A régi új elnök: Joan Laporta

A választások legnagyobb esélyese | Vajon képes újra felemelni a Barcelonát?

Nagy politikus, kiváló szónok és egy olyan vezető, aki egyszer már képes volt bátor döntéseket meghozni és történelmi sikerekre vezetni a Barcelonát. Jelenleg is képes tömegeket megmozgatni, hiszen megnyerte a kvázi előválasztást, első akciójaként a kampányban a madridi Bernabéu stadion mellé plakátolt, ellenfelei viszont azzal támadják, hogy a múlt sikereiből akar csak megélni. Tényleg csak ennyiből állna a visszatérése? És vajon képes lehet ismét felemelni a Barcelonát? Joan Laporta portréja, választási programja és nyilatkozatai a március 7-i elnökválasztás elé.

Elnökjelöltek bemutatása – 1. rész: Toni Freixa | Elnökjelöltek bemutatása – 2. rész: Victor Font

Joan Laporta sosem titkolta, hogy a 2010-ben lejárt mandátuma után újra a klub élére szeretne kerülni és a klub sikereiért akar dolgozni. A 2015-ös választásokon Josep Maria Bartomeuval szemben alulmaradt, ám most vasárnap a legnagyobb eséllyel száll harcba Victor Fonttal és Toni Freixával szemben, hogy 2003 után újra a klub elnöke legyen. Laporta tudott eddig a legjobban mozgósítani a kampányban, hivatalos induláshoz szükséges aláírásokból is ő tudott a legtöbbet gyűjteni, fő üzenete pedig az, hogy a korábban, általa már sikerrel alkalmazott működést szeretné visszahozni a klub életébe, felelős gazdálkodással, az utánpótlás és a La Masia középpontba állításával és egy olyan menedzsment felállításával, ahol futballban jártas szakemberek mellett az üzleti életben is sikeres szakértők fogják iránytani a klubot.

Az ex-elnök a saját honlapján az alábbi üzenettel szól a Barcelona szurkolóihoz és kéri őket, hogy támogassák a március 7-i választásokon.

„Kedves Barcelona szurkolók,

azért indulok a Barça elnökválasztásán, mert imádom a Barçát. Imdáom a Klubot és elkötelezett vagyok a Barça szurkolói és a La Masia iránt. Az általam vezetett csapattal megvan a tervünk, hogyan állítsuk vissza a Barçát a sikerek útjára és tegyük a világfutball csúcsára. A terv neve: „Lássunk munkához”.

Vissza fogjuk hozni az örömöt minden tagunk, az összes szurkolói klubunk és az összes szurkolónk számára és össze fogjuk fogni az összes Barcelona szurkolót, mert ez az érzés köt minket össze.

Azért fogunk dolgozni, hogy talpra állítsuk a Masiát új módszertanok alkalmazásával, ami a klub sportszakmai és gazdasági fenntarthatóságát fogja biztosítani. Dolgozni fogunk, mert szeretjük a Klubot. Nem tudjuk a világ hibáit kijavítani, de néhány dolgot jobbá tehetünk, ha boldogságot és örömet szerzünk a szurkolóinknak. Dolgozni fogunk a Klub gazdasági helyreállításáért. A gazdasági ereje a Klubnak akkor fog helyreállni, ha újra elkezdünk nyerni. Erősebbek leszünk, ha jobbak vagyunk.

A mostani választás életem legnagyobb kihívása. Mert imádom a Barçát, ahogy tudom, hogy ti is, és ezért is törekszem arra, hogy a kihívás elé álljak. A Barça történelmének ezen a kritikus pontján arra kérlek titeket, csatlakozzatok hozzám ezen az úton, hogy közösen visszaállítsuk a Klub büszkeségét, sikereit és kvalitásait, amik mindig szerves részét képezték a Klubunknak.

Nagyon köszönöm nektek!

