Zöld lámpa a Camp Nou felújításának: júniusban kezdődnek a munkálatok

A barcelonai városháza megadta az engedélyt, hogy megkezdődhessen a Camp Nou felújítása, és ezzel együtt nyilvánosságra hozták a munkák várható ütemtervét is. A Barça a Barcelonai Olimpiai Stadionban, a Montjuïcban fog játszani a 2023/24-es szezonban, addig és azt követően azonban marad a Camp Nouban.

Barcelona polgármesterasszonya Ada Colau és Joan Laporta, az FC Barcelona elnöke a városháza sajtótermében adtak sajtótájékoztatót a múlt héten azt követően, hogy jóváhagyták a Camp Nou átalakítási munkálatainak engedélyezését. A munkálatok közvetlenül a szezon befejezését követően kezdődnek el a jóváhagyott építési engedélynek megfelelően.

Az új Camp Nou | Forrás: FC Barcelona 

A munkálatok a következő szezon ideje alatt, tehát 2022 júniusától 2023 júniusáig az első és a második karéjra fognak összpontosulni, ezen felül végeznek majd munkákat a stadion környezetében, sokat haladhatnak a külső tereprendezéssel. A stadionon úgy fognak dolgozni, hogy a Camp Nou befogadóképessége alig változik még a következő szezonban, de így is sor kerül a déli kapu kiegészítő szerkezetének a lebontására (ahol az orvosi központ van elhelyezve), a helyreállítási munkálatokra, a lelátók vasbeton elemeinek a korrózió mentesítésére, a vízszigetelési munkákra, szerkezet építésre, valamint a közvetítési technológiai megoldások javítására.


Az előző projekt és az Espai Barça | Forrás: MundoDeportivo.com

A technológiai területen új távközlési kapcsolatok kiépítésére kerül sor, áthelyezik az adatfeldolgozó központot, létrehoznak a beltéri távközlési infrastruktúra számára egy műszaki helyiséget és a TV Compound, a mobil televíziós egységek parkolója számára új kapcsolatok kiépítését tervezik. A stadiont körülvevő területen is lesznek munkálatok: a Lateral parkolót, az új intelligens központi raktár építését, a pártoló tagok tájékoztatására és a projekt marketingjére szolgáló élménytér kialakítását, valamint a fák átültetését is megvalósítani tervezik.

Végül, ami az Általános Fővárosi Terv módosításával (MPGM) kapcsolatos — már ami a folyamatban lévő feladatokat illeti —, városfejlesztési munkálatokat terveznek a Menéndez i Pelayo utcában, valamint a Travessera de les Corts-on (az egykori Picadero) a klub tulajdonában lévő épület lebontására irányuló eljárások és munkálatok megkezdését.


Az új stadionon belül megtalálható szolgáltatások | Forrás: MundoDeportivo.com

A harmadik tribün lebontását 2023 nyarán tervezik

Amint azt Joan Laporta elnök néhány hete bejelentette, az ukrajnai háború okozta bizonytalanságok miatt, különös tekintettel az anyagok árának emelkedésére és a beszerzési nehézségekre, úgy döntöttek, hogy az óvatosság elvét alkalmazzák, minimalizálva a kockázatokat és védve a következő szezon bevételeit, de mégis a lehető legkisebb hatással lenni ezzel a döntéssel az építkezés ütemtervére. Ezért úgy döntöttek, hogy a stadion harmadik karéjának lebontását 2023 nyarára tervezik, ami a jelenlegi árbizonytalansággal szemben előnyös lehet, és garantálja a Camp Nou gyakorlatilag teljes kapacitását a következő szezonra – mivel a bontás azt jelentené, hogy a 2022/23-as szezon mérkőzéseit 50%-kal csökkentett kapacitással kellett volna lejátszani.

