“Arthur? A 22 éves Xavival kell összehasonlítanod”

Xavi adott mély interjút a 'SPORT'-nak

Az FC Barcelona élő legendája, Xavi Hernández a minap a katalán ‘SPORT’-nak adott interjút a visszavonulása előtti utolsó mérkőzését megelőzően. A világklasszis irányító beszélt Messiről, Arthurról és Griezmannról is. Ezeken kívül szót ejtett még a közelgő elnöki választásokról, valamint a visszatéréséről. Terjedelmes interjú, első rész.

Négy BL-győzelem a Messi-korszakban nem elég, ha a világ legjobb játékosa nálad van?

“Több, mint elég, előtte csak egy BL-trófea volt a tarsolyban. Többet is tudtunk volna nyerni, de BL-t nyerni nehéz. Guardiola Barçája jobb volt, mint a többi csapat, és csak kettőt nyertünk a négyből. A Chelsea és az Inter ejtett ki minket. De nyugodj meg, Messi még nem végzett.”

Mi maradt még?

“Mindig beszélünk a Messi utáni korszakról, de Leónak három vagy négy jó éve maradt hátra. A legmagasabb szinten, mint most, mert figyel magára, hihetetlenül profi, fizikailag erős, mentálisan egy vadállat. Ő az első mindenben.”

Hogyan képzeled el a visszatérésedet a Camp Nouba?

“Mindenki nagy csapatnál akar lenni. Kényelmesebb lenne egy másodosztályú csapatba menni, de versenyképes vagyok, és szeretem a nagy kihívásokat. Tudom, mi fog jönni, kopaszodni vagy őszülni fogok [nevet – a szerk.], de ez van.”

Fogsz álláspontot foglalni a klub választásain?

“Nem kellene álláspontot foglalnom, de Victor Font jó barátom. Ő egy nagyszerű elnök lenne a jövőben. Emberileg is, mert egy igazi vezető, józan eszű, intelligens és empatikus. Hagyná a labdarúgással foglalkozó embereket dolgozni, ami fontos. Nagyon felkészült. Lehet, hogy vannak más opciók is, de ő nagyon jó.”

Támogatni fogod őt?

“Ha támogatásról van szó, akkor igen. De a legfontosabb, hogy a Barçának mi a legjobb. Azt hiszem, ő az egyik olyan ember, aki jól végezné a dolgát.”

Hogyan értékeled Arthur első szezonját?

“A 22 éves Arthurt a 22 éves Xavival kell összehasonlítanod. Nem lehet összehasonlítani a 22 éves Arthurt a 30 éves Xavihoz. Nem igazságos. Jó szezonja volt. Nem veszíti el a labdát, a legjobb megoldást keresi, okos. 10 évig játszhat a Barçában brutális szinten. Támadnia kell, adni a gyilkos labdákat, lőni, de ez igaz volt rám is ebben a korban. Magamat látom benne, ahogyan játszik… Anélkül, hogy a La Masiából jött volna. Vele és De Jonggal a Barçának két nagyon jó játékosa van. De Ligtet is le kell igazolni.”

Leigazolnád Griezmannt, ha az öltöző nem akarja?

“Megértem, hogy fájt, amit tavaly nyáron tett. Ha az elutasítás oka a Barça játékosaitól csak futball-kérdés, beszélnék az öltözővel, hogy lássák, ő egy olyan játékos, aki képes hozni valamit. Látnunk kell azonban, ki igazolja le? A sportigazgató? Valverde? Az elnök? Ha a Barçában lennék, megkérdezném az igazolásokat, és ha az öltöző nem ért egyet velük, beszélnék velük, de a végén én döntök. Legyen ez Griezmann vagy akárki. Az egy másik dolog lenne, ha az edző sem akarná őt. Akkor probléma van.”

***

Megemlékeznél a Barça egykori legendás katalán irányítójára? Szerezd be ezt a nevével ellátott zoknit!