Estimem el Barça! / Imádjuk a Barçát!
Joan Laporta”

1. A jelölt: Joan Laporta, az ügyvéd, soció és ex-elnök

A március 7-i választáson a másik két elnökjelölt, Toni Freixa és Victor Font ellen induló Joan Laportát kell talán a legkevésbé bemutatni a Barcelona szurkolói számára, hiszen 2003 és 2010 nyara között töltött már szép éveket a klub élén – de talán azzal sem túlzunk, ha úgy foglaljuk össze a korábbi elnökségét, mint a klub újkori aranykorának kezdetét. De ne szaladjunk ennyire előre…

Joan Laporta i Estruch 1962. június 29-én született Barcelonában, majd felnőve az ügyvédi pályára lépett és miközben hivatását gyakorolta, nemcsak egyre nagyobb szurkolója lett kedvenc csapatának, hanem éles bírálója is lett az akkor hivatalban lévő elnöknek, Josep Lluis Núneznek, mivel nem értett egyet az általa vezetett klubmodellel és változásokat sürgetett. Emiatt született meg az első nagyobb szabású kezdeményezése, az „Elefant Blau” azaz Kék Elefánt szurkolói platform, aminek a célkitűzései között volt többek között az, hogy meggátolja a klub egy esetleges részvénytársasággá válását, valamint ők kezdeményezték a Núnez elleni 1997-es bizalmatlansági indítványt is, ami ugyan elbukott, de Laportáék rengeteg kapcsolatot és támogatót szereztek vele, ami nagyon jól megalapozta a későbbi elnöki kampányát és győzelmét.

2000-ben, Núnez lemondása után még csak támogatói szerepben maradt, az Elefant Blauval Lluís Bassat kampánya mellé álltak be az elnökválasztáson, ám nem jártak sikerrel, mivel alulmaradtak azzal a Joan Gasparttal szemben, aki Josep Lluís Núnez 22 éves elnöksége után az újkori klubtörténelem legrosszabb elnökeként vonult be a köztudatba. Óriási pénzszórás, átgondolatlan átigazolási politika, a klub modernizálásának hiánya és totális kudarcok a pályán (két 4. hely az első két évében, kiesés a BL csoportkörében), aminek a vége csak a lemondás lehetett: Gaspartot is egy bizalmatlansági indítvány tüntette el a klub éléről 2003-ban.


A 2003-as elnökválasztáson győztes alapcsapat – Laporta, Soriano, Rosell, Godall

Laporta ideje aztán 2003-ban jött el, miután sikerült megnyernie a választásokat a 3 évvel korábban támogatott Bassattal szemben, így Joan Gaspart után egy sportszakmailag és gazdaságilag is pocsék helyzetben lévő Barcelonát vett át, hasonló helyzetben, mint amivel most is szembesülhet, ha megnyeri a választást. Egy ilyen helyzetben kellett, hogy a tettek mezejére lépjen és átfogó változásokat vigyen véghez a klub minden területén, ennek pedig végül maximálisan megfelelt. Sportszakmai oldalon voltak teljesen racionális és szükséges lépései (szakemberek beültetése az elnökségbe, a keret átalakítása, új húzónevek igazolása) és bátor döntései is, hiszen a 2003-ban kinevezett Frank Rijkaardra, majd a 2008-ban (egy átvészelt bizalmatlansági indítvány után – ITT és ITT bővebben róla) az őt váltó és lehetőséget kapó Pep Guardiolára sok mindent lehetett mondani, de azt nem, hogy edzőként túlzottan tapasztaltak lettek volna. A húzásai mindenesetre bejöttek, mert a neve aztán eggyé vált a Barcelona újkori diadalmenetével, hiszen amellett, hogy sikerült újjáépítenie és versenyképessé tennie a csapatot, és az ő ideje alatt kezdett el nyerni a klub és lett a világ (egyik) legjobb csapata. A mandátumának lejártakor végül 12 trófeával zárt, közte a klubtörténelem második és harmadik BL címével és a futballtörténelem első „Hatkupás” évével 2009-ben.

Laporta nemcsak a pályán volt sikeres, a háttérben egy globális márkává változtatta a klubot, valamint PR tekintetében is az élen járt. 2006 nyarán jótékonysági megállapodást kötött a Barcelona és az UNICEF és a klub történetében először az ENSZ gyermekeket támogató alapjának a neve és logója került a csapat mezére – és mindezért a Barcelona fizetett, akkoriban kb. 1,5 millió eurót évente. Emellett többek között ő nevezte ki Johan Cruyffot a klub tiszteletbeli elnökének is, tisztelegve a korábbi holland játékos és edző nagysága előtt.

