Kétarcú Suárez

A Ligában rendkívül hatékony | A BL-ben három éve nem lőtt gólt idegenben

Luis Suárez kétségkívül nagyot lépett előre az elmúlt hetekben, hiszen Leo Messi sérülése óta megrázta magát, és a hátára vette a csapatot. A Ligában már 9 gólnál jár sorsdöntő találatokat szerezve, ám a Bajnokok Ligájában idén még nem talált be az ellenfelek hálójába, idegenben pedig immáron három éve gólképtelen. 

Ahogy azt Valverde edző szokta hangsúlyozni az dél-amerikai támadó helyzetét firtató kérdésekre, Suárez jóval többet ad a csapatnak a góloknál. Természetesen egy csatárt főként a góljai alapján ítélnek meg, ám ez csak egy részfeladat. Kétségkívül alapvető fontosságú és kritikus, ám csupán egy részfeladat, és nem szabad például elfeledni azt, hogy Suárez mennyit tesz hozzá a csapat letámadásához. Elnyűhetetlen, a hatalmas akaraterejével és lelkesedésével rendre nyomás alá helyezi az ellenfél védőit, akiknek így kevesebb idejük jut felnézni és gondolkodni, vagyis rögtön nagyobb a hibafaktor a játékukban.

Limitált emlékpóló a Madrid elleni Ötösről. Már csak néhány napig rendelhető – ne maradj le róla!

Az uruguayi csatár ráadásul teszi ezt minden egyes találkozón az első perctől az utolsóig. Ezt értékeli is Valverde, de természetesen a csapatnak égbekiáltóan szüksége van a támadó góljaira is. Szerencsére Leo Messi kiválása pozitív hatással volt Luis Suárezre, a támadónak jót tett a nagyobb felelősség, és a Ligában immáron a kapu előtt is hatékony. A Klasszikuson mesterhármast szerzett, a Rayo ellen duplázott, és már 9 gólnál jár a bajnokságban. A góljai nélkül aligha vészeli át ilyen eredményesen a csapat Messi hiányát.

Ennek ellenére a Bajnokok Ligájában a klasszisához mérten páratlan negatív szériát fut Suárez. A játékos ugyanis három esztendeje nem képes betalálni a BL-ben a Camp Noutól távol. Legutóbb 2015 szeptemberében lőtt gólt a legrangosabb európai kupasorozatban a Roma ellen idegen környezetben. Mi több, idén négy meccs alatt még nem volt képes a kapuba találni, a legutóbbi találata pedig a tavalyi, Roma elleni párharc odavágóján esett Barcelonában. Pedig a klasszis csatár próbálkozik, az Inter ellen a végsőkig elment, ám semmi sem jött össze neki.

Ha azonban Suárez folytatja a forma javulását, a gólok egészen biztosan jönni fognak a Bajnokok Ligájában is – akár hazai pályán, akár idegenben.