Laporta versenyt fut az idővel: ha nincs pénz, új választások jöhetnek

A választásokat megnyerte Joan Laporta, de ha nem tudja szerdán bemutatni a 125 millió euró értékű kezességi igazolást, akkor a Barcelona alapszabálya szerint új választásokat kell kiírni.

Frissités 18:25: A Sport beszmolója alapján az egész napos tárgyalássorozat eredményeképpen Laportának sikerült megszereznie a garanciákat. Részletekkel jövünk később.

A szabályok szerint ugyanis az FC Barcelona elnökségének tagjai saját vagyonukkal felelnek a tevékenységük során azért, hogy a klubot ne érhesse anyagi veszteség. Ezért bankok által kiadott kezességi igazolás szükséges ahhoz, hogy a megválasztott elnökség elfoglalhassa a posztját, és ez a LaLiga felé is le kell adni. Enélkül hiába a megválasztott elnökség, az egész választási folyamat újraindulna, az elmúlt hónapok eredménye semmissé válna.

És Laportának jelen állás szerint komolyan gondja van kezességgel, aminek az a fő oka, hogy a hétvégén kiszállt az elnöki pályázatból az a Jaume Giró, aki a La Caixa pénzintézet korábbi általános igazgatójaként nagyrészt megoldotta volna ezt a formalitást. Giró döntésének hátterében az állt, hogy Laporta bár neki adta volna a gazdasági ügyekért felelős alelnöki pozíciót, a gyakorlati munkában visszafogott szerepe lett volna, mert az ezzel járó felelősséget Laporta már az új vezérigazgatónak szánja. Ez Girónak nem tetszett, és kiszállt.

Nélküle viszont az elnökség összes tagjának a vagyona nem haladja meg az 50 millió eurót, és ezért nem is tud nagyobb összegről igazolást kapni Laporta. A probléma viszont, hogy a klub éves költségvetésének 15%-át kell tudni fedezetként bemutatni, ez pedig 124,6 millió euró. Miután az elnökségi tagok saját vagyonukkal ezt nem tudják fedezni, ezért külső segítségre van szüksége Laportának, amit befektetési alapokból remél megoldani. Hogy a kezesekért is kezeskedjenek.

Az idő ugyanakkor fogy, és ha Laporta nem tudja megoldani a problémát szerdáig, akkor a határidő elmúlása azt jelentené, hogy Laporta győzelme semmissé válna. Minden kezdődne elölről.

Nézz be az Eurobarca shopjába és válassz eredeti, klubcímeres termékeink közül – a legjobbakat válogatottuk össze nektek!