Interjú Marc-André ter Stegennel – II. rész

Malcom, Arthur, Messi, és hogy milyen érzés is kapusnak lenni

Amint arról már korábban beszámoltunk, az olvasóinknak bemutattuk Marc-André ter Stegen és a ‘CBS Sports’ közötti interjú első felét. Most jön a beszámoló második fele, aminek főszereplői Arthur, Malcom, Messi, és maga ter Stegen. A német hálóőr elárulta, milyen érzés is neki kapuvédőnek lennie.

Mi volt az első benyomásod a két újonnan érkező brazilról, Arthurról és Malcomról?

„Csak néhány nappal ezelőtt ismerkedtem meg velük. Elsősorban mint emberekről beszélhetek róluk, mert nagyon nehéz megítélni őket pár nap alatt. Azt hiszem, jól beilleszkedtek az öltözőbe. Nagyon érdekesek. Amikor a Roma ellen játszottak, láttam egy kicsit a mérkőzésből, nagyon érdekes labdarúgók, nagy potenciál van bennük. Számunkra nagyon fontos, hogy jól érezzék magukat velünk, és hogy nagyon gyorsan tudjanak alkalmazkodni. Brazilok és portugálul beszélnek, ami nem áll olyan messze a spanyoltól. Nehéz lehet az elején, de lépésről lépésre megszokják. Azt hiszem, nekik könnyebb alkalmazkodni, mint egy német vagy angol ajkú játékosnak. Mindannyian a rendelkezésükre állunk, hogy elmagyarázzuk, mit kell tudniuk a Barçáról. És a labdarúgás nyelve nagyon nemzetközi, így mindenki megérti. Nincs szükség túl sok szóra.”

Beszéljünk Lionel Messiről.

„Egy tétmeccsen egyszer találkoztam vele. Mindig jobb, ha a te csapatodban van, mint ellened. Ez nem csak Messiről szól. Olyan sok jó játékosunk van, de persze ő képes különbséget teremteni, de van egy csomó játékosunk, aki képes erre. Minden játékos, aki a pályán van, tanulhat Leótól. Nem csak a futball miatt, hanem mert egy olyan srácról beszélünk, aki mentálisan erős. Nézd meg, hogy hány éve játszik ezen a szinten, mindig gólt szerez, dolgozik nap, mint nap, és egyre jobbá válik. Ő egy bálvány ebből a szempontból mindenki számára, és az egyike azon embereknek, aki sokat dolgozik a saját trükkjein, nem csak a többiektől nézi el. Csak azt akarja, hogy ő és a csapat is jobb legyen, és mindenkinek így kell gondolkodnia, mint ő. Nagyon könnyű vele dolgozni, nagyon szerény fickó, mindenki jó véleménnyel van róla, és amikor a labdarúgásról van szó, nincsenek szavak arra, amire képes a pályán.”

Pszichológiailag, amikor a büntetőrúgás védésére kerül sor, hogyan próbálsz előnyt szerezni a rúgóból?

„Felkészülsz. Pontosan tudod, hogy rúgta régen. Tudod többé-kevésbé, hová fog menni a lövés. Persze nagyjából tudod, hogy rúgta régen, de sosem tudod, hová fogja most. Mindenkinek más stílusa van, ezért nem akarok beszélni róla, mivel aktív játékos vagyok. Mindenkinek megvan a saját stílusa, hogyan néz szembe a büntetőkkel, néhányan nem néznek az ellenfelükre, egyesek sokat mozognak, mások egyáltalán nem.”

Az emberek úgy kategorizálnak téged, mint egy söprögető kapust. Úgy gondolod, hogy azok a gyerekkori évek, amikor különböző pozícióban játszottál, segítettek?

„Ahhoz, hogy jól érezd magad más pozíciókban, biztos. De nagyon fiatal voltam. Jó, ha van egy gondolatod arról, hogy a többieknek mit kell csinálniuk, így nekem végül mindig jó, hogy megvannak ezek a képességek a lábamban. Olyan sok modern kapus van, és ők mind különbözőek. Nem csak egyfajta modern kapus létezik. Nagyon sok jó kapus van Európában. Amikor sok kapusról beszélsz, akkor sok különböző stílusról beszélsz, és nagyon érdekes látni, hogy minden klubnak nagyon jó kapusa van, de nem ugyanolyanok. Szeretem látni a különbségeket, és szeretek beszélni róluk.”

Hogyan változott a pozíció az évek során?

„Húsz évvel ezelőtt, megkaptad a labdát a saját csapattársadtól, és felemelhetted. Amikor ez a szabály megváltozott, nagyon nehéz volt hozzá igazodni. Soha nem kellett foglalkoznom ezzel, mert a szabály már létezett. Ettől a ponttól kezdve a kapusok egyre inkább modernebbek és különbözőbbek lettek.”