Setién debütálás előtt – Milyenek voltak az első napjai?

 

Quique Setién vasárnap este 21 órakor debütál a Barcelona kispadján – a 61 esztendős tréner élete esélyét kapta meg a klubvezetéstől, amikor a hét elején kinevezték. A Cruyff-féle elveket valló trénerrel igyekszünk sokat foglalkozni, az alábbi anyag témája pedig Setién fogadtatása és a csapattal való találkozása lesz, avagy mi is történt az első napokban az ‘ESPN’ háttéranyaga alapján.

A nemrég még kispad nélkül levő vezetőedző futballfilozófiájáról nem nehéz kijelenteni, hogy alapvető hatást gyakorolt rá a Barcelona holland klublegendája, Johan Cruyff, illetve a németalföldi gondolatai. Ez már csak azért is örömteli hír, mert a Barçát az elmúlt két évben még sok-sok győztes meccsnél sem volt élvezet nézni, azt pedig szintén Cruyfftól tudhatjuk, hogy

a minőség eredmény nélkül értelmetlen, de az eredmény minőség nélkül unalmas.

Ráadásul a csapatban volt egy tábor, mely úgy vélte: az edzések nem kellő intenzitásúak, Valverde pedig túlságosan megengedő a gárdával. Noha nem voltunk ott a foglalkozásokon, de azt pedig Luis Enrique óta – ő mondta ki ezt explicit módon, többször hangsúlyozva – tudhatjuk, hogy „úgy játszol, ahogyan edzel”. Ha ebből indulunk ki, itt is bőven ráfért a váltás a csapatra, Setién pedig a hírek szerint itt is radikális változtatásokat hozott. A klubhoz közeli forrásaira hivatkozva az ‘ESPN’ állítja: Arturo Vidal és Gerard Piqué például az egyik tréning után csak kapkodtak a levegő után, és örültek, hogy a nap második foglalkozása csupán taktikai jellegű lesz…

Messi mosolyogva jött ki Setién irodájából…

Az ‘ESPN’ informátorai szerint a csapat alapvetően két részre oszlott, amikor Josep María Bartomeu elnök közölte az öltöző vezéreivel, hogy Ernesto Valverdét hamarosan meneszteni fogják. Az egyik tábor, melynek Leo Messi és Gerard Piqué is a tagja volt, nagyra becsülte a trénert, és feltétel nélkül támogatták őt. A másik csoport viszont, melybe főként a fiatalabb játékosok és az új igazolások tartoztak, úgy vélték, hogy az edzések nem elég kemények, a tréner pedig túlságosan nagy teret hagy a labdarúgóknak a taktikát tekintve.

 

 

Ebbe a közegbe érkezett tehát Setién, aki mind az első edzésével, mind pedig a csapattal való első találkozáskor tartott monológjával kiváló pontokat szerzett az érintetteknél. Az első tréningjével Eric Abidal sportigazgatót „nyűgözte le” az ‘ESPN’ fogalmazása alapján, míg a bemutatkozását a csapattagok is jól fogadták. Setién állítólag megragadta az alkalmat, és érintette a trófea nélküli pályafutásával kapcsolatos kételyeket is: „Ha bármi problémát észleltek, vagy bármit kifogásoltok, azonnal mondjátok el nekem. A problémákat a gyökerüknél kell megragadni” – így a tréner, aki aztán elmondta: a tréningek intenzitását növelni kell, hogy a csapat képes legyen a gyors labdajáratásra és az ellenfél térfelén való letámadásra – avagy ahogy ő nevezte: „a Barça játékának az esszenciájára”.

A tréner egyenként is elbeszélgetett a kulcsemberekkel, a hírek szerint Marc-André ter Stegen és Leo Messi mindenképpen járt az irodájában. Utóbbi az elején még – a Valverdével való jó viszonya miatt – óvatos volt Setiénnel kapcsolatosan, ám a négyszemközti megbeszélésük után az informátorok elmondása alapján egy mosollyal az arcán távozott az edző irodájából. Hogy ez így volt-e vagy sem, az kérdőjeles, mindenesetre az edzésről készült képek alapján, melyen mindkét fél mosolyog és nevet, nincsen különösebb konfliktus a felek között.

Setién tehát vissza akar térni a Cruyff-féle játékstílus gyökereihez, és elsősorban jó futballt akart játszatni a csapatával. A minőség megvan a keretben erre, ráadásul Luis Suárez kiesésével valójában csak Messi és Busquets lehetnek azok, akiknél esetleg azt lehetne mondani, hogy fizikailag már nem bírják 90 percig ezt az intenzív, mély letámadással és sok futással járó játékstílust, két játékost pedig még talán lehet kompenzálni más erősségekkel. Egy viszont biztos: Setiénnek meg kell győznie a labdarúgókat, hogy kövessék őt, és próbálják meg a gyakorlatba is átültetni az elképzeléseit.

A fentiek alapján az első lépések jól sikerültek – meglátjuk, hogy a folytatás mit is hoz.

Bármit vinnél magaddal, segítünk, hogy mindig egy Barçás táskába pakolhass!