Referendum helyett választások jönnek: Kérdések és válaszok a következő lépésekről

Azzal, hogy Josep Maria Bartomeu végül nem ment el addig, hogy megtartsák ellene a referendumot, ahol a sociók szavazhattak volna a maradásáról, azonnali hatállyal távozik a klub éléről az eddigi vezetéssel együtt.

Helyüket már szerdán vagy csütörtökön átveszi az úgynevezett Junta Gestora, a klub ideiglenes vezetése.

Kik ők és mi a feladatuk?

Az ideiglenes vezetés elnöke a klub gazdasági bizottságának az elnöke, Carles Tusquets. Közgazdász, gazdasági szakember, aki már a kilencvenes évek végén, Nuñez elnöksége idején kincstárnoka volt a Barcelonának. Ez annyiban meglepő, hogy akkor még csak 27 éves volt. Tusquets egy elismert katalán gazdasági szakember.

Ő lesz az elnöke az ideiglenes klubvezetésnek, mellette további 9 fő végzi a munkát. Az ideiglenes klubvezetés jogkörei korlátozottak, nagy volumenű, hosszú távú döntéseket nem hozhatnak, és a fő feladatuk az átmenet megteremtése az eddigi és a következő vezetés között, és ebben is kiemelkedik a választások kiírása, levezénylése.

De illik megemlíteni, hogy 2015-ben arra is volt példa, hogy az ideiglenes vezetés eladja Gerard Deulofeut az Evertonnak, és megvásárolja Arra Turant az Atlético Madridtról – egyeztetve a klub és a csapat szakmai vezetésével.

Mikor lesznek a választások?

A pontos dátum egyelőre nem ismert, ezt is az ideiglenes vezetésnek kell meghatároznia. Az viszont meg van határozva az alapszabályban, hogy mostantól számítva legkésőbb 3 hónapon belül meg kell tartani a választásokat. Ez jövő év január végét jelentené, de inkább az a várható a gyakorlatban, hogy még ebben a naptári évben lebonyolítják a választásokat.

Ennek az a fő motivációja, hogy ha ezt sikerül időben megvalósítani, akkor az új klubvezetés már teljes jogkörrel a kezében dolgozhat a téli átigazolási időszakban, amire könnyen lehet, hogy szükség is lenne, mert az első csapatnál több posztot nem tudott megnyugtatóan rendezni októberig a korábbi vezetés. A terv tehát az lenne, hogy még 2020-ban legyenek választások, és az új vezetés még idén hivatalba léphessen.

Mi kell ahhoz, hogy valaki elnökjelölt lehessen?

A pontos elnökjelölti listát még nem ismerheti senki, még ha voltak is már bejelentések több jelölt részéről, hogy indulnak. A legismertebbek Victor Font, aki új jelöltként évek óta aktív, és persze Joan Laporta ex-elnök, aki 2015-ben alulmaradt a választásokon Bartomeuval szemben – bár ő még be sem jelentette hivatalosan, hogy indulni kíván. De rajtuk kívül még sok jelölt várható.

Azonban önmagában az még nem elég, hogy valaki a klub sociója legyen és jelöltesse magát. A szavazólapokra azoknak a neve kerül csak fel, akik elegendő számú ajánlószelvényt tudnak gyűjteni. Hasonlóan a bizalmatlansági indítványhoz, itt is aláírásokat kell gyűjtenie a jelölteknek. A pontos, minimum elvárt aláíró ajánlás szám várhatóan 2.278 aláírás lesz.

Ennyi aláírást kell minden jelöltnek külön-külön felmutatnia ahhoz, hogy ténylegesen elnökjelölt lehessen. Ennek a gyűjtésére 23 naptári napja lesz mindenkinek.

Mégis miért nagyon más, mintha márciusban lettek volna a választások?

Bartomeu elnök érvelt a lemondása ellen azzal, hogy az alapszabály szerinti legkorábbi időpontra, márciusra írták ki a választásokat – ezt tette magyarázata szerint azért, mert hibázott abban, hogy nem egy évvel korábban akarta megfiatalítani a keretet. A márciusi dátum valóban a legkorábbi lehetséges dátum lett volna, ha nincs azonnali lemondása. Viszont ha ez így történt volna, akkor csak a választásokat tartják meg márciusban, az új elnökség nem léphetett volna hivatalba július 1-ig. Tehát abban a tekintetben semmi nem változott volna jövő év közepéig, hogy kik irányítják a klubot. Az új vezetés csak júliusban kezdhetett volna el dolgozni.

Azzal, hogy már most, akár még idén választások lesznek, már januárban biztosan dolgozhat egy legitim, új elnökség, a sociók akaratának megfelelően.