„Sokkal nehezebb lenne Messivel a csapat építkezése”

Az ezelőtti héten a 4-0-ra megnyert El Clásicót követően a DigiSport Sport24 rovata kapott el minket néhány kérdésre. A rövid beszélgetésen egyébként több téma is szóba került, mint ami végül adásba került, de két fontos dologgal kapcsolatban ti is meghallgathatjátok főszerkesztő-helyettesünk véleményét: Dani Alvessel maximálisan egyetértve (hogyan is mernénk őt megkérdőjelezni…) miért bízunk nagyon Xaviban és a hosszú távú sikerekben, illetve mit gondolunk Messi esetleges visszatéréséről. 

 

 

A videó a cikkre kattintva elérhető

Messivel kapcsolatban a magyarázat már nem került adásba, de itt gyorsan hozzáteszem kiegészítésként. A Barcelonának előbb vagy utóbb mindenképpen meg kellett volna küzdenie a Messi távozása utáni helyzettel, és az, hogy végül ez előbb történt meg, tavaly nyáron, mint talán vártuk, az azonnali, drasztikus döntéseket és megoldásokat kellett, hogy szüljön. Egészen más helyzet lenne a csapat most, ha Messi maradt volna (vagy visszatérne): a fiatalok egy része biztosan kevesebb lehetőséget kapott volna, mert neki nyilvánvalóan helye lett volna a kezdőben; más anyagi mozgástere lett volna a klubnak és aligha tudta volna megszerezni például a jövőt jelentő Eric García, Ferran párost a Cityből; és lehet, hogy Koeman is tovább marad a kormánynál, mert tudjuk, Messi néha egymaga képes volt elfedni a csapat hiányosságait. Ezek a hiányosságok viszont felszínre kerülhettek, elkezdődhetett egy gondolkodás, hogyan épüljön újjá a Barcelona és ez talán jobb, ha előbb történik meg – még ha kényszerűségből vagy külső okokból kifolyólag – mint lassú, hosszú leépülés végén. Ennek pedig most elkezdtük látni a jeleit Xavi vezetésével – ami aztán lehet, hogy végül mégsem lesz sikeres, mert messze még az út vége, de egyelőre minden ok megvan a látottak alapján a bizakodásra.

Egyébként Messit várjuk vissza Barcelonába – egyrészt minden idők legnagyobb búcsúztatójára, ahogy az őt megilleti, illetve visszavonulása után a saját szoboravatójára és a klubnál bármilyen pozíció betöltésére. Mert ezek közül egyik sem lenne túlzás majd az esetében.

***