Sergi Roberto felfedezője: „Azt mondták, a 6-os ügyes. És…”

Ahogy a Barçához került

Sergi Roberto az a játékosa a Barcelonának, akit majdnem mindenki szeret, nem csak azért, mert jó futballista, hanem azért is, amilyen alázatos, és valószínűleg azért is, amilyen személyisége van. Azt mindenki tudja is róla, hogy évekig türelmesen várta az esélyt az első csapat és a B keret határán, hogy mennyi ideig bízott, míg aztán Luis Enrique időszaka alatt beverekedte magát a kezdőcsapatba.

De az útját eddig kevesebben ismerik, és erről mesélt a MARCA-nak Albert Benaiges, aki a Barcelona játékosmegfigyelőjeként kiválasztotta őt egykoron a klubnak.

Sergi Roberto a Tarragonától nyugatra fekvő Reus-ból való, és ott is játszott a Santa Creusban, majd a reusi válogatottban, és innen lépett szintet a Nástic de Tarragonába. Albert Benaiges pedig járta Katalónia pályáit, hogy keressen játékosokat a Barçának, de Sergi Robertót teljesen véletlenül sikerült személyesen is látnia, ugyanis nem őt kereste tudatosan. De erről, és minden másról már lássuk, hogyan mesélt Benaiges.

„Azt a hírt kaptam, hogy volt egy srác a Násticban, akit le akar igazolni a Madrid. Tristánnak hívták, és el is mentem megnézni. Van azonban egy szokásom, hogy úgy megyek el a pályára, hogy nem tudom, melyik játékost keresem, hogy ez ne legyen hatással rám, amíg figyelem a játékot. A Damm ellen játszottak. Amint elkezdődött a meccs, valaki oda is szólt nekem: „Benaiges, a 6-os nagyon ügyes.” Már korábban is hülyeségeket mondtál – válaszoltam neki. És el is vonultam egy sarokba, hogy onnan figyeljem a meccset. És valóban a jó játékos a 6-os volt. Így aztán a meccs után odamentem az edzőhöz.”

„Figyelj, Tristánt jöttem megnézni. Ő a 6-os ugye?” Furán nézett rám, és azt mondta: nem Tristán a 8-as volt.”

„Tristán jóval erőteljesebb játékos volt, de azért elhívtam két edzésre következő hétfőre. Végül ő elment a Madridba, még ha nem is maradt ott. Mi pedig leigazoltuk Sergi Robertót a Barçához. Olyan típusú játékos volt, akit kerestünk az utánpótlásba. Intelligensen játszott, szinte mindig jól döntött, technikás és gyors volt… Nagyon sok dolog szólt mellette, és egy hiányzott csak belőle: több karakter védekezésben. És nézd meg most! Marc Vivesnek, aki korábban a katalán szövetségi kapitány volt, azt már akkor megmondtam, hogy belőle profi futballista lesz. Azt nem tudtam, hogy a Barçában-e, de akkor, 15 éves korában már voltak olyan különleges képességei, amiből látszott, hogy ő oda fog érni és profi játékos lesz.”

Még jön neki egy ebéddel

A történet ott folytatódik, amikor Sergi Roberto már a La Masíán volt.

Nagyon komoly, de egyben nyílt srác volt, aki jól kijött mindenkivel. Kiegyensúlyozott családból való volt, olyan háttérrel ami sok szempontból segít. A végeredmény pedig egy remek srác lett. Mindenkivel jóban volt, azokkal is, akik később sikeressé váltak, azokkal is, akik nem tudtak végigmenni az úton.”

„Hazudnék, ha az mondanám, hogy nem lepett meg, hogy nem volt ott a világbajnoki keretben. Annyi poszton játszik, annyira sok szituációban bevethető, és mindegyik esetben annyira jól játszik, hogy nehéz volt megérteni, hogyan nem fért be a legjobb 23-ba.”

A fogadás, amit Sergi Roberto elveszített, és még nem adott meg: „Mondtam neki, hogy ha eljut az első csapatba, jön nekem egy ebéddel. Úgyhogy ezzel még jön nekem.”

Mindenképpen beruháznál egy Barçás ereklyére? Akkor az Eurobarça Shop pontosan a te tereped, ahol megrendelheted az alábbi ‘Tots units fem forca’ pólót is!