LaLiga: lemaradás regisztrációban, lemaradás versenyképességben?

Az idei nyár egyik legfontosabb kérdése, hogy sikerül-e minden új igazolását regisztrálnia az FC Barcelonának a LaLiga hétvégén induló bajnoki idényére. Jelenlegi állapot szerint egyetlen nyári szerzemény (Raphinha, Koundé, Lewandowski, Kessié, Christensen és Ousmane Dembélé) sem szerepelhetne a Rayo Vallecano elleni mérkőzésen, mivel a Liga szerint továbbra sem felelt meg a katalán klub a szükséges pénzügyi feltételeknek. A Barça ezért további gazdasági intézkedésekre kényszerül, de nem a Joan Laporta vezette klub az egyedüli, akik falba ütköznek a játékosok regisztrációja során. A görgetést követően a LaLiga csapatainak aktuális helyzetére teszünk rövid kitekintést.

Komoly fejtörést okoz Laporta és csapata számára, hogy a szombat esti bajnoki mérkőzést ne a lelétáról kelljen néznie a keret újdonsült tagjainak. A probléma viszont nem egyedülálló a spanyol bajnokságban, a Liga hivatalos honlapja alapján többen járnak a hasonló cipőben. Az alábbi táblázatban a következő adatok szerepelnek: mely klub mennyi játékost igazolt, mennyit regisztrált sikeresen, a sikeresen regisztrált játékosok százalékos arányát az igazolt játékosokhoz viszonyítva és végül az aktuális átigazolási időszakra vonatkozó egyenlegük millió euróban kifejezve.

A fenti képről könnyen kivehető, hogy bár a klubok közel fele, 12 küzd valamilyen szintű problémával a játékosok regisztrációja során és csak 8 egyesület várhatja nyugodtan – jelenlegi állapot szerint – a bajnoki rajtot. A Cádiz és a Getafe csak egyetlen játékos kapcsán van némi elmaradása, az ő esetükben feltételezhető, hogy ez hamarosan megoldásra kerül. Az UD Almería esete kicsit bonyolultabbnak tűnik, mert bár 10-ből már 4 játékos esetében sikeresen jártak a ligába nevezés kapcsán, ők mind ingyen igazoltak voltak. A szerződésükből transzfer összeg ellenében kivásárolt játékosainak egyike sem található még meg a LaLiga honlapján a Guti vezette csapat keretének tagjai közt.

A Barcelona mellett viszont négy másik klub is van, akik még egyetlen nyári szerzeményüket sem tudták nevezni a bajnokságba. Közülük első ránézésre a Celta Vigo csapata lóg ki, akiknél hiába tűnik soknak a 9 érkező, az átigazolási időszakot tekintve 7 millió eurós, pozitív mérleggel bírnak. Tehát annak ellenére, hogy sikerült bevételhez jutniuk a transzferekből, a frissen érkező játékosaik nem léphetnének pályára szombaton az Espanyol ellen.

A kritikus helyzetben lévő csapatok közül még a Real Betis emelendő ki, ahol a 4 nyári szerzemény egyikét sem sikerült regisztrálni. A sevillai klub kapcsán szintén felmerült annak lehetősége, hogy a Barcelonához hasonlóan befektető cég segítségével próbálnak meg megfelelni a Liga pénzügyi követelményeinek. A jelenlegi kupa-győztes egyesülettel kapcsolatban a következő 5 szezon jegybevételeinek 1% – 5%-nak az értékesítéséről szólnak a hírek. Amennyiben ez nem lenne elegendő, akkor a piacképes játékosuk (William Carvalho, Álex Moreno vagy akár Marc Bartra) valamelyikétől válnának meg megfelelő ajánlat esetén. A helyzetüket nehezíti, hogy tavaly kölcsönben náluk szereplő, jelenleg az Arsenalt erősítő Héctor Bellerín is vissza szeretne térni, ami jelen pillanatban nem csak az érvényes szerződése miatt tűnik nehezen kivitelezhetőnek, hanem a – sevillai klub szintjén magas fizetése okán – a regisztrációja is kérdéses.

A Liga aktuális helyzetének érdekes pontja, hogy csak 3 klub nem írta alá a Javier Tebas által ajánlott CVC szerződést. A televíziós jogok 8,25-%-nak 50 évre szóló értékesítésért az elsőosztály 17 csapata könyvelhetett el bevételt, ám ennek ellenére is falba ütköznek a játékosok regisztrációja során. A CVC ügyletből származó bevétel klubonként került meghatározásra, amelyet nem minden egyesület hozott nyilvánosságra. Az eddig egyetlen játékost sem regisztráló RC Celta Vigo 85 millióhoz jutott a jogokért cserébe, melyből 39 millió használható fel a héten kezdődő szezonban.

Érdekes a helyzete még a Sevillának is: bár minden érkezőt sikeresen regisztráltak, ehhez szükségük volt a nagyságrendileg 100 milliós CVC ügyletre és arra, hogy két meghatározó középső védőjét értékesítse az andalúz klub: Koundé (Barcelona) és Diego Carlos (Aston Villa) eladásából 81 millió bevételt könyvelhettek el, míg a helyükre mindössze a brazil Marcãot sikerült igazolni 12 millió ellenében a Galatasaraytól.

A fenti kép nem fest túl jó képet a LaLiga klubjainak pénzügyi helyzetéről, amely idővel a Liga versenyképességére is kihathat. Ennek kapcsán lehet egy figyelmeztető jel Javier Tebas számára, hogy a Top5 bajnokság közül a spanyol klubok költöttek a második legkevesebbet. Az első helyezett az angol Premier League 1.47 milliárd elköltött euróval, jócsakán lemaradva követi őket sorrendben az olasz Seria A 616, a német Bundesliga 471, a LaLiga 411, majd a francia Ligue 1 393 millió euróval. Az 1 milliárd eurónyi különbség egyáltalán nem abba az irányba mutat, amit Tebas 2020-ban, az olasz La Gazzetta dello Sportnak adott nyilatkozatában mondott: elképzelése szerint a LaLiga meg fogja előzni a Premier League-t. Nehéz megjósolni, hogy miként alakulnak majd a Ligák közötti erőviszonyok, de a klubok anyagi helyzetéből kiindulva az angolok komoly helyzeti előnyben vannak: viszonyításképpen a friss feljutó Nottingham Forrestnél a spanyol bajnokság csak a Barcelona költött többet: játékosokra kiadott 94 millió eurója több, mint amennyit a Real Madrid (80 m €) vagy az Atlético de Madrid (26,5 m €) fizetett átigazolási díjakra.

Forrás: az igazolt játékosok számára és az egyes transzferek összegére vonatkozó adatokat a transfermarkt.com oldal, a regisztrált játékosok listáját a LaLiga hivatalos weboldala jelentette.

***