Rakitic-ügy: lehet ebből még hosszabbítás?

Érvek a döntés mellett

A címbeli kérdés kicsit költői, mert úgy néz ki, hogy nem. Konkrétabban: minden jel arra mutat, hogy nem. Ez a ‘Nem’ talán attól függetlenül is érett, hogy a Barcelona nemrégiben leigazolta Frenkie De Jongot az Ajaxból, de azzal, hogy a holland jön a nyáron, még egy érv a dolog mellé került. Rakitic maga maradna, de nagyon meglepő lenne, ha a Barcelona hosszabbítana vele.

A döntés több részleten is múlik. A klub szempontjából a hosszabbítás mellett szól, hogy Rakitic a leigazolásától kezdve a mai napig kulcsembere a Barcelonának, aki ráadásul nem csak klasszikus középpályásként, de még Busquets posztján, szűrőként is remekül megállja a helyét. Még most is így van, Valverde edzőnél is húzóember.

A hosszabbítás ellen ugyanakkor jóval több érv szól:

  • Rakitic márciusban lesz 31 éves, és ugyan még lehet 2-3 jó éve, nem ő a jövő embere
  • Frenkie De Jong 75+11 millió euróba kerül a klubnak, ezért szükség van a bevételekre
  • Rakitic eladásából 60-90 millió euró bevételt remél a klub – nem minden alap nélkül
  • Az első keret fizetési bértömege ebben az esetben is probléma, mert Rakitic fizetésemelést várna, amit a Barcelona nem tud / nem akar teljesíteni. De még a jelenlegi fizetésével is gond lenne a megtartása.

Az egyenlet tehát egyszerűnek látszik: Rakiticet a Barcelona tulajdonképpen lecserélné Frenkie De Jongra, aki 22 éves lesz a nyárra – hasonló összegű átigazolásért. Ezzel spórol a fizetéseken is, fiatalít a középpályáján. Ugyanakkor az is igaz, hogy elveszíti az egyik kulcsemberét, ám a remélt nagyobb bevétel miatt erre rá van kényszerítve, mert Rakitic abba a korba lépett, amikor már nagyon gyorsan elveszítheti a piaci értékének a nagy részét. Még nem veszítette el.

A Barcelona pedig most nincs abban az anyagi helyzetben, hogy megengedje magának ezt a kockázatot: ha nem adná el a nyáron Rakiticet, akkor szinte biztos, hogy egy évvel később már csak a töredékét kapná meg ennek a 60-90 millió eurónak. Ez pedig most nem fér bele.

A másik oldala a dolognak, hogy Rakitic vágyai is számítanak: hívta őt a PSG tavaly nyáron jóval nagyobb fizetésért. Valverde edző meggyőzte a maradásról, azt nem lehet pontosan tudni, hogy a klub mit ígért vagy nem ígért neki. Ha a klubvezetés akkor megígérte a fizetésemelést és egy új szerződést, akkor nem vitás, hogy bőven kellemetlen, ha utólag ezt nem tartják be Bartomeuék. Ha ilyen ígéret nem hangzott el, akkor kisebb az emberi súlya a történetnek, de nem vitás, hogy akkor is van, mert Rakitic minden szempontból példás tagja volt a Barcelonának 2014 óta, és őt most kvázi le szeretnék építeni – úgy, hogy a horvát maradni szeretne.

Rakitic három dologra vágyik, ebből egy kieshet: a Barcelonában maradás. A másik kettő a magas fizetés és egy hosszú szerződés. Ezt a kettőt viszont könnyen megkaphatja még idén nyáron más kluboktól, mert arról is konstans érkeznek a hírek, hogy vannak kérői Rakiticnek, akik hosszú távon számolnának vele. A PSG már nem biztos, hogy visszaszáll érte a versenybe, de az Interről már többször lehetett hallani, hogy hívja Itáliába.

Egy szó mint száz, bár hivatalosan erről még nem lesz szó, és Rakitic is biztosan bízik abban, hogy maradhat. De nagy fordulat kellene ahhoz, hogy a Rakitic ügynek ne válás legyen a vége a nyáron.