Joan Laporta hivatalosan is elnök: „Megpróbáljuk elérni, hogy Leo itt folytassa”

Szerdától újra Joan Laporta az FC Barcelona hivatalban lévő elnöke azt követően, hogy a LaLiga jóváhagyta a kezességi igazolást és hogy szerdán este megtartották az új elnök beiktatását a Camp Nouban. Az ünnepségen Laporta megírt beszéd nélkül, de jól felépítetten beszélt, nem hagyta ki a helyszínen ülő Messit sem.

Mert hogy a beiktatási ünnepségen szinte mindenki részt vett, aki számít: ott voltak a klub korábbi, még élő elnökei, így a nemrég távozott Josep Maria Bartomeu, az előtte regnáló Sandro Rosell, és a Laporta első elnöki ciklusát megelőzően elnökösködő Joan Gaspart is. A nemrég zárult elnöki pályázatban veszítő Toni Freixa és Víctor Font sem hiányoztak. A játékosok közül minden kapitány jelen volt, kivéve Sergio Busquets, akinek már korábban lekötött programon kellett részt vennie. De ott volt Lionel Messi, Gerard Piqué és Sergi Roberto is. Nem hiányzott Ronald Koeman vezetőedző sem.

A kosárlabda szakosztályról meghívott volt a general manager Nacho Rodríguez, az edző Sarunas Jasikevicius, illetve három játékos, Pierre Oriola, Nikola Mirotic és a magyar Hanga Ádám.

Laporta megírt beszéd és papír nélkül szólt a Camp Nou lelátóin ülőkhöz, és minden fontos kérdést újra elővett, ami a szurkolókat leginkább érdekli.

“Katasztrófa hangulatot érzek. Ennek az időszaknak szerénységgel, de bátorsággal is vágok neki. Számunkra a pénzügyi helyzet rendbe tétele prioritást élvez. A jelenlegi anyagi szituáció nem riaszt el minket. Van egy tervünk és az azok akik velünk dolgoznak majd, nem fognak megijedni.”

Messi és a csapat

Laporta beszélt az első csapatról, mely az egész klub életében a leginkább meghatározó terület. Nyilvánosan kiállt, bizalmat adott Ronald Koemannak.

“Ronald, számolhatsz a bizalmunkkal. Ebben az évben mennünk kell a Ligáért és a Kupáért. Vissza kell térni oda, arra a pontra, ahol a Barcelona sikeres a Bajnokok Ligájában.”

Laporta látszólag el akarta kerülni azt, hogy a helyszínen ülő Messivel kapcsolatban nagyon konkrétan szóljon, de ez nem sikerült neki. Messi egy sorban ült Piquével és Sergi Robertóval.

“Amit dönt, amit tenni fog, rendben lesz, de mi meg fogjuk próbálni elérni, hogy folytassa, mert ő a történelem legjobbja. Elnézést kérek, hogy ezt teszem veled Leo, de már tudod, hogy nagyon szeretlek, és hogy a Barça nagyon szeret. Ha ez a stadion tele lenne szurkolókkal amikor játszol, biztosan nem tudnál elmenni. A járvány minden szempontból megnehezíti az életünket.”

Laporta gondolatai közben Messi mosolygott, ez tisztán látható volt annak ellenére is, hogy maszkban volt.

A klub nem csak a katalán socióké

Ahogy az elnöki kampányában is tette, Laporta jelezte, a Barcelona már több annál, mint volt korábban, és mindenki számít, aki szereti a Barçát.

“A Barça mindig erősen kötődött az országhoz, de közben globálissá vált. Mindig a szabad véleménynyilvánítás és szabadság oldalára álltunk, és ezt a jövőben is meg fogjuk tenni. Minden demokráciával kapcsolatos ponttal érzékenyek leszünk. Igyekszem elérni minden emberhez, akik szeretik a Barcelonát.”

A klub többi szakosztályával kapcsolatban megjegyezte, hogy ”igyekezni fogunk mindenkinek olyan impulzusokat adni, hogy mindannyian még versenyképesebbek lehessenek.”

Még a beszéde előtt Laporta többeket üdvözölt személyesen is a közönség tagjai közül, közöttük volt Messi is, akit megölelt, de igazán nagy ölelést Gerard Piqué adott Laportának.

Nézd meg akciós maszkjainkat!