Ez a Clásico mindenkinek megmutatja a maga helyét

A Barcelona bár nem jutott a döntőbe a Szuperkupában, de tett egy lépést előre, abban lehet bízni, hogy ez a minőségi fejlődés tartós lesz a jövőben. A jobb teljesítmény annak is köszönhető, hogy nem egy meghatározó játékos újra pályára került, és ez egyben abban is segít, hogy lássuk, kiknek juthat több, és kiknek kevesebb szerep a jövőben.

Rövidebben, ez a meccs dióhéjban azt is megmutatta, hogy kik inkább a jövő, és kik kevésbé, még akkor is, ha csak egy meccsből nem lehet kiindulni. De nem is csak egy meccsből indulunk ki, mert láthatók tendenciák is.

Akik kulcsszereplők lesznek

Tehát azok, akik meghatározó tagjai lehetnek a Barcelonának ahhoz képest, ami az ősszel volt. Pedri és Ansu Fati. Illetve Ferran Torres is, még ha az első meccse nem is volt jó hosszú kihagyás után. De arra lehet számítani, hogy nem ilyen lesz az összes mérkőzése, és sokat fog játszani Xavinál.

Ansu Fati azonnal gólt szerzett hosszú kihagyás után – ez már nem először sikerül neki – és kezdeményező volt ezt követően is. Nem volt még top formában, de hogy ha egészséges, kulcsember lesz nem kérdés, már csak azért is, mert a csapatból továbbra is rettenetesen hiányzik a gól, benne viszont van.

Pedri egész meccse remek volt, teljes volt. De ebből is illik kiemelni, ahogyan beszállt a játékba a szünet után. Pár perc alatt adott egy gólpassz értékű átadást Dembélének, aki kihagyta a ziccert, és volt egy remek kapura lövése. Nagyon megváltozott vele együtt a Barcelona játéka a szünet után, ami nem biztos, hogy csak neki köszönhető, de valószínűleg neki is. Nehéz elképzelni nélküle a középpályát ha egészséges marad.

Akiknek sötétebb a jövő: Umtiti, Dest, Puig, Frenkie de Jong

Előbbiről túl sok szót nem is érdemes vesztegetni, nincs olyan állapotban, hogy rendszeresen vagy akár csak ritkábban is játszhasson a Barcelonában, ő volt Xavi egyik meccskeretbe sem jelölt játékosa. A másik az a Dest, aki Koeman igazolása volt, Xavitól is kapott esélyt, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a katalán szakvezető nem bízik benne. És akkor még finoman fogalmazunk, mert az, hogy a keretben sincs a szélső egy ilyen fontos meccsen, erősebb üzenet. Különösen úgy, hogy az elmúlt meccseken sem számolt már vele Xavi. Nincs meg a bizalom, az persze más kérdés, hogy még később lesz-e. De nem néz ki jól Dest helyzete.

Riqui Puig egy percet sem játszott. Újabb bizonyíték arra, hogy nem csak az előző edzőinek a hibájából nem játszott korábban, hanem valószínűleg vannak olyan hiányosságok a játékában, amik egyszerűen nem férnek bele, hiába ügyes és mozog jól egyébként. Biztosan fog még kapni lehetőséget, de nem áll jó helyen a középpályások versenyében, túl sokan állnak előtte a rangsorban.

A leginkább témát adó eset nyilvánvalóan Frenkie de Jong. Sokáig úgy tűnt, hogy a Bertomeu éra számos, teljesen elhibázott, anyagi csődöt is eredményező átigazolása közül még Frenkie de Jong lóg ki a leginkább a pozitív oldalon, aki hosszú távon meghatározó tagja tud lenni a Barcelonának. Valószínűleg így lett volna, ha Ronald Koeman marad az edző. Xavi alatt nem ez várható, még ha teljesen nem is fog eltűnni a rotációból. De feláldozhatóvá válhat, mert a Barcelonának pont szüksége lesz a nyáron feláldozható, ám jelentős piaci értékkel bíró játékosokra.

Mivel De Jong esete a leginkább érdekes, róla bővebben itt írunk.