyarán tért vissza Barcelonába a Valenciától, és azóta is a csapat kulcsembere volt. Most azonban, miután kielemezte új helyzetét, arra a következtetésre jutott, hogy a klubnál töltött ideje lejárt, ezért ezt közölte a katalán klub vezetőivel és Xavival. Xavi megérti a döntését, ahogy Busquets döntését is, hogy nem hosszabbít. Laporta és az edző is elfogadta ezt, amely egyben a klub bérköltségét is tehermentesíti és valamelyest nagyobb mozgásteret hagy a Financial Fair Play tekintetében. A megbeszéléseken elmondták neki, hogy kiérdemelte a jogot, hogy döntsön a jövőjéről. Alba ráadásul hajlandó volt a klub részéről még ki nem fizetett összegek jelentős részét elengedni – ezzel is segítve a klubnak.

Alba egy nagyszerű pályafutás után távozik a katalán óriástól. A veterán védő eddig hat bajnoki címet, egy Bajnokok Ligáját, egy klubvilágbajnokságot, öt Copa del Rey-t, egy Európai Szuperkupát és négy Spanyol Szuperkupát nyert Barcelonában. 18 bajnoki címet szerzett a csapatnál. Irigylésre méltó teljesítmény mindez.

Alba, aki 2012-ben a spanyol válogatottal Európa-bajnokságot is nyert, 11 szezon után most vasárnap a Mallorca elleni mérkőzésen búcsúzik a Culé szurkolóitól a Camp Nouban. Ez lesz Busquets búcsúja és az övé is, valamint a Camp Nou stadioné is, amelybe ezután csak 2024 novemberében térnek majd vissza a játékosok legközelebb. A Barça ezzel végleg lezár egy korszakot.

***