Új Camp Nou és Espai Barça: majd egyszer…

A Bartomeu vezetésnek évek óta az egyik fő célja volt az Espai Barça és az új Camp Nou megvalósítása, ami viszont a koronavírus várható hatásaival jó eséllyel éveket fog csúszni a jelenlegi állapothoz képest is.

Ha egyáltalán megmarad a projekt a legutóbbi ismert terveknél. A Camp Nou és környezetének teljes rekonstrukciója a friss számítások szerint mintegy 800 millió euróba kerülne, és mivel ez jelentősen több a korábbi tervnél, amire a sociók szavazataikkal zöld lámpát adtak, eleve tervben volt, hogy újabb referendumot kell tartani.

Ezt a referendumot idén októberre – novemberre tervezte a klubvezetés, és ha meg is kapta volna a felhatalmazást, akkor is kérdés, hogy bele mert volna-e vágni az óriás beruházásba, ami jókora hitel felvétellel is járt volna.

Most már ez aligha lesz téma, és az is meglepő lenne, ha egyáltalán megtartanának egy újabb referendumot az elnökség mandátumának lejárta, tehát 2021 júniusa előtt. A valószínű forgatókönyv inkább az, hogy most minden cent a klub fenntarthatóságára, és a csapat versenyképességének a szinten tartására fog elmenni. Aligha kerülhet szóba az, hogy belevágjon a Barcelona egy ilyen óriás projektbe.

De évekkel később, az akkori elnökség, ha a gazdasági helyzet megengedi, biztosan leporolja majd a terveket.