A regnálása óta eltelt időben rengeteg minden változott a klub körül. Az általa elkezdett sikerkorszak még évekig kitartott, a klub bevételei és a Barcelona, mint márka globális (el)ismertsége is tovább nőtt, ám az elmúlt évek felelőtlen gazdálkodása, az európai porondon elszenvedett megalázó vereségek és klub körüli botrányok után ha megnyeri a választásokat, most újra komoly kihívást fog jelenteni a klub hírnevét visszaállítani.

Laporta viszont, mint elmondta, vállalja a kihívást, a küldetését, terveinek, ígéreteinek részleteit pedig a közzétett programjából ismerhetjük meg.

2. Program: „Estimem el Barça! / Imádjuk a Barçát!”

Laporta programja amiatt mindenképpen érdekes, hogy ő már tudja, milyen éveken keresztül vezetni a klubot, kikkel kell körül vennie magát a csapatában és milyen fájó vagy bátor döntéseket kell meghoznia, hogy sikeres lehessen és persze, hogy mivel kell kampányolnia, hogy jó esélye legyen a választáson. 2003-ban David Beckham leigazolását ígérte, aki helyett – szerencsére – Ronaldinhót hozta el a csapatba, most azonban nincsenek ilyen hangzatos ígéretei, hiszen a klub gazdasági helyzetében lehetetlen ilyeneket mondani. Az ex-elnök programja most három fő területre fókuszál, amiket később részletesebben is bemutatunk:

  1. Közösség és szurkolók
  2. Sportszakmai irányváltás, újra a La Masiára támaszkodva;
  3. A klub gazdasági helyzetének rendbetétele és az Espaí Barça projekt.

Laporta programjában sok a visszautalás a 2003-2010 közötti időszakára, ami érthető, hiszen évtizedek óta nem látott sikereket ért el a pályán a klub az idejében, erre pedig egy kampányban nyilvánvalóan lehet építeni. A programban sok konkrétum van, amellett persze, hogy elnagyolt és általános tervek is vannak benne bőven, azonban itt a vízió és az alapelvek a fontosak, amiken érdemes és lehet vitatkozni. A legfontosabb és legérdekesebb részeket az alábbiakban foglaltuk össze ehhez.

A közösségi program:

A „Barça egy életérzés”, hirdeti Joan Laporta a honlapján és „Imádjuk a szurkolókat”, olvasható a közösségi programjának jelmondata. A programpontok mondatai mögött szép tervek és szándékok állnak, több ezek közül egész konkrét, de nagyon sok általános és inkább jól hangzó ígéret is van közte, amik inkább a kampánynak és a szurkolói léleknek szólnak. A főbb tételek Laporta és csapata közösségi programjából:

  • Mindenekelőtt továbbra is biztosítani akarják, hogy a klub a tagjaié marad, nem változtatják meg a működési modelljét.
  • Minden lehetőséget meg fognak ragadni arra, hogy minél nagyobb számban lehessenek jelen a szurkolók a meccseken (jelenleg ugye csak kivételes alkalmakkor, csak a nagyobb meccseken van teltház a Camp Nouban), a tagok és nem tagok számára is, többek között a meccsjegyek vásárlása vagy az utazások kapcsán, kedvezményekkel és eddig nem létező, új lehetőségek igénybevételével.
  • Lehetőséget akarnak adni a socióknak arra, hogy a legfontosabb intézményi döntésekben szerepet vállaljanak, mint például a csapat mezének kiválasztásában; vagy hogy megvalósítsák az online szavazás lehetőségét, amivel még több pártoló tagot tudnak ténylegesen a működésbe és döntésekbe bevonni.
  • Szociális intézkedéseket is akarnak hozni (családok számára programok, idősebb pártoló tagok támogatása), hangsúlyozzák, hogy a cél az, hogy nagyobb élmény legyen a meccsre járás, nem csak a férfi focicsapat meccseire, hanem a többi sportszakosztály találkozóira is.
  • Nagy hangsúlyt akarnak fektetni arra, hogy a Barcelona hivatalos szurkolói klubjait, mint amilyen a Penya Blaugrana Budapest is, közelebb hozzák a csapathoz, meghallgassák a kezdeményezéseiket, javaslataikat és összességében jobban bevonják őket a klub életébe.
  • Szintén a Penyák számára fognak majd nagyobb kedvezményeket és lehetőségeket adni meccsjegyek vásárlása kapcsán, külön előnyben részesítve azokat, akik aktív közösségi életet élnek és a klub valódi „nagykövetei” országukban.
  • A „Több mint egy klub” jelmondatnak megfelelően Laportáék elkötelezik magukat többek között a diverzitás, a demokrácia vagy Katalónia és Barcelona iránt és szeretnék, hogy a klub és elnöke a Katalónia nagykövetei legyenek a világban, a katalán értékek, a katalán nyelv iránt elköteleződve. Ezen felül pedig a fenntarthatósági és klímavédelmi akciótervet fognak készíteni (pl. hogyan tud a klub zöldebben működni, kisebb ökológiai lábnyommal, stb.)
  • A Barça Foundationnel, a klub alapítványával a lehető legszélesebb körben szeretnének jótékonykodni, segíteni a rászorulóknak és az UNICEF megállapodáshoz hasonlóan további karitatív szövetségeket akarnak kötni.
  • A program Barça Múzeum pontja keretében minden eddiginél szélesebb körben akarják elérhetővé tenni a klub dokumentumait, képeit, videóit egy új honlapon, valamint folytatni az archív anyagok digitalizációját.

