Barcelona a focin túl I: görhoki, a legsikeresebb barcelonai szakág

Az FC Barcelona nemcsak a labdarúgó csapatot takarja, hanem magában foglal egy teljes multisport szekciót. A foci mellett a kosárlabda, az amerikai futball, a kézilabda és a görhoki is régi múltra nyúlik vissza katalóniában. Legújabb kitekintő sorozatunk első részében a legtöbb európai kupával büszkélkedhető görhoki szekciót mutatjuk be.

Mi az a görhoki?

A görhoki a jégkorong egyik száraz változata. Több típusát is megkülönböztethető a görkorcsoláytól, szabályoktól és a pályától függően. Játszhatjuk koronggal vagy labdával, parketten vagy aszfalton. Népszerűségéről hozzájárult, hogy az 1992-es barcelonai olimpián bemutató sportágként szerepelt, a döntő visszanézhető az olympics.com oldalán. Egy csapat 4 mezőnyjátékosból és egy kapusból áll.  A kapusoknak a jégkorongban ismert védőfelszerelése segíti őrizni a jégkorong méretű kis kapu,, a mezőnyjátékosokat azonban szinte semmi védi. Világbajnokságot két évente rendeznek, a címvédő Argentína, míg a legtöbbször Spanyolország nyert, szám szerint 17 alkalommal.

A sportág barcelonai kezdete

Az FC Barcelona görhoki csapatát 1942-ben alapították, de pálya hiánya miatt egy év múlva meg is szűnt. 1948-ban visszatért a sportág katalóniába, sőt egészen a 960′-as évek elejéig rendszeresen harcban volt a bajnokságért. 1963-ban azonban újabb válságba került a szakosztály pénzügyi gondok miatt.

1970-ben José Lorente, a Barça korábbi játékosa vette át a csapat irányítát. 1972 és 1987 között a görhoki szakosztálynak egy szezon kivételével minden évben sikerült legalább egy bajnoki címet nyernie. Kiderült, hogy ez csak egy kivételes korszak kezdete volt, amelynek fénykora 1977/78-ban jött el, amikor a Barça gyakorlatilag minden versenyt megnyert hazai és nemzetközi porondon egyaránt.

1987-ben nagyjából egyszerre a sztárjátékosok távoztak, míg a konkurencia feltámadt. Lorente 17 év alatt 39 kupát nyerve távozott, ami után a blaugrana 5 évig nem nyert semmit. Egy évvel később a szezon végén Carlos Figueroa lett az edző, aki viszszavezette a csapatot a siker útjára, melynek csúcsa az Interkontinenális Kupa első kiírásának elhódítása jelentette a dél-amerikai UVT ellen.

Az 1998/99-es szezonban, az FC Barcelona a klub fennálásának 100. évfordulóján minden profi szekció csapata,— beleértve a görhokit is, — megnyerte a saját bajnokságát. További jó eredmények következtek, amikor megnyerték az első Ibériai Kupát, a Copa del Rey-t, a bajnokságot és az Európa-ligát. 2000/01-ben megnyerték a bajnokságot, az Európa-ligát, az Európai Szuperkupát és az Ibériai Kupát. Carlos Figueroa az utolsó edzői évében minden címet megnyert. A 2005/2006-os szezonban a szokásokhoz hűen a kispad mögé Quim Paüls, egy korábbi játékos érkezett. Paüls irányításával a csapat folytatta a győzelmek halmozását. Az általa irányított négy szezon alatt csapat kivételes teljesítményt nyújtva 17 kupát szerzett.

A görhoki napjainkban

Jelenleg Edu Castro irányítja a csapatot 2017 óta, Címvédőként vágnak neki az idei bajnokságnak, ahol az első mérkőzésen impresszív játékkal 6-2-re nyertek. A három legnagyobb név a jelenlegi keretből Pau Bargalló, Joao Rordígues és Ignacio Alabart.

A görhoki szakosztály a klub történekmének első európai kupáját szerezet, továbbá ők büszkélkedhetnek a legtöbb európai kupagyőzelemmel (22) a klub szakosztályait vizsgálva. Az összesen elnyert 129 trófea nemcsak Spanyolország, hanem egész Európa legsikeresebb görhokiklubja, amely rekordszámú hazai, európai és interkontinentális bajnoki címet zsebelt be.

KIVÁNCSI VAGY MILYEN EGY MÉRKŐZÉS? NÉZD MEG A BARCELONA BENFICA ELLENI TALÁLKOZÓJÁT

 

Forrás: FC Barcelona, Wikipédia, Youtube, MJSZ