Vidal beilleszkedése, avagy „átképzése”

Valverde elégedett a chilei adaptációjával | A játékos hozzáállása kifogástalan

Az FC Barcelona a nyáron a közvélemény meglepetésére leigazolta a chilei Arturo Vidalt, akit sokan stílusidegen elemként tartanak számon. Ugyan ez némileg fedi is a valóságot, Vidal és a szakmai stáb komolyan dolgozik azon, hogy a dél-amerikai középpályás a jövőben ennek ellenére is komolyabb szerepet kapjon a csapatban. 

Amennyiben igazak a klubhoz közeli források beszámolói, úgy Vidal kiváló hozzáállással tréningezik, és elfogadta azt is, hogy bizonyos játékelemek elsajátítása nélkül nincs reális esélye a kezdőtagságra. A Juventus és a Bayern München együttesét is megjárt középpályás eddig rendre csak csereként kapott lehetőséget, és amikor számított is rá Ernesto Valverde vezetőedző, akkor is csak maximum 10-20 percet kapott a pályán az extravagáns játékos.

Ez azonban egyáltalán nem okozott eddig súrlódást a játékos és Valverde edző között. A játékos kifogástalan mentalitását már a leigazolásának a története is tükrözi. Megbízható információk szerint ugyanis Vidal és az Internazionale már mindenben megegyeztek egymással, amikor színre lépett a katalán egyesület, ez pedig alapjaiban változtatta meg a chilei gondolatait a jövőről. Vidal visszalépett a már szinte kész megállapodástól, hogy csatlakozhasson Leo Messi Barçájához, akit ugye már többször is a világ legjobb játékosának nevezett. Mi több, az érkezése után sem panaszkodik a kevés játékperc miatt, hanem a munkára koncentrál, és a szakmai stábbal azon van, hogy a katalán egyesület játékstílusának legalapvetőbb elemeit minél előbb elsajátítsa. Ha pedig jól értesültek a Ciutat Esportiva Joan Gamper edzőközpontból érkező hangok, úgy Vidal már nagyokat lépett előre a folyamatban.

 

 

„Hogy micsoda állóképességbeli adottságokkal rendelkezik, illetve hogy a labdával is jól bánik, ezt már mindannyian tudtuk róla, de azzal is tisztában vagyunk már, hogy amennyiben képes fejlődni néhány területen, és dolgozik néhány játékelemen, úgy Vidal fontos játékos lehet számos mérkőzésen” – állítják a klubhoz közeli források, akik a madridi ‘As’ sportnapilap munkatársaival beszélgettek informálisan. Amint azt már írtuk fent, Vidalt a bajnoki meccseken is becserélte már több alkalommal Valverde vezetőedző, ám a tréner leginkább a PSV Eindhoven ellen (4-0) volt megelégedve a labdarúgóval, amikor is nagyjából az utolsó 10 percre szállt be a középpályás a meccsbe. Ez is jelzi, hogy Vidal kézzel fogható fejlődést mutatott már az elmúlt másfél hónapban is.

Nagyon komoly terhelés előtt áll a csapat az elkövetkezendő hetekben, így a chilei egészen bizonyosan megkapja a lehetőséget, hogy még inkább beilleszkedjen a csapatba. Ha pedig ez sikerül neki, úgy a brazil Paulinhóhoz hasonlóan, akit szintén stílusidegen játékosként lehetett definiálni, rendkívül hasznos tagja lehet az első csapatnak.