A gazdasági program

A gazdasági program jelmondata az „Imádjuk a Klubot” és ennek megfelelően vázolják a tervieket Laportáék: a klub működésének átvilágítása, pénzügyi fegyelem és fenntartható, nyerséges működés, valamint új bevételi csatornák keresése, amivel mihamarabb kompenzálni tudják a koronavírus miatt (is) kiesett összegeket.

  • A legfontosabb mondása a Laporta csapatnak, hogy egy audittal fognak indítani, hogy kiderítsék, pontosan milyen helyzetben van a klub gazdaságilag, mekkora és milyen adósságai vannak és ennek megfelelően fognak tervezni költségvetést a 2021-22-es szezonra, valamint ez alapján is fognak lehetőségeket keresni, hogyan tudják jobban menedzselni a klub adósságait.
  • A klub elnökségét egy komoly szakmai csapattal akarják összerakni, emellett az üzleti életben jól működő gyakorlatokat és kezdeményezéseket akarják átültetni a sport világába is, ahol csak lehet.
  • Kiemelték, hogy nem fognak lesöpörni erőből semmit, ami jól működik jelenleg a klubnál, mert ezeket meg akarják tartani és csak a rosszul működő folyamatokat, gyakorlatokat akarják megváltoztatni; kiemelt hangsúlyt akarnak fektetni a bürokrácia csökkentésére és egy agilisabb szervezeti működésre.
  • A pénzügyi fegyelemről is sokat írnak a programban, amihez kapcsolódóan szeretnének egy célszámot is kitűzni: legalább 6-7% nyereséget elérni minden üzleti évben.
  • Esküt tesznek amellett, hogy felhagynak a könyveléstechnikai trükközésekkel, amint amilyen a 2019-es Neto-Cillessen és a 2020-as Pjanic-Arthur transzfer-csere volt. Ennek ugye az volt a lényege, hogy a klub a játékoseladásból származó bevételeket még az éppen aktuális üzleti évre könyvelte, a megvett játékos költségeit viszont csak a következőhöz, így a negatív eredményeket éppen pozitívba tudták hozni a mérlegben, de több pénze ettől nem lett a klubnak.
  • Emellett komoly bércsökkentéssel és -racionalizációval terveznek, kiemelve, hogy a sportszakmai projekt legyen a döntő érv egy-egy átigazolásnál az érkezők számára, ne a magas bérekért jöjjenek. A programban leírtak szerint jelenleg 25-35%-kal többet fizet a klub a játékosaink, mint a többi nagyobb európai csapat.
  • Adósságmenedzsment kapcsán minden lehetőséget megpróbálnak számításba venni, ahol lehet és kell újra tárgyalni és átütemezni a tételeket, hiszen az elmúlt évek gazdálkodása nyomán a klub adósságai (rövid és hosszú lejáratú kötelezettségei) több mint 1 milliárd eurót tesznek már ki.
  • Ami pedig a bevételi oldalt illeti, Laportáék látnak lehetőséget új bevételi csatornák kiaknázásában is:
    • „A legerősebb brandek a világon már nem csak termékeket adnak el, hanem élményeket, emlékeket és érzelmi kapcsolatot alakítanak ki a követőikkel. A Barça már 120 éve létezik, a kapcsolat megvan” – írják a programban és ezt akarják meglovagolni, minden eszközzel, hogy a világ vezető szórakoztatóipari szervezete legyen a Barcelona a meccsnapokon túl is.
    • Új szponzorokokat fognak keresni: a szponzorok számát kevésnek tartják, 29 jelenleg, és összehasonlításképpen a Manchester Citynek 43 van, a cél így az, hogy ennél több legyen a Barçának.
    • Emellett befektetőket is akarnak bevonni a következő területeken/lehetőségek kapcsán: Barça Innovation Hub, Barça Studios, Barça Academies és a Barça Licensing & Merchandising (BLM).
  • Az Espaí Barça, azaz a Camp Nounak és környezetének teljes renoválása kapcsán a programban arról írnak, mindenképpen támogatják projekt a megvalósítását, de a felülvizsgálatát ígérik, mivel rengeteg nyitott kérdés van még finanszírozási-technikai, jogi és városképi szempontból.
    • Emellett mindenképpen a lehető leggazdaságosabban, „legzöldebben” akarják megvalósítani majd, hogy környezeti szempontokból is egy pozitív hivatkozási pont lehessen később a végeredmény.
    • Az új stadionnal is a korábban említett Barça-élményeket akarják létrehozni; a névszponzoráció kérdését pedig a lehető legjobban körül akarják járni, hogy maximálisan ki lehessen aknázni majd bevételi oldalról.
    • És érdekesség, hogy egy új szurkolói kategóriát (Barça Fan) akarnak majd bevezetni (30€/év összegért), különböző kedvezményekkel és lehetőségekkel összekötve, amiket valószínűleg helyben és online is igénybe lehet venni.

