A búcsúzó Alemany-Cruyff páros munkájának összegzése

Miután Deco érkezése a Barça sportigazgatói posztjára hivatalossá vált, a Barça struktúrát váltott. Mateu Alemany és Jordi Cruyff ciklusa véget ért.

Deco sportigazgatói bemutatásával új korszak kezdődött a klub sportvezetésében. Az elmúlt két és fél évben Mateu Alemany és Jordi Cruyff irányította ezt a területet, de a klub új irányvonalával kikerültek a projektből. Visszatekintve, milyen volt az ő irányításuk?

Az Alemany-Cruyff páros mintegy 70 átigazolási ügyet irányított sportigazgatói időszakuk alatt. Távozásukkal összesen 24 érkezőt és 39 távozót hagytak maguk után. Meg kell jegyezni, hogy a távozók közül néhányan csak kölcsönben hagyták el a csapatot, és annak ellenére, hogy összesen 39 távozóról van szó, ezeket is beleszámítva körülbelül 50 távozó volt. A megbízatásuk gazdasági mérlege úgy foglalható össze, hogy 271 milliót költöttek átigazolásokra (változók nélkül), és körülbelül 215 milliót halmoztak fel eladásokból.

Mindketten a pénzügyi rekonstrukció időszakában érkeztek, a klub számára nagyon nehéz időszakban. A céljuk nem volt egyszerű: a lehető legversenyképesebbé tenni a csapatot anélkül, hogy hatalmas beruházásokat eszközölnének, ráadásul a csapat legmagasabb bérköltségét is meg kellett szüntetniük. Ez elég nagy kihívás. Az első év volt a legnehezebb. A gazdaság a leggyengébb pontján volt, ami arra kényszerítette a vezetőséget, hogy összesen 16 játékostól váljon meg, közülük kilenctől végleg és héttől kölcsönben. Összesen 70 millió eurót kellett előteremteni. A legjelentősebb távozó Lionel Messi volt. A másik távozó, aki bepillantást engedett a katalán klub zűrös pénzügyeibe, Griezmanné volt. Közben 10 új szerződtetés történt (összesen 69,5 millióért), ebből három kölcsönben érkezett (Luuk De Jong, Adama Traoré és Demir). Az érkezők közül fontos még megemlíteni egy nevet: Emerson. A klub a vételi opcióját azért használta ki, hogy a jobbhátvédet aztán a Tottenhamnek adja tovább, és ezzel anyagi haszonra tegyen szert.

A 2022/23-as nyári átigazolási időszak volt a legkiemelkedőbb. A jövőbeni vagyonok értékesítései lehetővé tették, hogy a klub normálisabban menjen ki a piacra. Ennek ellenére a piac utolsó napjáig küzdöttek a minőségi igazolások lezárásáért és regisztrálásáért. Nyolc játékos érkezett, 158 millióért, és összesen 19-en távoztak (hat játékos kölcsönben) 39,5 millió euró értékben. Ez a szezon volt az utolsó Jordi Cruyff számára, aki 2023. június 30-án távozott a klubtól. Mindeközben Mateu Alemany utolsó tánca a sportigazgatóság élén a szeptember 2-án zárult utolsó átigazolási időszak volt, amikor távozott a klubtól. Utolsó szolgálati idejében 17 játékost érintő távozási folyamatot hajtott végre, amely 105 millió eurót hozott össze. Ezen kívül öt játékos érkezett (kettő kölcsönben) összesen 3,4 millió euróért. Vitor Roque szerződtetése is megtörtént 60 millióért (változókkal együtt). A 18 esztendős brazil csatár leghamarabb januárban érkezik.

A végső osztályzatot a munkájukról az idő fogja megadni. Minden lépésük pénzügyi törékenységgel járt együtt, rövid távon azonban elégedettek lehetnek. Alig több mint két év alatt a csapat 75%-át újjáépítették, megszabadultak a legmagasabb keresettel rendelkező játékosoktól (még ha néhányuktól csak kölcsönben is) és két címet nyertek. Most már a klub jövője Deco és társai kezében van.

***