Font arra kéri Laportát, hogy távozzon, ha nem érzi magát elég erősnek

A legutóbbi választás második legtöbb szavazatot kapó jelöltje keményen támadja az elnököt. Azzal vádolja, hogy "nem tartja be az etikai kódexet", hogy "borzalmasan menedzselte Xavi helyzetét", és figyelmeztette, hogy ne adjon el kulcsfontosságú játékosokat."

Víctor Font, a legutóbbi elnökválasztás második helyezettje és a Sí al Futur kampány vezetője levelet küldött a Barça elnökének, Joan Laportának, amelyben arra kéri, hogy lépjen vissza, ha „a pillanat nehézsége és a 2021 óta elért gyenge eredmények miatt nem érzi magát elég erősnek ahhoz, hogy megfordítsa a helyzetet. Van egy új generáció, amely készen áll arra, hogy átalakítsa, modernizálja a klubot és egyszer és mindenkorra visszahelyezze azt arra a helyre, ahová tartozik.” – így érvelt.

A levélből négy pont emelkedik ki. Az első azzal vádolja az igazgatótanácsot, hogy „megsértette az etikai kódexet”. Font az elnöknek írt levelében „átláthatóságot követel egy olyan kérdéssel kapcsolatban, amely nemcsak a Barça imázsát és hírnevét érinti negatívan, hanem az klub etikai kódexének megsértését is magában foglalja”. A második pontban Xavi Hernándezről ejt szót, akinek a helyzetét szerinte „borzalmasan menedzselték”, emellett pedig nagy nehézségekkel teli hetekre számít: „A gazdasági helyzet továbbra is  veszteséges, és nagyon kevés idő maradt arra, hogy találjunk egy olnya valódi befektetőt, aki érvényesíti a Barça Studio 49%-ának fiktív eladását, és hajlandó ezt 400 milliós értékeléssel megtenni, ami egy irreális érték, amely messze meghaladja a piac által fizetni kívánt összeget.”

A levél harmadik pontjában a könyvelés kiegyensúlyozására irányuló előremenekülés és a kétes folyamatok elkerülésére szólít fel. Font figyelmezteti Laportát, hogy a Nike-val kötött új megállapodás mellett „ne adjon el kulcsfontosságú szerepet betöltő játékosokat”, és ne „értékesítsen több vagyont”. A korábbi jelölt „mély aggodalmát” fejezi ki a klub minden területével kapcsolatban, aki „rossz gazdálkodásról, az etikai kódex be nem tartásáról és a sportigazgató esetleges összeférhetetlenségéről” beszél.

***