Exkluzív interjú Iniestával – II. rész

Sok témát érintett a Barça élő legendája

Ahogyan azt már korábban olvashatták, Andrés Iniesta a katalán ‘SPORT’-nak adott exkluzív interjújának első részét közöltük, most jön a második. A katalánok legendája beszélt a fiatalokról és a Bajnokok Ligája-esélyekről is. Ezen kívül szót ejtett Japánról, illetve arról is, hogy el tudja-e magát képzelni Pep Guardiola 2.-nek…

Denis Suárez megpróbált úgy cselekedni, ahogy te. Játék helyett várni, de nem sült ki jól. Ez nem mindig működik a Camp Nouban.

„Lehetnek más körülmények is, ami miatt más döntést hozol. Feláldozod az időd, maradni próbálsz, de néha valamilyen okból kifolyólag nem működik. Ez egy másik döntéshez vezet.”

Mit gondolsz Aleñáról és Riqui Puigról?

„Nagyszerű hír, hogy az akadémiát alkotó játékosoknak esélyük van játszani. Olyan játékosokkal azonosítjuk magunkat, akik sok időt töltöttek az akadémián, mint ők. Felkerülni az első csapatba olyan, mint egy álom. Ha sikerül, akkor az a lényeg, hogy tudják, hogyan kell kihasználni minden lehetőséget. Jól kell edzeni, és a legjobbaktól lehet tanulni.”

Az emberek szerint a Pep-csapat irányíthatja a klubot a jövőben, ők lehetnek az elnökök.

„Ez egy jó terv. A jövő megmutatja, hol kell lennünk mindannyiunknak. A rajongók szeretnek minket, mert sok időt töltöttünk itt. Én személy szerint azt akarom átadni, amit megtanultam itt. Nem tudom, milyen minőségben, és ha készen fogok állni, ki lesz a klubnál. Ez hipotézis. Majd meglátjuk.”

Egy nap el tudod képzelni magad, mint Pep Guardiola 2.?

„Nem az a kérdés, hogy el tudom-e képzelni. Az igazság az, hogy én még nem gondoltam erre. Nem tudom, mi fog történni a következő néhány évben. Most már egy másik országban, másik bajnokságban játszom. Ha ez már nem fog fennállni, akkor fogok más dolgokra gondolni.”

A jelenlegi Barça megnyerheti a Bajnokok Ligáját?

„Mindig úgy gondolom, hogy meg tudják nyerni. Motiváltak, és az a céljuk, hogy mindent megnyerjenek. Ezt követően vannak pillanatok, amikor a dolgok jobban vagy rosszabbul mennek. Ez a csapat több Bajnokok Ligáját érdemel, mint amennyit nyert. Remélem, hogy ebben a szezonban előrelépnek az elmúlt évekhez képest.”

Szerinted furcsa, hogy a Madrid annyit nyert?

„Mindig azt gondolom, hogy a bajnokok méltó nyertesek. Tetszhet vagy sem annak a módja, ahogy nyernek, de azt mondani, hogy egy csapat nem érdemeli meg azt, hogy egy ilyen fontos kupasorozatot megnyert, nehéz. A korábbi években nem voltunk hozzá elég közel, és biztos vagyok benne, hogy ezúttal máshogy lesz.”

Megnyerheti a Manchester City vagy a PSG?

„Nehéz azt gondolni, hogy egy nap nem fognak közel kerülni a Bajnokok Ligájához. A csapatuk, a keretük, az anyagi hátterük, az edzőik… Harcolniuk kell a trófeáért. Hozzá szeretném tenni a Liverpoolt, akik nagyon jól néznek ki ebben az évben. A probléma az, hogy a Bajnokok Ligája egy nagyon nehéz versenysorozat. Egy rossz nap, és kieshetsz.”

Mit gondolsz arról, hogy Lionel Messi helyettesít, mint csapatkapitány?

„Nem hiszem, hogy ez új neki. Régóta itt van. A karszalag csak egy motiváló tényező.”

A távolság ellenére boldognak tűnik Japánban…

„Ez az, amit mindig is kerestél, hogy boldog legyél. Jól vagyunk. Voltak intenzív hónapok az adaptáció miatt, meg kellett ismerni a dolgokat. A gyerekek is alkalmazkodtak, a feleségem is. Minden jól alakul.”