Bizonyítványt osztunk: Fejjel a falnak az Alavés ellen

Megpróbáltuk a lehetetlent: értékelni a meccset

Nem tudta hozni a kötelező győzelmet a Barcelona az Alavés otthonában, pedig 30 percet még emberelőnyben is futballozhatott. Ennek megfelelően nagyon szerény pontokat tudtunk csak osztani – hátul a meccset befolyásoló hibák miatt, elöl pedig a hiányzó helyzetek vagy a pontatlan befejezések miatt. Messi továbbra sem találja a góllövő cipőjét, a fiatalok még éretlenek, Koeman pedig egyelőre nem jól reagálja le a nehéz meccshelyzeteket… Súgó, avagy hogyan pontozzuk a játékosokat.

A mérkőzés közben és után megkértünk titeket is, hogy pontozzatok – nálatok Pedi és Fati lett a meccs legjobbja, de talán jobb úgy fogalmazni, hogy ők kapták a legjobb pontokat. Nálunk is, részletesen ki is fejtjük alább.

 

Neto: 3

Az a gól, amit összehozott… Ha csak annyit mondunk, hogy ügyetlen volt, akkor még finoman fogalmaztunk. Nyilvánvaló, hogy Piquével nem volt meg a megfelelő kommunikáció, de akkor legalább a lelátóra bombázta volna fel – nem tette, az Alavés pedig büntetett, és hiába volt egy jó védése, a támadórészleg impotenciája miatt két vesztett pontba került a hibája. Várjuk vissza ter Stegent…

Sergi Roberto: 5,5

Amikor a csapat az Alavés 16-osánál táborozott, pár beindulással és kényszerítővel hozzá tudott tenni a játékhoz, és ugyan a kulcspasszokat sem feltétlen neki kell osztogatnia, de mégis sikerült 5-öt összehoznia, ami a legtöbb volt a mezőnyben (Messinek volt még négy). Két beadása mindenképpen gólt érdemelhetett volna – az egyiknél érthetetlen módon vissza se nézték VAR-ral, ahogy de Jongot egyértelműen ellökik.

Piqué: 4

A pozitív oldalon ott van a szépen kierőszakolt piros lap, amivel az utolsó 30 percet emberelőnyben játszhatta legalább a csapat, a negatív oldalon pedig nyilván az, ahogy segített összehozni Netónak a kapott gólt. Érthetetlen, mit akartak/mit beszéltek előtte… A végén aztán megint csatárt játszott, de most teljesen feleslegesen, mert olyan népsűrűség volt a 16-oson belül, mint a La Ramblán, aztán amikor mégis eljutott hozzá a labda, védték a fejesét vagy eltörte a labdát.

Lenglet: 5

Volt sok eladott labdája, de Fatinak adott egy gólpasszt érő labdát, ami sajnos kimaradt, aztán a félidei variálás áldozata lett. A kapott gól előtt egyébként szépen szerelt, nem rajta múlt, hogy a folytatásból katasztrófa lett.

Alba: 4

Robertóval ellentétben tőle alapvető elvárás az ellenfelek védelmének megbontása – na az most egyáltalán nem sikerült neki, szinte alig tudott hozzátenni a támadójátékhoz. A védekezéshez meg ugye nem kellett, mert kétszer jött át az Alavés a félpályán (és így szerzett egy gólt).

De Jong: 5

Egy félidőt a középpályán, egyet a védősorban játszott, de ha őszinték akarunk lenni, nem rajta múlt az eredmény, nem igazán tudott hatással lenni a játékra. Koeman elvileg jól tudja, hogyan kellene őt játszatni és mit kellene tőle kérni, ennek ellenére ma (sem) láttunk tőle semmi érdekeset – a fenti videó lehetett volna az ő pillanata, de a VAR szoba, úgy látszik, ma (is) üresen maradt.

Busquets: 4

Halvány volt, előrejátékban minimális segítség volt a csapat számára és mivel már az első félidőben összeszedett egy sárgát, a második félidőre jogosan le is hozta Koeman, hogy a kontrák ellen védekezve ne szedjen össze még egyet és állíttassa ki magát. A helyére beállt Pjanic jobban játszott nála és el tudunk képzelni olyan forgatókönyvet, ahol állandósul ez a csere. Riqui Puig miatt azért sírunk egy kicsit persze ezen a ponton.

Dembélé: 3

Őt is lecserélték a félidőben, ami elég sokat elmond a teljesítményéről. Alig tudott 1-az-1-ben levenni védőket, pedig tőle ez az elsődleges elvárás. Hosszú távon nehéz lesz kezdőnek lennie, mert Pedri és Fati is többet tudnak adni a csapatnak jelenleg, a másik két támadó posztra pedig nyilván Messi, Coutinho vagy Griezmann jelentkezik, bár inkább a nevük, mint a szezonbeli fantasztikus formájuk miatt.