Az ütemterv 2023 nyarán, tehát egy év múlva már valóban költöznie kell mind a csapatnak, mind a szurkolóknak, és szinte biztosan az Estadi Lluís Companysban, ismertebb nevén a Montjuïcban játszana a Barcelona egy teljes idényen keresztül. A Barça és az önkormányzat most dolgozik ennek a költözésnek a feltételein, erről még nincs végleges megállapodás. A Montjuïcban maximum 60.000 néző fér el, de ideiglenes megoldásnak feltétlenül jó. A stadion jelenlegi befogadóképessége egyébként 99.354 férőhely, amely a felújítás során körülbelül 105 ezerre fog bővülni. Joan Laporta arra is felhívta a figyelmet, hogy kizárni nem lehet azt, hogy ez az időszak beleesik valamelyest a 2023-2024-es idény rajtjába, tekintettel arra, hogy ebben az egy évben végeznék el a munka legnagyobb részét, a legtöbb meghatározó változtatást.

A 2024/25-ös szezonban a stadionban a sporttevékenységgel már összeegyeztethető munkálatokat végeznének, már körülbelül 50%-os kapacitással, és a 2025/26-os idényben végül befejeznék a munkálatokat.


Globális fenntarthatóság | Forrás: MundoDeportivo.com

Fenntarthatóbb, fejlettebb stadion

Az FC Barcelona bejelentette, hogy a következő hetekben az önkormányzat elé terjeszti a projekt végleges változatát az utolsó módosításokkal, amelyet az elmúlt hónapok során a város szakemberei, valamint az Espai Barça csapata közösen végzett. Ezek célja, hogy az építési engedélyt módosítani lehessen, és ezt az önkormányzatnak újra jóvá kell majd hagynia.

Az új Espai Barça projekt új megoldásokat tartalmaz majd a fenntarthatóság, az innováció, a technológia és a hozzáférhetőség terén, valamint olyanokat, amelyek maximalizálják az épületben rejlő gazdasági potenciált, és minimalizálják azokat a negatív hatásokat, amik az építkezés miatt a szurkolókra és a bérletesekre hárulnak.

A fenntarthatóság a stadion védjegyévé válik, ebben a tekintetben óriásit fejlődött a projekt a korábbi tervekhez képest. A jövőbeli Camp Nou ezen a téren alighanem példamutató beruházás lesz: az átalakítással egy sor olyan fejlesztést hajtottak végre, amelyek pozitív hatással lesznek a környezetre, csökken a klub ökológiai lábnyomának csökkentése, és a stadion fenntartásának a költségei. Ezen fejlesztések között szerepel a fenntartható mobilitás előmozdítására vonatkozó kötelezettségvállalás, amely megkönnyíti a stadion tömegközlekedéssel való megközelítését, odafigyel az elektromos mobilitási lehetőségekre, mivel a parkolóhelyek akár 60%-a elektromos töltővel felszerelt lesz, beleértve a kerékpárok és más járművek számára kijelölt helyeket.

Ugyanezen a vonalon az energiatakarékosságot és -hatékonyságot nagy erőkkel támogatja az új stadion tetőn elhelyezendő mintegy 18 000 m2 felületet lefedő napelem park. Összehasonlításként egy ekkora napelem rendszer hozzávetőlegesen 600 Eixample-i (Barcelona egyik kerülete) lakás elektromos áram szükségét lesz képes megtermelni. Óriási beruházás, ami viszont hosszú távon megtérül. Ehhez jön pluszban, hogy geotermikus megoldásokat is alkalmaznak, amivel a stadion fűtése és hűtése lényegesen olcsóbb lesz. A tetőről összegyűjtött esővizet pedig újrahasznosítják, ami olyan fejlesztés, amely lehetővé teszi a leendő terület teljes növényzetének az öntözését.

A jövőbeli Camp Nou a legmodernebb technológia nyújtotta lehetőségeket fogja magába foglalni, többek között egy 360º-os képernyőt, amely új élményt nyújt majd a közönségnek. A beléptetés biztonsága és járműbejárat-ellenőrző rendszer is javulni fog, és az 5G-kapcsolat nyújtotta lehetőségeket is maximálisan kihasználják majd.


A világ egyik technológiai referenciája lehet az új Camp Nou | Forrás: MundoDeportivo.com

Finanszírozás folyamatban
A Barça rendelkezésére áll a munkálatok megkezdéséhez szükséges áthidaló kölcsön, mintegy 180 millió eurót, de a munkákat a Goldman Sachs 1.500 millió eurós hiteléből fogják megvalósítani. Ezt egy tavaly decemberi, pártoló tagok között megtartott szavazással tette hivatalossá a klub, miután megkapta a sociók jóváhagyását.