A sikerek mögötti okok

A 'MARCA' szerinti tényezők, amik hozzásegíthették a csapatot a formajavuláshoz

Az FC Barcelona egy kemény időszakon van túl, hiszen nyolc nap alatt három mérkőzést kellett játszana, de mindhármat megnyerte Lionel Messi távollétében. Négy nyeretlen bajnoki után más játékosoknak kellett az argentin zseni helyébe lépnie. A katalánok hazai pályán a Sevillát, az Intert és a Real Madridot is két vállra fektették, a három siker mögött pedig különböző okok lapulnak.

Luis Suárez, a vezér

Messi legutóbb 2015-ben szenvedett súlyosabb sérülést, akkor Neymar vált vezérré, és ő húzta a csapatot az argentin távollétében. A brazil azonban elment Párizsba, és Luis Suárez vette a vállára a csapatot. Az eddig is világos volt, hogy ő egy vezér karakter, Liverpoolban is minden labdáért megküzdött, de ezt most egy kis kihagyás után Barcelonában is megmutatta.

Rafinha, a meglepetés

Miután Lionel Messi megsérült, Ousmane Dembélé lehetett volna az első számú jelölt, aki az argentin helyére lép. Ehelyett Valverde Rafinhát választotta, és végül kiderült, nem döntött rosszul, hiszen az Inter elleni győzelem során ő szerezte meg a vezetést, és fontos szerepet töltött be a brazil középpályás, mivel a társakhoz közel helyezkedett, segítve a labdajáratást.

Valverde változtatásai

Az El Clásicón történt dolgokra nagyszerűen reagált, minden egyes cseréjével megváltoztatta a játék képét, és megvolt az elképzelése, hogyan befolyásolja a mérkőzés menetét. Semedo, Dembélé és Vidal is felpörgette a katalán csapat játékát, és végérvényesen bebiztosították a Real Madrid elleni győzelmet.

Visszatért a letámadás

A Barcelona nyomás gyakorlása a szezon első szakaszában nem volt annyira hatékony, azonban az utóbbi három mérkőzésen fontos szerepet töltött be a sikerekben. Ennek eredményeképpen az Inter elleni összecsapást kivéve sokgólos meccsek születtek, de a katalánok jól jöttek ki szinte mindegyik szituációból, ami a magas letámadásnak is volt köszönhető.

A Jordi Alba-faktor 

A spanyol balhátvéd vált a csapat legjobb szélsőjévé. Két gólt szerzett, és öt gólpasszt osztott ki a társaknak az elmúlt három találkozón, amellett, hogy aktívan részt vett minden offenzívánál. Mondhatni, hogy Lionel Messi és Suárez után ő a harmadik kulcsfontosságú személy a csapat támadásai során.

***

Megemlékeznél a Madrid elleni 5-1-ről? A már ikonikus kezecske, spanyolul Manita, Piqué arca, és minden adat, ami az újabb történelmi győzelemhez kapcsolódik ott van ezen az egyedi darabon. Limitált példányszám, rendeld meg most, hogy ne maradj le róla!