„A Bayern stílusa hasonló a Barcáéhoz”

Jürgen Klinsmann a BL – párharcról – Interjú

Immáron csak két nap, és kezdetét veszi az év eddigi legfontosabb meccse, azaz a Barcelona – Bayern München. A katalán csapat és a bajorok küzdelmét sokan elõrehozott döntõnek titulálják, így teljesen érthetõ a két találkozó körüli felhajtás. A Barca hivatalos oldala és a Barca TV – a hétközi meccs apropójából – egy rövidebb interjút készített a Bayern német edzõjével, Jürgen Klinsmannal. A ’Klinsinek’ is becézett egykori klasszis csatár beszélt a katalánokkal kapcsolatos emlékeirõl, az esélyekrõl, illetve Riberyrõl és Messirõl…

 

Mit gondol, a Barcelona és a Bayern stílusa hasonlít egymáshoz, vagy alapjaiban különbözik a két együttes játékról alkotott felfogása?

Egy kicsit különbözõ a két stílus, mivel mind Barcelonában, mind Münchenben mások a játékosok, mások a tradíciók és más környezet is veszi körül a futballcsapatot. Pontosan tudjuk, hogy hátul nagyon szervezettnek és egységesnek kell lennünk, illetve amennyire csak lehet, le kell szûkítenünk a területet. Mindezek ellenére, úgy hiszem; a Bayern egy alapvetõen támadó mentalitású együttes, hiszen mi is szeretjük birtokolni a labdát, támadni, és szórakoztatni a közönséget! A mi feladatunk is ugyanaz, mint a Barcáé, azaz hétrõl hétre szép focit bemutatni a saját közönségünknek, ám ennek az elérése nálunk teljesen másképp zajlik, mint Barcelonában.  Hiszen amíg a katalánok a 4 – 3 – 3 – as felállást preferálják, addig mi a 4 – 4 – 2 – es szisztémában szoktunk felállni. Viszont – amint már mondtam – mindkét csapat célja ugyanaz: boldoggá tenni az embereket!

Mi a véleménye Pep Guardioláról, mint ex – játékosról, illetve mint a Barca jelenlegi edzõjérõl?

Guardiola nem csak egy edzõ, õ olyasvalaki, aki tökéletesen ismeri a Barcelona filozófiáját, kultúráját és rendszerét, amit még Johan Cruyff kreált a barcelonai edzõsködése alatt! Többek közt az õ tevékenysége miatt is olyan híres mostanában a Barca attraktív támadó futballja, és Pep pedig továbbra is alkalmazza ezt a nézetet, filozófiát, és ez az, amiért óriási tisztelet jár neki!

A legtöbben azt vallják, hogy Ön egy olyan edzõ, amely a támadó futballt részesíti elõnyben. Igazuk van?

Úgy gondolom, ez a természetembõl fakad, hiszen játékos koromban támadó voltam… Viszont a modern labdarúgásban a siker eléréséhez egy amolyan kompromisszumot kell kötnöd, és aszerint kell játszatnod a csapatodat, ami illik hozzá, amilyen játékosaid vannak, és amilyen a klub filozófiája. Szerintem a legjobb példa erre a Barcelona játéka, hogy hogyan is „keverik” össze a saját támadó mentalitásukat a kor követelményeivel, a 4 – 3 – 3 – as felállásuk pedig pontosan Cruyff filozófiájára és a holland szemléletre vezethetõ vissza. Egészen hihetetlen és lenyûgözõ, ahogyan futballoznak, és ennek tudatában nem csoda, hogy a szurkolók többsége az õ játékukat szereti a legjobban nézni…

Ismervén a Barcelona stílusát, mit gondol, jobban kell majd a Camp Nou – beli találkozón a védekezésre összpontosítaniuk, mint általában?

Minden edzõ tudja, hogy ha elveszted a labdát, a lehetõ leghamarabb vissza kell szerezned azt, és amilyen hamar csak lehet, támadásba lendülni. A katalánoknak ehhez megvannak a játékosai, mint például Messi, Eto’o, Henry vagy éppen a rendkívül technikás középpályásaik. Nekünk meg van egy Riberynk, Zé Robertónk, Luca Tonink vagy egy Schweinsteigerünk, hogy feljutassuk a labdát a csatársorba olyan hamar, amint csak lehetséges. Úgy gondolom, mindkét együttes megpróbál majd gólokat szerezni, és egy jó elsõ meccset produkálni!

Ön szerint milyen eredmény lenne pozitív a csapata számára a visszavágóra?

Természetesen, egy kieséses párharcban a vendégnek legalább egy döntetlent kellene elérnie, és egy gólt szereznie. A mi célunk is ugyanez, egy számunkra kedvezõ eredménnyel hazatérni Münchenbe, és az Allianz Arénában majd egy kiváló visszavágót játszani. Tudjuk, hogy nagyon nehéz párharc lesz, és nagyon tiszteljük a Barcelonát, de megvan a kellõ önbizalmunk, hogy mi jussunk tovább az elõdöntõbe. Nincs kétségem afelõl, hogy az emberek két remek 90 percet fognak látni!

Franck Ribery a legfontosabb játékos a csapatában?

Persze, Ribery egy rendkívül fontos játékos számunkra, de a csapat is nagyon erõs! Nálunk is ugyanaz van, mint a Barcánál, hiszen ott is mindenki Messirõl és Eto’óról beszél, holott a Barcelona egésze alkot egy remek együttest. A nyáron megpróbáltunk felépíteni egy olyan csapatot, amelynek az összes játékosa kivételes képességû, de szemmel látható, hogy Ribery ennek az egységnek egy nagyon fontos eleme, és klasszisa döntõ tényezõ lehet az egyes pillanatokban. Viszont úgy hiszem; ha alaposan megnézzük mindkét gárdát, kitûnik, hogy mindkettõnek vannak nagyon tehetséges játékosai. Két igazán „nemzetközi” csapat összecsapása lesz a szerdai!

Utolsó kérdésként evezzünk át egy másik témára: a Camp Nouban lejátszandó meccs bizonyára jó emlékeket kavar fel Önben…

Igen, valóban, a Bayernnek kiváló a múltbéli szereplése ebben a stadionban, hiszen itt nyertünk már az UEFA Kupában. Szerintem ezek különös pillanatok lesznek a játékosok számára, mert ez egy nagyon különleges stadion, egy szentély, és maga a 90 perc pedig egy nem mindennapi élmény lesz! De ez fordítva is igaz, hiszen az Allianz Arena is a világ egyik legszebb stadionja. Egy játékos ezekért a pillanatokért él, ezekért edz, ezekért dolgozik minden nap keményen, hogy megvalósulhassanak!