A Barça 101 gólnál jár ebben a szezonban, azonban vannak meglepetések ebben tavalyhoz képest

Lewandowski kilenccel kevesebb gólt lőtt, Fermín berobbant, Pedri nem tudta a tavalyi énjét hozni, Ferran Torres maximálisan kihasználja a kapott lehetőséget, Joao Félix pedig jó számokkal rendelkezik...

A Girona elleni, Montiliviben elszenvedett vereség alkalmával a Barça a két szerzett góljával átlépte a 100 gólos határt ebben a szezonban minden sorozatot figyelembe véve. Az elmúlt szezonban, amikor Xavi az idény elejétől a végéig a kispadon ült, a Barça 53 mérkőzésen 101 gólt szerzett. Ugyanannyit, mint most, igaz, ezúttal 49 meccsen. Az idei szezonban elért mérleg azonban megdöbbentő dolgokat takar az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest.

1. Lewandowski: 9 góllal kevesebb

Lewandowski ugyan most is a házi góllövőlista élén áll 24 góllal, de egy évvel ezelőtt 33 góllal állt ugyanígy, akkor 23 alkalommal volt eredményes a spanyol bajnokságban, ennek köszönhetően pedig meg is nyerte a Pichichi-díjat. Ebben a szezonban a lengyel sokkal hullámzóbb teljesítményt nyújt, bár azért emlékezhetünk arra is, hogy a világbajnokság után ezt tavaly is láthattuk. Négy meccs azonban még van hátra a bajnokságból, így ezek a számok még nem véglegesek.

2. Andres Christensen felbukkanása

Andreas Christensen elsődleges feladata nem a gólszerzés, mégis volt rá példa néhányszor, hogy fejjel, vagy akár lábbal is betalált. Három gólt szerzett, de mindhármat kevesebb mint egy hónap alatt, a klub szerint ez még soha fordult vele elő pályafutása során, sem itt, sem a Chelsea-nél, sem a Borussia Mönchengladbachnál.

3. Pedri teljesítményének visszaesése

A középpályást ugyan sérülések sújtjották, de az ebben a szezonban jegyzett góljait tekintve van különbség a tavalyi évhez képest. Ebben a szezonban 30 meccsen 2 gólt szerzett, egy évvel ezelőtt pedig 35 meccsen 7 gólt szerzett. Ez jelentős különbség.

4. Fermín félelmetes berobbanása

Fermín 8 gólt szerzett, és a négy sorozatból, amelyben a Barcelona idén játszott, háromban is betalált: a bajnokságban, a Bajnokok Ligájában és a Copa del Rey-ben is. A Szuperkupa kimaradt ilyen szempontból, azonban így is az összesített tabellán a félelmetes ötödik helyet foglalja el, a középpályások között viszont ő a legeredményesebb.

5. De Jong maradt a régi

De Jongnak is sérülésekkel tarkított szezonja volt. Alig több mint 2500 lejátszott perc és 30 meccs van a lábában. Tavaly 43 meccsen 3283 fölé jutott.

6. Ferran Torres a legtöbbet hozza ki a lehetőségekből

A szélső a szezon elején többet játszott, a szezon véghajrájában azonban Raphinha vette át a helyét. Ennek ellenére még mindig 11 gólnál jár, ami néggyel több találat, mint amennyit tavaly jegyzett, de még négy meccs van a szezonból.

7. A „legjobb” Joao Félix

Joao Félix is általában csereként kapott lehetőséget Xavitól a szezon második felében, azonban mindezek ellenére az volt az ember érzése, hogy egyre jobban megy neki a játék, 10 gólt tudott összekaparni, ugyanannyit, mint amennyit a legeredményesebb szezonjában az Atlético Madridnál.

8. Lamine 6 gólt dobott a közösbe

Ahhoz képest, hogy nemrég 16 évesen debütált az első csapatban, Lamine hat gólt tudott ünnepelni ebben a szezonban, amivel a hatodik legtöbb gólt szerző játékos a csapatban.

9. Egy látványos Guiu

A számai egészen elképesztőek, nem azért, mert ebben a szezonban összesen nyolc bajnokin szerzett gólt, hanem azért, mert 106 percet játszott az első csapatban, és 2 gólt szerzett, egyet a LaLigában, egyet pedig a Bajnokok Ligájában.

10. Vitor Roque, a vita

Vitor Roque a téli átigazolási időszakban történt érkezése óta 13 mérkőzésen lépett pályára, és 310 perc alatt két gólt szerzett. Xavi nem adott neki lehetőséget sem a Bajnokok Ligájában, sem olyan fontos meccseken, mint a Real Madrid elleni Clásico.

***