Messi: 4 

Az első félideje konkrétan katasztrofális volt és egyáltalán nem lett volna meglepő a cseréje. És igazából indokolt is lett volna, mert nem találta a ritmust, rengeteg rossz megoldást választott, rengeteg rossz passza volt és láthatóan frusztrált, ideges volt, régen lehetett egy ennyire szenvedő Messit látni. A kettő közötti ok-okozati kapcsolat nem volt egyértelmű: azért volt frusztrált, mert nem ment neki, vagy azért nem ment neki, mert ideges volt, mindenesetre most talán az segített volna a legjobban, ha pihen egy kicsit. Főleg amiatt (is), mert az elmúlt szezonokhoz hasonlóan továbbra is rengeteget keresik a társak a labdával, tőle várnak megoldásokat, néha teljesen indokolatlanul – ilyenkor pedig, amikor nem megy neki, nyilván a csapat is még látványosabban szenved. 10 lövése volt (5 kapura), de igazán ziccerbe nem került és volt 13 sikeres csele is (15 kísérletből), ami szintén arra mutat rá: túltolta, túl sokszor akarta vagy éppen túl sokáig akarta egyedül megoldani az akciókat. Az elmúlt öt fordulóban nem tudott se gólt lőni, se gólpasszt adni, ami nála iszonyatosan durva negatív széria…

Ansu Fati: 6

A támadósorban leginkább őt lehet dicsérni, mert nem csak a társak tudták helyzetbe hozni, hanem saját magának is helyzeteket alakított ki – ezúttal viszont nem tudta gólra váltani őket. Kár, hogy lecserélte Koeman, a támadók között talán ő volt a legjobb, legveszélyesebb ezen az estén.

Griezmann: 6

Ez is a jobb meccsei közé tartozott, az összjátékban jól részt vett, ráadásul végre gólt is lőtt, de a vele kapcsolatos alapvető problémák ismét kiütköztek a meccsen. Griezmann nagyon jól tud a kapu elé érkezni, főleg lendületből, szeret egy-egy érintéssel játszani, fizikálisan sem feltétlen gyenge, védezekésben is lehet rá számítani, de az a baj, hogy nem ezek a legfontosabb erények Barcelonában, ennél sokkal többet kéne adnia a támadásokhoz. De mivel nem túl gyors, nem passzol kiemelkedően, nem elég agresszív, felállt védelem ellen nincs meg benne a meglepetésfaktor, pozíciós játékban sem a legjobb, és gyakorlatilag nem szokott (tud? akar?) cselezni (Busquets vagy Lenglet szintjén van a statisztikák szerint), így vannak meccsek, ahol használhatatlan. Az Alavés elleni nem ilyen eset volt, mert ahogy a góljánál láttuk, jól megoldotta a helyzetét, bár szerencséje is volt: ellenféltől kapta gyakorlatilag a gólpasszt. Igazából továbbra is idegen test ebben a csapatban és lehet, hogy unalmasan hangzik minden meccs után (mindig máshogy) leírva, de meg vagyunk róla győződve, hogy jobb lenne a csapat nélküle – főleg az olyan meccseken, mint tegnap, ahol a Barcelona gyakorlatilag a mérkőzés 90%-át az ellenfél 16-osánál töltötte, és ilyenkor kell a kreativitás, a kombinációk a társakkal…

Pedri: 6

Általában nem 18 évesektől szokták várni a megváltást, amikor nem megy a játék, de a félidei becserélése egyértelműen ez a kategória. Továbbra is ott van a váratlan húzás a játékában, de még nem tud konzisztens lenni huzamosabb ideig és a döntései sem mindig a legjobbak – ezúttal volt, hogy lőnie kellett volna, de valószínűleg túl sokat nézte a Xavi-Iniesta féle csapatot, és inkább ő is mindig a legjobb passzokat kereste. Játszania kell minél többet, de remélhetőleg Koeman is belátja, hogy nem rá (és Fatira) kéne pakolni azokat az elvárásokat, hogy ők döntsenek el meccseket.

Trincao: 4

Dembélénél talán egy fokkal jobb volt, de kellően körülményes volt a legtöbbször ahhoz, hogy ne tudjon lőni vagy a passzába beleérjenek. Robertóval volt több szép kombinációja, de valószínűleg neki sem segítette a játékát, hogy inkább kapkodott és futott az eredmény után a csapat, mintsem tudatos koncepció mentén építkezett volna.

Pjanic: 5

Busquetsnél jobb volt, ez biztos, sokkal több előrepassza volt, látszott rajta, hogy helyzetet akart kialakítani és próbált ritmust adni a csapatnak – volt két kulcspassza is és egy óriási távoli lövése, de egyik sem vezetett gólhoz. Ha megtanulna kicsivel gyorsabban játszani, az mindenképp a csapat előnyére válna.

Dest, Braithwaite: 5

Nem hoztak megváltást, pedig nem az utolsó pillanatokban szálltak be, mint a csapat utolsó cseréi.

Koeman: ?

Edzőt nem szoktunk értékelni, most sem pontozzuk, de két gondolat erejére kitérve muszáj leírni, nem néz ki jól egyelőre sem a csapata, sem az ő helyzete. A Barcelona 10 pontot vesztett már a bajnokságban, többet, mint amit összeszedett (8) az első hat meccsén, ami évtizedes távlatú gyenge szezonkezdet. Ezen felül pedig már második meccse volt a Clsácio után, ahol a csapat gyenge (támadó)játékára az volt a megoldása, hogy az összes támadót behozta a padról – azonban ez sem ezelőtt héten, sem most nem volt sikeres lépés.

***

Nézz be az Eurobarca shopjába és válassz a saját készítésű szurkolói ereklyéink és eredeti, klubcímeres termékek közül – a legjobbakat válogatottuk össze nektek!

barcelona maszk