Sorsdöntő meccs következik a Benfica ellen

Barça - Benfica előzetes

A Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában a Benfica együttese lép pályára a Camp Nouban kedden este 21 órától. A katalánok továbbjutását tekintve sorsdöntő mérkőzés következik, hiszen amennyiben győzni tud a Barcelona, biztos továbbjutó a csoport második helyén. Döntetlen esetén a Benfica botlására kellene várni – avagy Münchenben kisebb csodát tenni -, míg egy vereség könnyen a kiesést jelentené a legrangosabb európai kupasorozatból.

A Barcelona szombat este katalán derbit játszott az Espanyol ellen hazai pályán a bajnokságban – ez volt Xavi első mérkőzése a kispadon – amelyet nagy nehezen, de meg tudott nyerni Depay büntetőjének köszönhetően 1-0-ra. Az biztos, hogy ennél sokkal több fog kelleni, ha a Benficát is le szeretné győzni a Barça, hiszen azért a portugál alakulat jóval komolyabb erőt képvisel az Espanyolnál. Xavi első meccsén máris észre lehetett venni néhány változást: intenzív letámadás, széles játék. Ezek a jellemzők most is kellenek majd a Benfica ellen.

A két csapat csoportbéli odavágós meccse nagyon simára sikerült, hiszen 3-0-ra nyert a portugál együttes. A Camp Nouban már azért más lesz a helyzet, de itt is valószínűleg vért kell izzadnia a katalánoknak a győzelemért. A Benfica egyébként két győzelemmel hangolt az összecsapásra, habár idegenben már egy hónapja képtelen nyerni – jóllehet egy döntetlent most is aláírna. Az utolsó fordulóban a Kijevet fogadják a luzitánok hazai pályán, így egy barcelonai döntetlen esetén jó pozícióba kerülhetnének, hiszen a katalánok Münchenbe utaznak december elején, és mindössze két pont a különbség a két csapat között…

A Barcelona új vezetőedzőjén, Xavin nagy a nyomás, most csakis az eredmény a lényeg, egy csúnyácska 1-0-ás győzelemmel minden Culé boldog lenne, itt most nem a játék képe lesz nekik a fontos. A katalán szakvezető azonban nincs könnyű helyzetben, és nem csak a meccs óriási tétje miatt. Rengeteg sérültet lehet felsorolni továbbra is: Braithwaite, Fati, Dembélé, Agüero, Pedri és Sergi Roberto mind-mind kihagyják a találkozót, de Dest, Busquets és Nico sincs 100%-os állapotban.

Ezek tükrében a kezdőcsapatot illetően az biztos, hogy Ter Stegen nevével fog megint kezdődni, míg a védelemben Mingueza, Piqué és Alba helye szinte fix, a negyedik helyért Araújo és Eric García küzdhet meg. Xavi akár egy háromvédős felállással is próbálkozhat, ebben az esetben Alba feljebb lépne, a védelemből pedig kikerülhetne Mingueza. A középpályán Busquets és De Jong mellett Gavi kaphat szerepet. A támadósorban Depay helye biztos, aki mellett a két szélen Coutinho és Demir játszhat.

A Barcelonának tehát szinte kötelező a győzelem, amivel bebiztosíthatná a továbbjutását. Minden más eredmény esetében nagyon nehéz szituációba kerülne a katalán csapat, hiszen vagy Münchenben kellene pontot/pontokat szerezni, vagy a Benfica botlására kellene apellálni, ami korántsem lenne megnyugtató a szurkolók számára.

FC Barcelona – S.L. Benfica

21:00
Camp Nou, Barcelona
Vezeti: Karasev S. (orosz)

Barcelona: Ter Stegen – Mingueza, Piqué, Araújo (Eric García), Jordi Alba – Busquets, Frenkie de Jong, Gavi – Demir, Memphis, Coutinho

Benfica: Vlachodimos – Otamendi, Morato, Vertonghen – Gilberto, Weigl, Mário, Grimaldo – Núnez, Yaremchuk – Rafa.