Mitől is jó Piqué?

Sokan középszerűnek tartják a viselkedése miatt, de mégis az egyik legjobb védő

EUROBARÇA BLOG

Így írtok ti!

„Mindig is a legrosszabbat akartam a Madridnak, és nem fogok megváltozni!” – Gerard Piqué

A szókimondóságáról ismert, és a kényes kérdéseknél nem marad csöndben, őt ezért nem szeretik sokan. Mindenről megvan a véleménye, Kevin Roldántól át a katalán népszavazásig, amit nem tart magában. A célja az, hogy egyszer megszerezze az FC Barcelona elnöki pozícióját. Piqué katalánnak született, és úgy is nőtt fel. Nagyapja, Amador Bernabéu volt egykor az FC Barcelona alelnöke. Katalán családban nevelkedett, és mindig is tisztában volt a politikai nézeteivel. Piqué a La Masíához csatlakozott, hogy fejlődhessen, azonban Sir Alex Ferguson felfedezte, majd középső védő vált belőle. Eleinte a dekoncentráltsága és a buta hibái miatt sokan kételkedtek benne. De az az igazság, hogy végül a világ egyik legjobb középső védője lett.

Piqué visszament a Barçába, miután Pep Guardiola leigazolta. Majd egyből bedobták a mély vízbe, hiszen a szezon második felére a kezdőcsapat részévé vált, és az egyik legfontosabb játékosa lett a csapatnak. Amint visszament Barcelonába, a világ egyik legjobb belsővédője lett, aki minden őszinteségével együtt a generációjának a legambivalensebb játékosává vált. A fejlődését és klasszisát azonban mi sem bizonyítja jobban, minthogy olyan futball-legendákhoz hasonlították, mint mondjuk Beckenbauer. Sőt, a német legenda maga is nagy csodálója Piqué játékának. 

Pepnél sokat vesz részt a játékban, szereti hátulról elkezdeni a játékot, mint én, nagyszerű passzokat ad, és tetszik, hogy ilyen szemtelen.

Pep meglátta, hogy Piqué a játékrendszerének nélkülözhetetlen játékosa lesz. Az ő szerepe volt az egyik legfontosabb. Jobb oldali középső védőként játszott, Valdesszel és Busquets-cel megszámlálhatatlan háromszögelésben volt része. A gyors játékolvasása könnyebbé tette a Barça labdakihozatalait, és ha másnak már nem is lehetett passzolni, ő mindig üresen állt hátul. Piqué hiába majdnem két méter magas, középpályásokat megszégyenítő módon kezeli a labdát, és bármikor képes áttörni egy védelmi vonalat egy-egy egyszerű passzal.

Ahogy Xavi mondta a közelmúltban, minden játékos számára a Barça a végső teszt. A világon ebben a klubban a legnehezebb jól játszani. Piqué mégis kiemelkedik a játékolvasásban. Olyan területeken kapja meg a labdát, ahol nagy a kockázat, ha elveszíti, és mégis kényelmesen passzolja oda valakinek, mintha semmi sem történne. Paolo Maldini szerint az ütközés önmagában egy hiba eredménye. Sokan úgy gondolják, hogy a védekezés az ütközésről, szerelésről, blokkról szól, de valójában a védekezés a játék olvasásáról szól. Azt mondják, Cruyffnak minden futballszituációra van egy jó idézete, kiderült, hogy erre is van. Cruyff azt mondta, ha megkérik, hogy védekezzen egy négyzetméternyi területen, ő a legjobb védő, de ha az egész pályán kell védekeznie, ő lesz a legrosszabb. Ez a legfontosabb szempont, ha egy védőt akarunk minősíteni. Az általuk védett terület nagysága. Könnyebb egy mély, szoros rendszerben védekezni, mint úgy, hogy egy félpálya üresen van mögötted. A hátulról való építkezés nagyon fontos a Barça középső védőinél. Üres területet találni, létrehozni egy nehéz feladat, amit Piqué elsajátított.

Piqué könnyen lehet, hogy a valaha volt legsikeresebb védőként fog visszavonulni, hiszen minden trófeát megnyert, amit meg lehetett. Beckenbauer 2010-ben a legjobb védőnek tartotta, még úgy is, hogy Puyol játszott mellette a Barçában. Piqué a generációjának egyik legjobb védője, de még így is sokan átlagosnak tartják. A világ valaha volt egyik legjobb csapatának gerincét képezte. Nagy játékossá vált, akire felnézhetnek a fiatalok. Ő már most a klub legendái közé tartozik.