Eduard Romeu: „Nem akarjuk elzálogosítani magunkat 50 évre”

Újabb kör üzengetés kezdődött a klub és a LaLiga között a médiában, miután Eduard Romeu gazdasági alelnök a LaLigát is felelőssé tette a Barcelonánál kialakult pénzügyi helyzetért legutóbbi nyilatkozatában. A Liga ezután közleményben válaszolt és írta meg, hogy a Barcelonára is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a többi spanyol klubra és továbbra is fennáll a lehetőségük arra, hogy a CVC megállapodáshoz csatlakozzanak.

LaLiga: “A Barcelona nem tud regisztrálni új játékosokat, amíg nem rendezi a veszteségeit”

Eduard Romeu, a klub gazdasági alelnöke péntek délután beszélt a Barcelona gazdasági helyzetéről. Sok újdonságot nem mondott ahhoz képest, amit eddig is tudtunk: a klubnak sürgősen bevételeket kell generálnia, hogy kikerülhessen a LaLiga korlátozásai alól, de a Liga felelősségét is felvetette a jelenlegi helyzetet illetően.

A klub vezetője szerint rendelkeznek egy olyan ajánlattal a CVC-től, ami ugyanakkora, 270 millió eurós nagyságrendű, mint a Ligán keresztüli, de ez nem 50 évre, csak 25 évre adná el a klub televíziós jogainak 10%-át. És emellett is vannak más ajánlatok, például a Bank of Americától. A lényeget viszont kiemelte: „Nem akarjuk elzálogosítani magunkat 50 évre” – nyilatkozta a Liga által biztosított CVC lehetőségről.

„Javier Tabas azt mondta, hogy ha aláírjuk a CVC megállapodást, annak lehet egy kimenetele, ha nem írjuk alá, annak pedig egy másik. Ezzel pedig problémánk van, nem normális, hogy a LaLiga egyik embere ki akarja nyírni a két legnagyobb szereplőt (a Barcelonát és a Real Madridot). Tabes is felelős részben a klub helyzetéért.”

„Nem örülünk neki, hogy el kell adnunk különböző jogokat és eszközöket, de néhány intézkedést meg kell tennünk. A pártoló tagoktól azt akarjuk majd, hogy adják meg nekünk a szabadságot a tárgyalásokhoz. Időt kell nyerünk és a lehető legjobbat kell húznunk, hogy a szezon számai pozitívak lehessenek.”

„Matheu Alemanynek sikerült 150 millió eurót csökkentenie a bértömegen, de ez nem elég, mert a mostani 560 millió is gyakorlatilag a duplája például a Bayern Münchenének. Lewandowski leigazolása sem lehetséges most a Liga szabályai miatt.”

Az elnökség június 16-ára írt ki taggyűlést, ahol a klub által tervezett intézkedéseket szavazhatják meg a sociók. Ami pedig az idő nyerését illeti: az üzleti év június 30-án ér véget, és ha a klub veszteséget fog realizálni, az újra nagyon beszűkül a mozgástere az átigazolásokat illetően, mert a LaLiga szabályai és korlátozásai továbbra is érvényesek lesznek rá.