A sportszakmai program

A sportszakmai program jelmondata, az „Imádjuk a klubot” vált Laporta fő üzenetévé is, ennek részként pedig elég konkrét víziót fogalmazott meg a visszatérni szándékozó ex-elnök, egyelőre – értelemszerűen – még konkrétumok nélkül. A Barcelonának vissza kell térnie a világfutball csúcsára, a La Masiáról kikerülő legjobb utánpótlás játékosokkal a soraiban, valamint a „mindenben a legjobbnak lenni” elvek mentén kell működnie a pályán, valamint a játékosok mögötti stáb és a működés kapcsán is.


A Laporta és csapata által eléképzelt struktúra

  • La Masia mindenek felett: Nagy hangsúlyt akarnak fektetni a fiatalokra és a kiváló szakmai munkára az utánpótlásban, valamint törekedni fognak arra, hogy minél több La Masia játékos játsszon az első csapatban. A Másinának kell lennie a klub és az általa képviselt értékek gerincének, a gazdasági és sportszakmai alapjának is, a tehetséggondozásra (és megtartásra) sokkal nagyobb fókuszt akarnak szánni, ahogy edzőképzésre is („La Masia az edzők számára”).
  • A sportprojekt kapcsán többször megemlítik, hogy a mindenkori alapelv szerint az első csapatot a legjobb La Masia játékosok kell, hogy alkossák a legjobb „kívülről” érkező játékosokkal kiegészülve, mert így lesz fenntarthatóbb a klubmodell hosszú távon, valamint így tud elköteleződni a klub a katalán értékek és identitás mellett is.
  • A másik fontos cél az európai jelenlét megerősítése és újra felérni a csúcsra egy BL győzelemmel.
  • A sportszakmai projekt keretében elkötelezik magukat a „Barça filozófia” és a Cruyff-féle foci mellett, kiemelve, hogy a győzelem mellett a szép játék szinonimája is kell, hogy legyen a csapat és a stílus, az értékek is fontosak a sikerek mellett.
  • Laportáéknál a „Sport Kiválósági Központ” (Center of Sports Excellence) nevű elképzelés lesz a sportprojekt gerince:
    • ez olyan, kevésbé jól megfogható dolgokat fog tartalmazni, mint a világ legjobb edzőinek alkalmazása, erős és csapatban működő struktúrákat az edző és technikai személyzetek között, több saját nevelésű játékost az első csapatban…
    • valamint konkrétabb lépéseket is, mint a „Sport Kiválósági Központ” részeként 5 dedikált sportosztályt létrehozása (Edzésmódszertan, Sporttechnika (pl. teljesítmény maximalizálás, egyéni karrierút tervezés), Kultúra, Játékosmegfigyelés, Tudás és Big Data), amik 11 tudásterületre oszlanak majd (pl. technikai-taktikai felkészítés, pszichológia, orvostudományok, táplálkozás, stb.)
    • valamint a játékosmegfigyelés kiemelt prioritás lesz.
  • A Barçának kell lennei a legjobb „multi-sport” klubnak a világon, erősíteni akarják az összes sportszakosztályt, a profikat és az amatőröket is, mindegyiknek nagyobb autonómiát adva a klubon belül, kvázi egy sokkal decentralizáltabb működésben gondolkodva.
  • Végül, ami még érdekes, hogy Laportáék esküt tettek amellett, hogy „a klub érdekeit mindenhol megvédik és képviselni fogják”, amiben ugye a Bartomeu vezette elnökség nem volt túl határozott és konzekvens (megvédeni a játékosokat a médiában, az ellenfelekkel szemben, vagy jobban érdekeket érvényesíteni a zöld asztalnál).

