Az előző vezetőség szerint Messi egy csatornapatkány

A Barçagate a klub történetének egyik legmegrázóbb esete, mely jelentősen bemocskolta a „Més que un club”, vagyis „Több, mint egy klub” szlogent. Az ügy az előző vezetés által indított lejárató kampányt takarja, mely a klub körüli meghatározó személyek, illetve játékosok ellen irányult. Ez most már többnek látszik, mint feltételezés, a jelenleg is folyamatban lévő nyomozás során ugyanis újabb bizonyítékok kerültek elő az esettel kapcsolatban…

2017-ben a Barcelona felvette a kapcsolatot az I3 Ventures nevű céggel, melynek tulajdonosa az argentin Carlos Ibáñez volt. A magukat, az online közösségi tér specialistájaként aposztrofáló cég feladata az FC Barcelona márkájának építése lett volna, azonban a feltételezések szerint a vállalat valójában egy más munkát kapott. Az akkori vezetés egy lejárató kampányt rendelt meg a klubhoz közel álló személyek (Víctor Font, Laporta), illetve volt, és akkori játékosok (Xavi, Messi, Piqué) ellen.

‘Barçagate’-részletek: álcázott kifizetések, újságírók fekete listája, adatszivárogtatás

Mindemellett az akkori igazgatóság jobb színben való feltüntetése volt a cél. Az ügyben 2020-ban indult nyomozás, nem csak a feltételezett lejárató kampány miatt, de elképzelhető, hogy olyan számlákkal csaltak ki pénzt a klubtól, melyek mögött nem volt valódi teljesítés. Az ügy kirobbanásakor Bartomeu és csapata felbontotta az I3 Ventures szerződését, és tagadta a felhozott vádakat.

PWC jelentés a közösségi média botrányról: hétszeres ár, szándékosan elaprózott számlák

A nyomozás során most új bizonyítékok kerültek elő, melyek alátámasztják az akkori vezetés ellenérzéseit a klub volt játékosaival szemben. WhatsApp beszélgetések láttak napvilágot, melyek közül az egyik üzenetváltásban Román Gómez Ponti, a Barcelona jogi osztályának akkori igazgatója, az alábbiakat írta a Barcelona elnökének, Lionel Messiről:

„Barto, nem lehetsz ilyen rendes ezzel a csatornapatkánnyal. A klub mindent megadott neki. Úgy gondolja, egy személyben dönthet mindenről, legyen szó az igazolásokról, szerződéshosszabbításokról, vagy éppen a szponzorokról. Ezt nyilván nem lehet megtenni, de nyugodtan a szerződéséhez lehetne csapni például Suárez, vagy Jordi Alba hosszabbítását, vagy Fati szerződésének a jutalékát (Rodrigo Messi, ügynök?).” (Ansu Fati ügynöke abban az időben Rodrigo Messi, Leo Messi testvére volt, ezután szerződött Jorge Mendes-szel – a szerk.) Ne feledjük a zsarolást és a durva viselkedést, amit a klub és mi, akik itt dolgozunk elszenvedünk ettől a hormonkezelt törpétől, aki a Barçának köszönheti az életét! És mindezek után, megkapod a híres WhatsApp üzenetet tőle, miszerint: ’Elnök úr, más játékosok fizetését csökkenthetik, de Luis és az én béremhez ne nyúljanak!’ Remélem az emberek teljes érdektelenségének közepette fog távozni, ez a legrosszabb, ami történhet vele.”

Bartomeu Messages 

A fent említett üzenetről, melyet Messi küldött Bartomeunak, amiben a saját, illetve Luis (feltételezhetően) Suárez fizetését taglalja, nem került elő bizonyíték.

2020 márciusában Ponti az első keret szerződéseinek kiszivárogtatását vetette fel Bartomeunak: „Nem lenne rossz, ha kiszivárogtatnánk a médián keresztül az első csapat játékosainak sok milliós szerződéseit, így az emberek könnyebben engednék el őket.” A Bayern ellen elszenvedett 2-8-as zakó után, Piqué azt nyilatkozta, hogy nagy változásokra van szükség a klubnál. Ponti ekkor azt írta Bartomeunak, hogy: „Kevés kétséged lehet afelől, hogy ő is egy óriási rohadék!” Az El Mundo (A második legnagyobb nyomtatott napilap Spanyolországban – a szerk.) a későbbiekben nyilvánosságra hozta több Barcelona játékos, köztük Piqué és Messi szerződéseinek részleteit. A bizonyítékok szerint, a klub akkori vezérigazgatója, Oscar Grau is tisztában volt ezzel.

Bartomeu Messages

Ponti Busquetset sem kímélte:

„Azokkal a játékosokkal, akiknek nincs piaca és eladhatatlanok (erre remek példa Busquets), szerződést kell bontani és minimális kártérítés után el kell felejteni őket.”

Érdeklődve várjuk a további fejleményeket…