Rangadóval, Messi nélkül kezdi a Ligát a Barça

A spanyol bajnokság szempontjából véget ért a nyári vakáció, pénteken elrajtol a 2019-2020-as szezon, éppen a címvédő Barcelonával, mely azonnal egy kiemelt rangadóval indít, Bilbaoban az Athletic ellen.

Önmagában ez a meccs semmiképpen nem lesz egyszerű, Bilbaoban hagyományosan minden nagy csapat megszenved, gyakran veszít is pontokat. Most még formákról nehéz lenne beszélni, az előszezon alapján legalábbis nem lehet biztosan megállapítani, hogy milyen állapotban vannak a csapatok. Azt viszont ki lehet mondani, hogy a Barcelona a meccsei alapján rossz állapotban nincsen, de készen sem áll teljesen az idényre.

Ez nem a szakmai stáb hibája, hanem inkább a körülményeké és a technikai vezetésé. Egyrészről a Copa Américán sokan részt vettek a keretből, nekik még nem fejeződött be az alapozás, nincsenek tökéletes állapotban a játékosok. Többek között ezért sincs most a keretben Arthur, Vidal vagy Messi – utóbbi kisebb sérüléssel is küzd. Másrészről pedig nem lehet kijelenteni, hogy a Barcelona kerete kész lenne. Neymar ügye az átigazolási időszak utolsó napjáig is eltarthat, de ennél még jelentősebb, hogy a keretben túl sok a középpályás, és egyelőre nem is nagyon lehet látni, hogy kik lesznek azok, akik távozni fognak. Pedig ezeknek az ügyeknek már régen le kellett volna zárulniuk.

Az Athletic ellen készülő csapatban ott van viszont a sokszoros visszatérő Rafinha, a szakmai és anyagi okokból korábban távozásra ítélt Coutinho, viszont nincs ott például az a Riqui Puig, aki az előszezonban újfent kiválóan produkált. Nemrégiben megsérült a Jasper Cillessen helyére a kapus posztra igazolt Neto, helyette most Iñaki Peña lesz ter Stegen helyettese.

A pénteki kezdőcsapat védelmében Lenglet, Piqué és Alba helye egyelőre biztosnak tűnik, a jobbhátvéd várhatóan Semedo lesz a meccsek többségén. A középpálya a csapat leginkább bizonytalan pontja, egyelőre tippelni sem nagyon lehet, hogy kik és milyen összetételben lehetnek pályán hosszú távon. Az viszont világos, hogy Frenkie de Jong új igazolásként óriási eséllyel indul azért, hogy stabil kezdőemberré váljon, az lesz a kérdés, hogy mindezt Busquets mellett vagy helyette próbálja meg elérni. A középpályára kettőjükön kívül ott van még a jelenlegi keretben Sergi Roberto, Arturo Vidal, Rakitic, Arthur, Rafinha, Aleñá és papíron lehetne még Puig is. Coutinhót már jobb meg sem említeni, mint lehetséges középpályást. Erre a meccsre de Jong, Busquets és Rakitic talán a legesélyesebbek, hogy kezdők lesznek. De az nagyon tisztán látható – ettől a meccstől függetlenül -, hogy a klub technikai vezetése nem végezte el egyelőre a dolgát, ennyi középpályással nem lehet nekifutni az új idénynek.

A támadósorban most még egyszerű a helyzet, mert Messi sérülés miatt hiányzik, így a távollétében Griezmann, Suárez és Dembélé lehetnek ott a kezdőben.

A baszk ellenfél kerete nem változott jelentősen a nyáron, ugyanúgy tartani kell viszont a régi ismerősöktől, mint Williams, Muniain, Raúl García vagy De Marcos. De Beñat vagy Aduriz is pályára kerülhetnek.

Atheltic Club – FC Barcelona:
Bilbao, Nuevo San Mamés
21.00
Vezeti: Del Cerro Grande
TV: Paulaner Sörház | Spíler 2

Athletic: Unai Simón, Capa, Yeray, Unai, Yuri – Dani García, Unai López, De Marcos, Raúl García, Muniain – Willams

FC Barcelona: Ter Stegen, Semedo, Lenglet, Piqué, Alba – Busquets, De Jong, Rakitic – Griezmann, Dembélé, Suárez.