Öt feladat Valverde számára

Sok feladatot meg kell oldani Valverdének, hogy sikeres legyen a csapattal

A klubfutball visszatér Barcelonába is a válogatott szünet után, nem is akármilyen héttel folytatódik a szezon a katalánoknak. Egy héten belül fogadják a Sevillát, az Intert, majd a Real Madridot is, és egyik sem tűnik könnyű feladatnak, főleg annak tudatában, hogy az elmúlt négy bajnokiján nyeretlen maradt a Barça. Így a ‘MARCA’ összeszedett öt problémát a csapat háza táján, amire megoldást kell találnia Ernesto Valverdének, hogy sikeres lehessen a csapattal.

A védelem

A Barcelona tavalyi szilárd védekezése már messze nem az ebben az idényben. Az idei szezon 11 tétmérkőzése alatt mindössze háromszor fordult elő az, hogy nem zörrent meg Marc-André ter Stegen hálója. Az Alavés, a Real Valladolid és a PSV Eindhoven ellen fejezte be a meccset kapott gól nélkül a csapat. Ha a hátsó alakulat nem javul, nehéz lesz címekért harcolnia az együttesnek. Ezt a problémát úgy kell megoldania Valverdének, hogy Thomas Vermaelen és Samuel Umtiti is sérüléssel küszködik, így koránt sem ígérkezik egyszerűnek ez a feladat.

A kispad

Valverde nem forgatta annyit a csapatot, amennyit kellett volna, pedig a Barça kerete tavalyhoz képest erősödött és mélyült is, de egyelőre nem sikerült hatékonyan rotálni a játékosokat. A nyári négy igazolás körül Arturo Vidal és Malcom is nagyon kevés lehetőséget kapott eddig. Ha a vezetőedző frissen akarja tartani a kezdőcsapatának embereit, meg kell tanulnia használni a cserejátékosait is.

Luis Suárez

Csakúgy, mint az elmúlt évben, Suárez most is küszködik a szezon kezdete óta. A hírek szerint térdproblémái vannak, és egyelőre csak keresi a góllövő cipőjét. Mindössze három találatot számlál 11 mérkőzés után, de továbbra is betonkezdő. Valverde bízik benne, hogy előbb-utóbb jönni fognak a gólok. Ehhez viszont jelentős formajavulás szükséges az uruguayi támadótól.

A játékrendszer

Miután Arthur Melo nagyszerűen játszott az elmúlt mérkőzések alkalmával, Valverdének azzal a problémával is szembe kell néznie, hogy különböző pozíciókban több játékos kopogtat a kezdőcsapatba kerülésért, mint amennyi lehetséges. A csapat egyaránt játszhat 4-4-2-t, 4-3-3-at vagy 4-2-3-1-at is, ez attól függ, hogy a vezetőedző milyen focit akar játszani a játékosaival. A lehetőség megvan a taktikai rugalmasságra, de ezen még dolgozni és tökéletesíteni kell.

A szimmetria

Lionel Messi és Jordi Alba nagyszerűen megérti egymást a pályán, miközben Philippe Coutinho is a csapat egyik legjobbjává nőtte ki magát, és Sergi Roberto is  lesérült. Ennek köszönhetően nem meglepő, hogy a Barça legtöbbször baloldalt vezeti a támadásait, de így a katalán együttes túl kiszámíthatóvá válik. Kiszámíthatatlanabbá kell válnia a csapatnak ahhoz, hogy meglepetéseket okozzon az ellenfél számára.