Laporta csapata

És hogy kik alkotják majd Laporta csapatát, ha őt választják meg a sociók? Ez még nincs kőbe vésve, de egy február végi sajtóeseményen több ismert és elismert figura biztosította a támogatásáról. Ott volt vele személyesen vagy virtuálisan Mateo Alemany, aki korábban a Mallorca elnöke és a Valencia egyik vezetője volt; José Ramón Alexanko, a Cruyff-féle Dream Team csapatkapitánya; a közelmúlt Barcelona játékosai, mint Sergi Barjuán, Victor Valdés, Rafa Márquez, Deco vagy Samuel Eto’o. Közülük Mateo Alemany az, aki várhatóan a menedzsment tagja is lesz, mint az egyik igazgató, míg Jordi Cruyff lehet a sportigazgatója, mint korábban Txiki Begiristain vagy Antoni Zubizarreta voltak. Érdekesség, hogy Jordi Cruyff nemcsak Laportánál, hanem Victor Fontnál is a sportigazgatói szék várományosa.

3. Laporta kampánya: nyilatkozatok, érdekességek

Hogy mit is várhatunk Laportától a gyakorlatban? A fenti programpontok helyett/mellett az alábbi nyilatkozatai adják vissza talán a legjobban a személyiségét és azt, hogy kellően konfrontatív és határozott tud lenni, ha erre szükség van…

Egy óriásplakát a Bernabéu határában: Laporta tavaly év végéig viszonylag csendben készítette elő a terepet az elnökválasztáson való indulására (ellentétben például Victor Fonttal, akinek a programjáról, terveiről, az előző vezetéssel szembeni kritikáiról sokat lehetett olvasni), aztán a karácsony előtti húzásával gyakorlatilag berúgta az ajtót a kampányban: a Bernabéu stadion mellett tett ki egy plakátot, megadva az alaphangot az elnökválasztáshoz. „A plakát az erő és bátorság jele és azt üzeni a pártoló tagoknak, hogy optimizmussal és kell határozottsággal fogjuk megváltoztatni a klub helyzetét” – nyilatkozta utána.

Vannak, akiknek ez nem tetszett, mert csak provokációt láttak benne (Rivaldo is így fogalmazott), illetve Font is csak annyit mondott, „Jan, ebben te vagy a kib*szott mester!”, utalva arra, hogy Laporta kommunikációban erős, de nincs (még) konkrét terve a klub felemelésére, ellentétben vele.

Guardioláról: „Nagy rajongója vagyok, gratuláltam neki, amikor meghosszabbította a szerződését a Citnél, örülök neki és nagyon tisztelem. Vajon visszajönne? Kérdezzék őt. Tudja, hogy a Barça ajtaja mindig nyitva áll előtte.”

A Real Madrid BL sikereiről: „Amíg a Barça elnöke voltam, a Real Madrid egyetlen Bajnokok Ligája trófeát sem nyert, és szeretném, hogy ezek az idők visszatérjenek.”

Messiről: „Messi meg fogja várni az elnökválasztás eredményét és beszélni fog az új elnökkel. A klubnak képes kell lennie egy jó ajánlatot tenni Messi elé a folytatásról, amit értékel és elfogad. A PSG nyíltan nyilatkozik róla, hogy le akarják igazolni, de a Barcelona nem hagyhatja ezt, mert ez tiszteletlenség a részükről. Nekem még megvan a hitelem Messi előtt, mert ő is arról beszélt, hogy mindig azt tettem, amit mondtam is.”

