Újabb csontváz Bartomeuék szekrényéből, összeférhetetlenség gyanúja merült fel a játékvezetői bizottság ex-elnökhelyettésevel való együttműködésben

A futball világában egy csapat teljesítménye mellett, ma már ugyanakkora figyelmet élvez a mögötte lévő klub működése, ami nem csoda, hiszen ezek a gazdasági szervezetek akkora összegeket kezelnek, melyek önmagukban figyelemfelkeltőek. A napokban például a Manchester City került reflektorfénybe, miután vizsgálat indult az angol csapat ellen, mert feltételezhetően megsértette a UEFA pénzügyi fair-play szabályzatát. Azonban az FC Barcelona előző vezetése gondoskodott róla, hogy a korábbi ügyek után egy újabb révén kerüljön a lapok címlapjára: ezúttal azzal, hogy szerződésben állt a liga játékvezetői bizottságának elnökhelyettesének cégével, ami egyelőre távol áll a botránytól és hogy komoly szankciókkal járjon a klub számára, de kimerítheti  az összeférhetetlenség kategóriáját. 

A Cadena SER Què t’hi jugues című műsorában a szerdai napon az FC Barcelona volt a téma. Az adásban nyilvánosságra hozták, hogy a katalánok pénzt utaltak José María Enríquez Negreirának, aki 1994 és 2018 között a Spanyol Játékvezetői Bizottság (CTA – Technical Committee of Referees) elnökhelyettesi posztját töltötte be. Nyomozás indult azután, hogy Enríquez Negreira cégét, a DASNIL 95 SL-t elkezdte átvilágítani az adóhatóság, állítólagos szabálytalanságok miatt – a kiinduló pont tehát a cég esetleges adóelkerülése, a közvetett szál pedig a Barcelonával fennálló kapcsolata. A DASNIL könyvelésében az alábbi összegeket találták, melyeket az FC Barcelona utalt át a cég folyószámlájára:

2016 – 530.000 euró

2017 – 540.000 euró

2018 – 318.000 euró

A DASNIL megbízása a Barcelona közleménye szerint, video formátumú riportokra terjedt ki, más spanyolországi klubok korosztályos játékosairól, illetve a bíráskodással kapcsolatos technikai jelentésekre, melyekkel az első és a második csapat stábjának munkáját segítették. Negreira elismerte, hogy a Barça szóbeli tanácsokért fizetett neki. Állítása szerint csak azt mondta el a játékosoknak, hogy viselkedjenek egyes játékvezetőkkel szemben a mérkőzéseken, és soha semmilyen formában nem kedvezett a katalánoknak „hivatali” munkája során. A megkeresett pénzösszeg mögötti teljesítést egyéb jelentésekkel igazolták, melyeket Negreira fia, Javier Enríquez Romero készített, aki a DASNIL egyedüli ügyvezetője volt. A volt elnökhelyettes azt is elismerte, hogy kizárólag a Barcelonának dolgoztak.

Fontos tény az is, hogy a DASNIL fő bevételi forrása ez a tevékenység volt, ugyanis 2019-ben, amikor a Barcelona már megszüntette a velük kötött szerződést, a cég éves bevétele csak 7384 euró volt, később inaktiválták a társaságot, számláit befagyasztották. Azt is meg kell említeni, hogy 2019-ben Negreira már nem töltötte be a tisztségét a Játékvezetői Bizottságnál.

A Barcelona öt pontból álló hivatalos közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban:

„Az FC Barcelona egy külső tanácsadó cég szolgáltatásait vette igénybe, amely a klub technikai csapatát video formátumú jelentésekkel látta el más spanyolországi klubok fiatal játékosairól.”

„Ezen felül, az említett céggel kötött megbízás kiterjedt a játékvezetésre vonatkozó technikai jelentésekre is, melyek az első és a második csapat stábjának munkáját segítették. Ez bevett gyakorlat a profi futballklubok körében.”

