Több gólt kapnak, de így is vezetik a Ligát

A védelem és a csapatvédekezés gyengébb, de fejlődni látszik az együttes

Arról már írtunk, hogy az FC Barcelona hogyan gyűrte le a Messi nélküli heteket, ám további érdekes aspektus a védekezés hatékonysága. Tavaly stabilabban kezdte az idényt a gárda, ám az eredményességre ez egyelőre alig van hatással. 

Sokan arra számítottak Leo Messi kiválásakor, hogy az együttes komoly pofonokba fog beleszaladni az argentin klasszis vezér hiányában, ám a csapat – beleértve a szakmai stábot, a kezdőjátékosokat és a cserejátékosokat is – kellemes csalódást okozott a katalán szurkolóknak. Ugyan akadtak nehézségek az elmúlt hetekben is, gondolunk itt például a Rayo elleni találkozóra, de az összkép mindenképpen pozitív.

November 9-én minden férfi, női és gyerek pólónkat 20% kedvezménnyel adjuk! Rendelj most, hogy ne maradj le! 

Ennek ellenére Valverde vezetőedző nem lehet teljesen elégedett a látottakkal, még úgy sem, hogy a tendencia alapvetően pozitív az elmúlt hetekben. A gárda ugyanis sokkal szilárdabb volt az elmúlt szezonban, és sokkal inkább megtalálta az egyensúlyt a védekezés és a támadás között. Ráadásul mindezt úgy, hogy az együttes egyik legjobbja, a brazil Neymar váratlanul a szezonkezdet előtt távozott. A Spanyol Szuperkupára ez rá is nyomta a bélyegét, a Real Madrid könnyedén győzte le a katalánokat, ám utána nem csak rendezte a sorokat Valverde, de azóta például még ki sem kapott a gárda három mérkőzésen az ősi riválistól.

A tavalyi szezont tehát a fentiek után kiválóan kezdte a gárda, és a novemberi válogatott szünetig mindössze 10 gólt szereztek ellene az ellenfelek. Mi több, megjegyzendő hogy ebből ötöt még a Madrid elleni Szuperkupa-párharc során kapott a Barça, vagyis augusztus vége és november vége között csupán ötször találtak a hálójába az ellenfelek az elmúlt szezonban.

Ez a fajta stabilitás hiányzott nagyon az idei szezon elején, és ugyan az elmúlt hetekben komolyat lépett előre a csapat, dőreség lenne tagadni, hogy van még javítani való a csapat védekezésén. Idén ugyanis már 18 gólt jegyeznek az ellenfelek a Barcelona ellen, és a Bajnokok Ligájában kapott három, valamint a Spanyol Szuperkupa döntőjében beszedett egy találat még normálisnak mondható, a Ligában 11 forduló alatt bekapott 14 találat ellenben nagyon sok egy bajnokaspiránshoz viszonyítva.

Ezen a területen tehát bőven van még mit csiszolni, ugyanakkor emellett az is tény, hogy a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe elsőként jutott be a csapat, a bajnoki tabellát pedig három pontos előnnyel vezeti a városi rivális Espanyol előtt.