Győzelmi kényszerben a Barcelona: Sikerül-e visszavágni az Internek, és életben tartani a BL-álmokat?

Barça-Inter előzetes

Egy héttel ezelőtt még arról írtunk, hogy eredménykényszerben van a Barcelona a Bayern München elleni idegenbeli vereség miatt. A lehetőség ugyan adott volt a javításra (vagy legalábbis az egy pont megszerzésére) nyolc nappal ezelőtt az Inter ellen, de végül a San Siroból is vesztesen távozott Xavi legénysége. Emiatt mindössze három ponttal áll a harmadik helyen a Barça a ,,C” csoportban, és van még nehezebb helyzetben, hiszen ha szerda este nem sikerül győzni az olaszokkal szemben, akkor tavalyhoz hasonlóan idén is gyorsan elhalványulhatnak a BL-hez fűzött remények…

A Barcelona jelenlegi formáját tekintve összességében nem érheti panasz: a Rayo Vallecano elleni döntetlen után az összes mérkőzésüket megnyerték a La Ligában úgy, hogy csak egy gólt kaptak. A válogatott szünet utáni visszatérést követő időszak azonban kissé ,,döcögősre” sikerült, ugyanis a Mallorca ellen éppen el tudták hozni a három pontot idegenben (0-1), az Inter elleni meccset már említettük, és a vasárnapi Celta Vigo elleni találkozó is a felejthető kategóriába tartozik a siker ellenére (1-0), ugyanis Pedri győztes gólján kívül nem sok értékelhetőre lehet asszociálni. Nagyon nehéz időszak ez az októberi, hiszen gondoljunk csak bele, rengeteg a sérült továbbra is, és ami még aggasztóbb, hogy milyen összetételben fog pályára lépni a védelem (funfact: a Celta ellen három balhátvéd szerepelt a kezdőben). Továbbá, rendkívül sűrű a menetrend, mivel másfél héten belül ez lesz a negyedik játéknap úgy, hogy még rendeznek egy El Clásicót is Madridban vasárnap.

Az Inter Dzeko duplájával győzni tudott a Sassoulo elleni bajnokin idegenben 2-1-re, amely egyúttal azt is eredményezte, hogy előreléptek a hetedik helyre a tabellán. Inzaghi együttese 14 gólt kapott a Serie A-ban kilenc forduló alatt, amely a top10-ben messze a legtöbb (a tizedik Torino is csak 11-szer kapitulált). Ami számukra is nehézséget jelent továbbra is, az a sok hiányzó, ugyanis még mindig sérült a kulcsjátékosok közül Brozovic és Lukaku is, de nem számíthat az olasz edző Correára sem.

Taktikai szempontból komoly kihívással kell szembenéznie Xavinak, mivel az Inter hazai pályán defenzív játékkal nyert, ezért idegenben — és a katalánokhoz képest három pontos előny birtokában — feltehetően elégedettek lennének egy döntetlennel is. Mindezek alapján arra lehet következtetni, hogy be fognak tömörülni az olaszok a saját tizenhatosukon belülre kontrákra várva a Barcelona magasan feltolt — és a sérülések miatt kissé szedett-vedett — védelmével szemben. A kreativitás már az odavágón is hiányzott, mind a középpályásoktól (akiket kvázi teljesen levettek a pályáról), mind elölről, ugyanis gyakorlatilag mindent Dembélének kellett (volna) egyedül megoldania, és rengeteg mélységi beadás érkezett a támadók felé, szóval mondhatjuk, hogy hiányzó elem volt a koncepció.

(Érdemes elolvasni a mérkőzést értékelő cikkünket, amelyben ezeket az állításokat részletesen megmagyarázzuk: https://www.eurobarca.hu/hirek/labdarugas/bajnokok-ligaja/20221005-egy-pocsek-este-ertekelese-inter-barcelona-1×1/)

Forrás: transfermarkt.com

Ami statisztikai szempontból a Barcelona mellett szól az az, hogy a BL-ben az összes hazai Inter elleni meccsén győzni tudott eddig (3-0, 2-0, 1-0, 2-0, 2-1).

 

A felállás a szűk variációs lehetőségek következtében valószínűleg olyan tekintetben fog változni, hogy mivel sérülés miatt kiesett Christensen, Marcos Alonso pedig aligha fog harmadik belső védőt játszani, ezért 4-3-3-as formációban léphet pályára Xavi együttese. Ráadásul az odavágón Alonso esetében nem működött a szárnyvédő szerepkör, ezért nem volna meglepő, ha helyette Jordi Alba nevével találkoznánk a kezdő tizenegy játékosai között. A másik oldalon akár Baldé is lehetőséget kaphat idén először kezdőként a BL-ben, hacsak nem a rutin mellett szavaz újfent Xavi Sergi Roberto személyében. Hátul a felsoroltakon kívül még Piquét és Eric Garcíát, középen Gavit, Busquetset és Pedrit, míg elöl Raphinhát, Lewandowskit és Dembélét várjuk a kezdőbe.

Amennyiben győzni tudna Xavi együttese még az se volna elég a továbbjutáshoz (egyenlő pontszámmal állnának az Interrela 2.-3. helyen), de megnyugtató lenne a csapat és a szurkolók számára is, hogy még van esély megélni a BL-tavaszt.

FC Barcelona – Internazionale

Bajnokok Ligája-csoportkör, 4. forduló

Spotify Camp Nou, Barcelona

21.00

Játékvezető: Szymon Marciniak (lengyel)

Várható kezdőcsapatok:

Barcelona: Ter Stegen – Baldé, Eric García, Piqué, Jordi Alba – Pedri, Busquets, Gavi – Raphinha, Lewandowski, Dembélé

Inter: Onana – Skriniar, de Vrij, Bastoni – Dumfries, Barella, Calhanoglu, Mkhitaryan, Dimarco – Dzeko, Lautaro Martínez