„A fent említett tevékenységek jelenleg a klub labdarúgó-szakosztályán dolgozó munkatársak feladatai közé tartoznak.”

„Az FC Barcelona sajnálattal veszi tudomásul, hogy ezek az információk akkor kerülnek nyilvánosságra, amikor a csapat a szezon legjobb formáját hozza.”

„Az FC Barcelona jogi lépéseket fog tenni azok ellen, akik megpróbálják bemocskolni a klub imázsát, és jó hírnevét.”

Joan Laporta, a Barcelona elnöke is nyilatkozott, ami nagyjából egyezik a klub hivatalos közleményével:

„A Cadena SER által megjelentetett információk fényében el kell mondanunk, hogy a Barcelona a múltban megbízott egy külsős céget, akiknek a feladata, spanyol ifi játékosokról készült jelentések megírása volt. Ugyanez a tanácsadó cég adott a játékvezetésről útmutatást, de ez megszokott a nagy kluboknál. Ez a tevékenység most már a klub berkein belül történik, a labdarúgó-szakosztály feladata. Meglepett ez a hír, de nem véletlen, hogy most derült ki. Szeretném leszögezni, hogy az összes olyan kijelentésre, ami nem fedi a valóságot, arányos és megfelelő válasz fog érkezni a klubtól. Meg fogunk tenni minden olyan lépést, amivel megvédhetjük a Barcelona becsületét és érdekeit”

A Spanyol Játékvezetői Bizottság is reagált a vizsgálatra:

„A CTA szeretné egyértelművé tenni, hogy Enriquez Negreira úr 2018 óta nem volt tagja semmilyen szövetségi intézménynek. A CTA elítéli az etikai kódexünket sértő magatartást. Egyetlen aktív játékvezető, vagy CTA munkatárs sem végezhet olyan munkát, mely összeférhetetlenséget okozhat. A CTA a hatóságok rendelkezésére áll, és felajánlja teljeskörű együttműködését.”

Az előző vezetés azt is alátámasztotta, hogy hasonló megbízásokat már a múltban is kötött a Barcelona, egészen 2003-tól, tehát ez Laporta számára sem újkeletű dolog. A DASNIL szerződését költséghatékonysági szempontokra hivatkozva szüntette meg a klub. A jelenlegi elnök nyilatkozata elgondolkodtató, tényleg furcsa, hogy most került nyilvánosságra az ügy, amikor a csapat szárnyal, annak ellenére, hogy már tavaly is folyt a nyomozás.

A vizsgált időszakban a Bartomeu vezetés tevékenykedett a katalánoknál, akiknek a közelmúlt egyik legnagyobb mélyrepülését köszönheti a klub, mind sportszakmai, mind gazdasági szempontból, így sajnos nem tudhatjuk, hogy még hány csontváz fog kiesni a szekrényből. Egyelőre még nem egyértelmű, kell-e bármilyen vádakkal szembenéznie a klubnak a fentiek miatt és a céggel szembeni nyomozás milyen mértékben terjed ki a klubra, de ha végül nem, az egészen biztos, hogy ezekben az években nem volt túl felelős döntés a Játékvezetői Bizottság elnökhelyettesének cégének adni megbízást, akkor sem, ha az valóban csak riportok készítésére terjedt ki. Hiszen nyilvánvaló, hogy felmerül az összeférhetetlenség gyanúja és a CTA etikai kódexébe sem fér bele a felek közötti együttműködés a bizottság közleménye szerint. A hírek alapján viszont egyelőre nem várható ennél több és hogy valamilyen büntetéssel szembe kell néznie a Barcelonának, pláne, hogy komoly retorziók lennének kilátásban, mert a legfontosabb tény az ügyben egyelőre az, hogy a klub Negreira révén sem közvetlenül, sem közvetve nem volt hatással a lejátszott mérkőzéseinek körülményeire, az azokon bíráskodó játékvezetők tevékenységére, vagy általánosságban a játékvezetők küldésére. 

***