Girona – Barça: a 3 fő kulcspont

Kiegyenlített játék | Semedo fejlődése | Messi

Az FC Barcelona együttese 2-0-ra nyert idegenben a Girona otthonában vasárnap délután, és jóllehet a győzelmet sosem kell megmagyarázni, a statisztikákra pillantva egyértelművé válik, hogy a kvalitásbeli különbségek döntöttek a Barça javára, nem pedig az utolsó utáni részletig kidolgozott és tökéletesen végrehajtott taktika. Az alábbi, új formátumú anyagunkban összegezzük és kiemeljük a találkozók végkimenetelét meghatározó három kulcspontot. 

Az egyéni képességek döntöttek

Ez önmagában nem nagy kijelentés, ugyanakkor a Bajnokok Ligája végső szakaszában például már olyan minimálisak a különbségek a játékosok egyéni szintje között, hogy erre ott már nem érdemes alapozni. Kissé pesszimizmusra ad okot, hogy még a Girona ellen is erre kellett főként építeni: a hazaiak ugyan jóval kevesebbet birtokolták a labdát, de csak kettővel kevesebbszer próbálkozhattak kapura lövéssel, és csak kettővel kevesebb alkalommal is találták el a kaput (13 próbálkozás, 5 kaput talált lövés). A német ter Stegennek a helyén kellett tehát lennie, máskülönben kellemetlenebb percek elé nézett volna a katalán gárda. Természetesen abban a mondásban is van valami, hogy a jó csapatok annyit adnak ki magukból, amennyi éppen szükséges, illetve a januári hajtás közepette nem lehet mindig 100%-on teljesíteni, de Valverde elmúlt másfél évében nem ez az első ilyen típusú siker. Az összkép egyébként jobban nézett ki a kontroll átvételével Arthur Melo beállása után, aki villámgyorsan feloldotta a Vidal-Rakitic páros korlátait, és labdabiztosságot, levegőt adott a csapatnak.

Semedo feliratkozott a góllövők közé

A portugál idén egyre magabiztosabban futballozik, ezt pedig most megerősítette azzal, hogy hidegvérrel kihasznált egy lecsorgó labdát, ráadásul mindezt a gyengébbik lábával. Semedo az elmúlt másfél évben osztozott a játékperceken Sergi Robertóval, amit eddig a váratlan hibáival és Sergi Roberto passzjátékával lehetett is magyarázni, ám a portugál az elmúlt hónapokban védekezésben stabil, előre játékban pedig egyre felszabadultabb, ráadásul most már egyre inkább elmaradnak azok a labdavesztések a felezővonal környékén, amik eddig jellemezték a játékát. Fizikailag kifogásolhatatlan, technikailag rendben van, ráadásul 25 évesen ereje teljében van, szóval ha ezen az úton folytatja, akkor Sergi Roberto még inkább csak a sokoldalúságára számíthat a játékpercek kiosztásakor.

Ilyen, ha Messinek rossz napja van

Nem, ez nem kritika, hiszen még gyengébb hatékonyságú döntéshozatalnál is egy különleges mérföldkőhöz jut el. Az argentin több párharcot is elveszített, a tizenhatoson belülről a kapusba lőtte a játékszert, illetve egyszer még a saját térfelén is labdát veszített, ami különösen szokatlan tőle, ám így is lőtt egy gólt, valamint számtalan nagy helyzetet alakított ki, elég csak a Coutinhónak adott átadására gondolni. Óriási kincs a klub számára, nem véletlenül óvja annyira őt Valverde vezetőedző.