Laporta: „Arra, hogy egy saját nevelésű játékos hogyan vált futballistává kemény munkával és alázattal, Busquets a példa” – Busquets búcsúja

Busquets elbúcsúzott

Sergio Busquets végső búcsút vesz a Barcelonától és a Camp Noutól. A tizenöt szezonon át otthonául szolgáló stadion pályáján tartott ünnepségen, amelynek házigazdája a színész és komikus Dani Martínez volt, a játékos először is a képernyők előtt fogadta a csapattársai melegségét és szeretetét, akiket egész pályafutása során megismert. Többek között Pedro, Frenkie de Jong, Dembélé, Christensen, Pedri, Thiago és Bartra emelték ki a szerepét a pályán, de még inkább a pályán kívüli minőségét. „Rendőrnek szoktak hívni, mert mindig mindenkit irányítok” – viccelődött Busquets a becenévről, amivel az öltözőben illetik. Szerencsésnek is nevezte magát: „Soha nem kellett csapatot váltanom.”

Pique és Bojan is képbe került: „Busquets középpályásként érkezett. Amióta megérkezett, ez mindig így volt egészen a mai napig. Sok mindent köszönhetünk neki” – mondta a korábbi támadó, aki szintén ebben a szezonban vonult vissza. Piqué a maga részéről a sportszakmai felelősség nagy részét Busquetsre hárította a Barcelona aranykorszakában: „Nélküle nem lennénk itt”. „Ő egy szükséges játékos minden csapat számára” – dedikálta Vicente Del Bosque. Ezután megjelent a képernyőn Pep Guardiola, aki edzőként szeretné majd őt látni: „Várni fogok rád a kispadon”. Busquets felvette a kesztyűt: „Edző akarok lenni, de előbb be kell bizonyítanom, hogy alkalmas vagyok rá, de meg fogom szerezni az engedélyemet. Meg fogom próbálni.”

„Minden szempontból nagyszerű ellenfél voltál. Támadásban és védekezésben egyaránt” – mondta Butragueño, a Real Madrid sportigazgatója, akinek a Barcelona kapitánya köszönetet mondott. Az újabb meleg búcsúztatások után egy olyan illusztris arc, mint Carles Puyol lépett a minipadhoz, akit egy kapitányi karszalag kísért. A kapitánytól a kapitányig. Aztán Messi következett: „Megtiszteltetés volt, hogy ennyi időt tölthettem veled.” „Várunk rád” – mondta Dani Martínez az argentinnak. És Andrés Iniesta, Sergi Roberto, Jordi Alba és Ter Stegen is megszólalt. Legtöbbjük a „kiegyensúlyozottság” jelzőre utalt. Utóbbi három mikrofonnal a kezében lépett a színpadra, hogy emberi és futballista kvalitásait dicsérje. Mindketten kiemelték azt a szerencsét, hogy ennyi ideig együtt játszhattak egy ilyen meghatározó játékossal.

Villa, Cesc Fábregas és Xavi Hernández voltak az utolsók. „Ő a kiválóság… igen, ő volt a leglassabb a világon” – mondta a mostani edzője. „Edzőként is ugyanolyan vagy, mint játékosként” – válaszolta Busquets, aki elmondta, kétli, hogy „a stáb vagy a csapattársak miatt” még egy évvel hosszabbítania kellett volna. Baldé, Gavi és Ferran beszédét Laporta előzte meg, aki így kezdte az eseményt: „Ő egy igazi játékos. Sok örömet szerzett nekünk. Ha a Barçáról beszélünk, vagy arról, hogy egy saját nevelésű játékos hogyan vált futballistává kemény munkával és alázattal, Busquets a példa. Busi és a Barça útjai újra találkozni fognak” – zárta mondandóját az elnök.

Végül Busquets gondolataival zárult az esemény: „Szeretném megköszönni mindenkinek, hogy eljött. Mindenekelőtt az elnöknek. Vele érkeztem és most vele távozom. Továbbá az igazgatóknak, a stábtagoknak, a korábbi csapattársaknak, a feleségemnek, az anyósomnak, a családomnak… mindenkinek. Öröm volt tizenöt évet eltölteni életem klubjánál, és a legtöbbet kiadni magamból. Ez nem búcsú. Még találkozni fogunk. Mindig lesz egy Culé az én személyemben, aki támogatni fogja a csapatot.”

***