Oriol Romeu még mindig próbaidőn van

Xaviék a következő három hónapban szemmel fogják tartani a helyzetét, hátha szükség lesz egy erősítésre a csapatban. A Barça mindhárom meccsét akkor nyerte meg az elmúlt időszakban, amikor nem volt a pályán.

Oriol Romeu még mindig „próbaidőn van”. Ezzel a kifejezéssel magyarázzák a középpályás helyzetét, aki a nyáron érkezett Busquets helyére, meglepő 3,5 millió euróért, és akinek még többet kell nyújtania ahhoz, hogy a klub ne kezdjen el januárban konkurenciát keresni a posztjára. Az Ulldeconából érkező középpályás korántsem volt az első számú választás. Xavi Zubimendit kérte, és még a lehetetlen Kimmich neve is felmerült. Laporta hirtelen szertefoszlatta a terveit („egyikük sem fog jönni” – figyelmeztetett június végén). Cserébe viszont az edző nem volt hajlandó Ruben Nevest hozni, akit Deco és Jorge Mendes is szívesen látott volna a Barçában. A vita Oriol Romeuval ért véget, aki a 32 éves kora felé vezető úton (szeptember 24-én tölti be a 32. életévét) bemutatkozott a Los Angeles-i Memorial Coliseumban, és ezzel bezárult egy kör, amely hazahozta őt.

Oriol Romeu látványos előszezont nyújtott. Ő volt a második játékos, aki a legtöbb játékpercet (200′) volt a pályán, és az Arsenal, a Real Madrid és a Milan ellen is erőn felül teljesített. A La Ligában azonban másképp indult számára a szezon. Romeu ugyan rendre ott volt a kezdőcsapatban, de a futball jobban folyt, amikor őt lecserélték. Véletlen vagy sem, a Cádiz ellen a 80. perc környékén hagyta el a pályát, és a Barça két gólja a Montjuïcban ezután esett. A Villarreal ellen Ferran Torres állt be a helyére, és Xavi emberei megfordították a meccset (3-4), Pamplonában pedig a 80. percben João Félix váltotta 1-1-nél, Lewandowski pedig végül ezután szerezte meg a győztes gólt. Igaz, hogy a meccseken aktívabb lett a játék, amikor Romeu elhagyta a pályát, de az is igaz, hogy több lett a kreatív játékos. Xavinak ezzel kell játszania, és jó eszközöket talált a játék megváltoztatásához a középhátvédként játszó Frenkie de Jonggal, vagy azzal a rendszerrel, amelyben négy játékos áll Lewandowski mögött (Lamine, Pedri, Ansu, Abde), ami a Cádiz elleni meccsen bevált neki.

Oriol Romeu már akkor tudta, hogy nem lesz könnyű dolga, amikor visszatért Barcelonába. Busquets árnyéka még évekig nagyon nagy lesz, és az elvárások, ahogy azt a La Masiában eltöltött éveiből tudja, rendkívül magasak. Xavi azért szerette volna leigazolni, mert amellett, hogy megfizethető áron érkezhetett, tökéletesen tudta, hogy mit tud adni a csapatnak, mert ismerte őt. Romeu egy olyan játékos, akinek már sok-sok év tapasztalat van a háta mögött, és aki tudja, hogyan kell tökéletesen helyezkedni a pályán, és meg tudja csinálni azt, amit elvárnak attól a pozíciós mélységi középpályástól, akire a klubnak szüksége van. Azonban a Barça a kreativitást sem zárhatja ki a játékából, mert amikor a riválisok mélyen berendezkednek a saját kapujuk elé, akkor az ellenfelet valahogy ki kell billenteni az egyensúlyból, akár bemozgásokkal, indításokkal vagy esetleg hosszú labdákkal.

Ez az a teszt, amelyen Oriol Romeunak át kell esnie ezekben a hónapokban. Xavi és az edzői stáb folyamatosan figyelemmel kíséri a fejlődését. A Barça jelenlegi anyagi helyzetében nehéz elképzelni, hogy a téli átigazolási időszakban a klub képes lesz középpályást szerződtetni (többek között Guido Rodríguez, Palinha vagy Jorginho neve is felmerült). Ha ez nem lehetséges, akkor a csapat változtathat a rendszerén, és két dinamikusabb középpályással játszhat (Gündogan-De Jong) Romeu nélkül. A Barça egy ideje már a klasszikus 4-3-3 nélkül, egy megerősített középpályával játszik. Oriol Romeu még „próbaidőn” van, de ezt már tudta, hiszen a Los Angeles-i Memorial Coliseumban így mutatkozott be: „Busquets egy korszakot jelentett a csapat történetében, és ez pályafutásom egyik legnagyobb kihívása, de készen állok rá.” A nyomás nem fogja megijeszteni őt.

***