Mi teszi a Barçát egyedülállóvá?

Játékstílus | La Masia | Katalán identitás

EUROBARÇA BLOG

Így írtok ti!

Melyik a legnagyobb labdarúgó klub a világon? Ez a kérdés különböző válaszokat vet fel, számos tényező alapján meg lehet közelíteni, ráadásul érzelmi töltettel bír, ezért is tartozik a legszubjektívebb témák közé. A klub történelme, a megnyert trófeák száma, az identitás, a játékstílus, a szurkolók száma, az éves bevétel. Ezek mind-mind fontos szempontok az említett kérdésnél, ha választ akarunk adni rá. 

Az említett tényezőket figyelembe véve számos sikeres klubra gondolhatunk. Ferguson időszaka alatt a Manchester United a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején uralta a Premier League-et és megnyerte a Bajnokok Ligáját is. Az Arsenal veretlenül nyerte meg az angol bajnokságot a 2000-es évek elején. A Real Madrid a Franco-korszak alatt dominált. A Nottingham Forest a 70-es évek végén hazai és európai kupát is nyert. A Liverpool és az Ajax szintén a 70-es években tündökölt, a River Plate pedig a 40-es évek csapata volt.

De mi teszi a Barçát egyedülállóvá, és talán a világ legnagyobb labdarúgó klubjává?

A játékstílus

A világon egyetlen labdarúgó klub sem egyesítette így a lebilincselő focit a nagyszerű eredményekkel, mint a Barça. Ahogy Johan Cruyff mondta: „A minőség eredmények nélkül értelmetlen. A minőség nélküli eredmények unalmasak.” A Barça Pep alatt volt ennek a filozófiának a megtestesítője. Bár Guardiolával a katalánok elérték a csúcsot, a magvakat Cruyff vetette el régebben.

Ez egy labdabirtoklásra alapuló támadó futballhoz vezetett, ami a klub személyiségének központi elemévé vált. A vezetőedzők az esetek többségében olyan játékosokat kértek, akik beleillettek ebbe a filozófiába. Ez egy olyan hagyomány lett, amelyet a fiatalok az első csapatig követnek. Gyakran ez az egyik oka annak, hogy a más együttesből leigazolt játékosoknak sok időt vesz igénybe az alkalmazkodás a Barça játékához.

Egy csapatnak sem volt folyamatosan minden mérkőzésen magasabb a labdabirtoklási aránya, mint a Barcelonának, azonban a „labdabirtoklás” kifejezést gyakran félreértik a futballban. Ez nem az a passz szám, amire a csapat képes, vagy a maximális idő, amíg egy csapatnál van a játékszer, hanem az, hogy mennyire hatékonyan passzolsz és tartod a labdát. A Pep-korszakban fontos volt a „pozíciós” játék, amely arról szólt, hogyan lehet a védelmi vonalak között szabad embert találni. Erre talán Busquets és Messi kapcsolata a legjobb példa a mostani csapatban.

A labdabirtoklás másik kulcsfontosságú eleme, hogy képes vagy-e a játékszert kijátszani a legszűkebb helyről is. Erre nagyon kevés együttes képes, ha folyamatosan nyomás alá helyezi őt az ellenfél. Azonban a Barcelona a „cicázással” ezt a lehető legmagasabb szintre fejlesztette.

A La Masia

Az ifjúsági akadémia olyan kaliberű játékosokat nevelt ki, mint Víctor Valdés, Cesc Fábregas, Carles Puyol, Gerard Piqué, Sergio Busquets, Xavi, Andrés Iniesta, Pep Guardiola és Lionel Messi.

A La Masia nem csak arra tanítja a gyerekeket, hogyan váljanak jó labdarúgókká, hanem egy olyan széleskörű oktatást nyújt, amely a sikerhez általánosan szükséges tulajdonságokra is összpontosít: alázat, erőfeszítés, ambíció, tisztelet, csapatmunka. Ezek a jellemzők egyértelműen megmutatkoznak a Barça által kinevelt legnagyobb világklasszisokban.

A La Masia csúcspontja 2012. november 25-én érkezett el. A Barcelona történelmében először fordult elő az, hogy a csapat tizenegy saját nevelésű játékossal volt a pályán egy bajnoki mérkőzésen.

A katalán identitás

A Barça Katalónia büszkesége. Az FC Barcelona nemcsak a világ egyik vezető klubja, hanem egy társadalmi, kulturális és politikai jelenség is, mely a történelem során a katalán társadalom számára nem csupán egy futballklub volt, hanem a szabadság jelképe, egy nemzeti kincs, egy lehetőség a kiszabadulásra a hétköznapokból. Ezért a mottó:

Több, mint egy klub.

Katalónia fővárosában, Barcelonában a Franco-évektől kezdődően a madridi, spanyol kormány által elnyomásban éltek a katalán emberek, így ebben az összefüggésben minden Madrid ellen elért győzelem a katalán nép győzelme volt az elnyomó spanyol diktatúra ellen.

A Barça egyike a legsikeresebb kluboknak, figyelembe véve a megnyert trófeák számát. Azonban van egy idézet Thierry Henry által, amely összefoglalja az FC Barcelonát, mint klubot.

Nem érdekel, hogy honnan származol, nem érdekel. Ha azt mondod, hogy szereted a labdarúgást, és nem szereted a Barcelonát, akkor van egy problémád.