A Generalitat zöld utat ad a referendumnak, a nyomás újra Bartomeun

A Katalán Kormány, azaz a Generalitat de Catalunya kedden hivatalosan is válaszolt a Barcelona kérdésére, hogy megtartható-e a bizalmatlansági indítvánnyal összefüggő szavazás a jelenlegi járványhelyzetben. A válasz világos volt: “nincsenek sem jogi, sem egészségügyi akadályai a bizalmatlansági indítvány szavazás megtartásának.”

Ez azt jelenti, hogy a kormányzat teljes mértékben kiszállt abból, hogy rá helyezze a nyomást, a döntéskényszert a Barcelona vezetése, a Generalitat ugyanis ezzel a válasszal vissza adta a labdát a Barça térfelére. Innentől kezdve a kormányzat “csak” azt kéri, hogy az adott előírások, protokollok legyenek betartva a voksolás során. Erről a klubnak kell gondoskodnia.

És ez az, amire a Barcelona vezetése csak a napokban kezdett el gátló tényezőként hivatkozni, mondván, ha bizonyos protokollt be kell tartani, és több helyszínen kell megtartani a voksolást, akkor ahhoz további két-három hétre van szükségük. Ennyi időt viszont az alapszabály nem garantál számukra. Itt illik megjegyezni, hogy már október 9-én, két és fél héttel ezelőtt hivatalossá vált, hogy pontosan majd 20 ezer hitelesített aláírással rendelkeznek a szervezők, ekkor zárult le az ellenőrzési folyamat. Akkortól lehet tudni, hogy biztosan szükség van a referendum megtartására.

A probléma, hogy a Barcelona alapszabálya szerint a referendumot legkésőbb ezen a hétvégén meg kellene tartani, erre viszont azt mondja a klub vezetése, hogy ilyen rövid idő alatt nem tudja teljesíteni az elvárt egészségügyi protokollt. A Generalitat válasza után Bartomeu elnök kedden este 19.00-ra rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, mely részben személyesen, részben videó konferencián fog zajlani.

Ennek eredményéről a kedd esti órákban beszámolunk.