Jordi Cruyff Laportáról, akit egyébként Victor Font szánna – elvileg – a csapatába: „Hogy kire szavazna édesapám? Azt hiszem a válasz erre elég egyértelmű, Joan Laportára.”

A PSG elleni 1-4-ről: „Nem hagyhatjuk a játékosokat magukra. Mellettük kell állnod, a játékosok és csapat mellett. Vissza kell szerezniük a győztes mentalitásukat. Minden más hozzáállás nem segítene, Tudom, milyen változásokat kell megtennünk és az első a mentalitásunk megváltoztatása.”

Az elmúlt hétvégi elnökjelölti vitán Fontnak, miután azzal vádolták, nincs projektje és csak a múltból akar megélni: „Victor, az, hogy ilyen emberekről beszélsz, mint Xavi, Jordi Cruyff, Benaiges… vagy azért van, mert nem ismered a foci világát, vagy nem ismered ezeket az embereket. Ha azt mondod, hogy sokat dolgoztál, nem dolgozhattál túl jól, mert számos alkalommal megcáfoltak ők maguk, és mást sem csinálsz, mint helyesbítesz a nyilatkozataidon.” Laportának annyiban mindenképpen igazat kell adni, hogy sem Xavi, sem Jordi Cruyff nem nyilatkozott nyilvánosan arról, hogy teljes mellszélességgel támogatnák Font elnökjelöltségét és programját.

A keddi elnökjelölti vitáról, szintén Fontnak: „Victor, a projekteket pedig nem PowerPoint prezentációkkal és szervezeti ábrákkal kell megvalósítani. Amíg te prezentációkat gyártottál, mi Bajnokok Ligáját nyertünk. Egy szervezeti ábra nem fogja megtanítani neked, hogyan kell elnökként viselkedned.”

2017-ből, a Bartomeu ellen (először indított és sikertelenül zárult) bizalmatlansági indítvány kapcsán: „Ha azt szeretnénk, hogy Messi örömmel folytassa a Barçában, ki kell rúgnunk Bartomeut azonnal.”

***

Ahogy a többi elnökjelölttel, úgy Laportával is készített egy interjút a Penyes World Federation, amiben beszél a programjáról és terveiről.

4. A Barcelona 2021-es elnökválasztása – a legfontosabb sarokpontok

  • Mikor lesznek a választások és kik szavaznak? Március 7-én vasárnap szavaznak személyesen majd a klub pártoló tagjai reggel 9 órától este 9 óriáig, a Barcelonában (a Camp Nouban és a Palau Blaugranában), Gironában, Lleidában, Tarragonában, Tortosában, valamint Andorrában szavazó pontokon.
  • Hány szavazásra jogosult pártoló tagja van a klubnak? A klubnak összesen kicsivel több mint 140 000 pártoló tagja van, azonban a mostani választásokon csak a Spanyolországban (és Andorrában) élők szavazhatnak, ami így összesen 110 290 tagot jelent. Közülük 22 811-en már leadták a szavazatukat levélben.

  • Hogyan zajlik a választás és kik indulnak? Egy fordulóban mérkőzik meg Joan Laporta, Victor Font és Toni Freixa, miután ebben a sorrendben ők gyűjtötték össze a legtöbb, induláshoz szükséges aláírást.
  • Hány évre választják meg az elnököt? A klub 41. elnökét hat évre fogják megválasztani.
  • Miért most van az elnökválasztás? Azért, mert az előző elnök, Josep Maria Bartomeu az ellene indított bizalmatlansági szavazás hatására lemondott októberben. Az előrehozott választásokat először március 15-én tartották volna, majd Bartomeu lemondása miatt ezt előre hozták volna január 24-ére, de a koronavírus miatt és hogy ne csak személyesen, hanem a levélben is lehessen szavazni, végül most vasárnap tartják meg.
  • Mikor lesz eredménye? Mivel a levél szavazatokat előző héten kellett leadni, a személyes szavazatok összeszámolásával vasárnap késő este már hivatalos végeredményre is van esély.
  • Lesz élő közvetítésetek az eseményekről? Természetesen, a nap folyamán élő, írásos közvetítést fogunk tartani. Mindenképpen tartastok velünk vasárnap! 🙂

***

Források: