A Barcelona és a Real Madrid is ellenzi a Liga és a CVC megállapodását

Miközben minden Messi – elvileg – hivatalos távozásáról szól a médiában, a Barcelona kiadott egy másik közleményt is, amiben a La Liga által a napokban bejelentett megállapodással szemben foglal állást. A Real Madrid pedig szintén a Ligát támadja a Barçáéval nagyjából egyszerre időzített közleményével – ezeknek pedig még köze is lehet a Messi távozásáról szóló bejelentéseknek…

A Barça 270 millió eurót kap a LaLiga és a CVC megállapodásából, az új játékosok nevezése többé nem jelent gondot

Mint arról mi is írtunk tegnap, a La Liga bejelentette, hogy megállapodott a CVC Capital Partners befektetési alappal, aminek az értelmében eladja a Liga közvetítési jogainak 10%-át 3,2 milliárd dollárért (2,7 milliárd euróért) az amerikai cégnek. A hírek szerint ebből a Barcelona 270 millió eurót kapna, ám a részletek és a feltételek megismerése után már nem tűnik olyan jónak ez az üzlet, ráadásul nem is azonnal érkezne ez a pénz, tehát a klub anyagi helyzetén sem segíteni egy kvázi mentőcsomagként. A klub közlemény így szól:

„Az FC Barcelona az alábbiakban akarja az álláspontját bemutatni, miután elemezte a La Liga által bejelentett stratégiai megállapodást a CVC befektetési alappal:

Az FC Barcelona úgy gondolja, hogy a nyilvánosságra hozott ügylet nem került egyeztetésre a klubokkal (akik a TV jogok tulajdonosai), az üzlet volumene nem illeszkedik a jogok értékesítésének hosszával, amik a következő 50 évre szólnának. A klub úgy véli, hogy egy fél-évszázados szerződést aláírni nem megfelelő látva azt a rengeteg bizonytalanságot, ami napjaink világfutballját övezik.

A Liga által tárgyalt szerződés feltételei ellehetetlenítik a Barcelona jövőjét az audiovizuális jogokat illetően.

A klub ezen felül meglepettségét akarja kifejezni, hogy a megállapodás létrejöhet a Liga által anélkül, hogy a csapatok által megfogalmazott kritériumok belekerültek volna, valamint anélkül, hogy valódi versenyhelyzet lett volna több ajánlattevő opciói közötti választással, ahol az előnyöket és hátrányokat értékelni lehetett volna.”

A klub a közleményét gyakorlatilag egyszerre jelentette meg a Real Madridéval és nehéz nem összehangolt kiállást látni a két csapat között e tekintetben – a Szuperliga létrehozásába való beleállás után újra. A Real Madrid hasonló okokat jelölt meg, ami miatt támadja a Liga és a CVC megállapodását, külön kiemelve, hogy csak utólag láthattak bele a részletekbe és hogy a megállapodás elvesz a klubok audiovizuális jogaiból 10,95%-ot a következő 50 évre – ami szerintük törvényellenes lépés is lenne.

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

Ezek után (is) sok kérdés tisztázatlan még, egy érdekes gondolat azonban csütörtök este több helyen napvilágot látott, ami a Messi ügyet is még érdekesebbé teszi: a Ligának nyilvánvalóan elemi érdeke volt eddig is, hogy Messi folytassa a Barcelonában, hiszen ennek az ígéretével (is) tudott megállapodni a közvetítési jogok értékesítéséről közel 3 milliárd euró értékben. Azonban ha Messi nem lesz a Barcelonában a következő néhány évben (és a Real Madrid, mint a másik húzónév is támadja a Ligát), az egyértelműen gátja lehet a CVC megállapodásnak – legalábbis a belengetett nagyságrendben.

Magyarán: a klub még akár nyomásgyakorlásra is képes lehet, hogy a Liga legyen rugalmasabb a Barcelonával szemben az FFP szabályokat illetően (amik egyébként sem kőbe vésett, fix korlátok), különben Messi távozása az egész spanyol bajnokságot negatívan fogja érinteni…