Messi: „Én leszek az első, aki azt mondja: nem tudok többet adni”

Interjú számos témát érintve: visszavonulás, Pep Team, a német kapuskérdés, De Jong...

Az argentin Leo Messi szerdán átvette a hatodik Aranycipőjét, a madridi ‘MARCA’ pedig kihasználta az alkalmat, és a napokban interjút készített a világklasszissal. 

 

 

Cristiano Ronaldo és Ibrahimovics rengetegszer beszélnek magukról, és fényezik önmagukat, Ön azonban sosem. Hogyan látja önmagát? 

Jobban szeretem, ha az emberek beszélnek rólam. Tudom, mire vagyok képes, és mit tudok adni a csapatnak, de a véleményem megtartom magamnak. A közönség úgyis ítélkezik majd. Különben sem szeretek egyénekről beszélni, a csapat fontosabb.

Mit gondol arról, hogy Falcao a Galatasarayhoz szerződött? 

Kiváló csatár, benne van a gól. Akárhova igazol, csak lövi őket tovább. Mindkét lábbal nagyszerűen fordul kapura, remekül fejel, igazi veszély a tizenhatoson belül. Lenyűgöző befejező csatár.

Változni fog az Ön szerepe, és sokkal inkább mélyebben lesz a pályán a jövőben?

Nem tudom még, sok mindentől függ. Jelen pillanatban sokkal többet jövök hátra a labdáért, hogy elkérjem azt, illetve hogy összejátsszak a társakkal. Nem tudom viszont, mi fog történni a jövőben.

Tudja már, meddig fog játszani vagy ez majd valahogyan alakul?

Minden egyes játékos tudja, meddig bírja a terhelést. Az idővel majd kiderül, a testem mennyit enged. Én leszek az első, aki azt mondja: nem tudok többet adni. Ha azonban még hasznosnak érzem magam, játszani fogok tovább. Ez a jövő zenéje.

Németországban a kapuskérdés a központi téma. Ter Stegen vagy Neuer a jobb hálóőr? Illetve mit tart a legfőbb erősségüknek? 

Két nagyszerű, hasonló profilú kapusról beszélünk. Nagyon jól olvassák a játékot, lábbal pedig úgy kapcsolódnak be az összjátékba, mint a legjobb középpályások vagy hátvédek, ráadásul nagyon jó reflexeik vannak. Marcot ismerem ugye, Neuert viszont se edzeni nem látom, se a meccseit nem nézem. Egy biztos: két kiváló hálóőrről beszélünk.

Az idén már ki kellett hagynia pár meccset. Hogyan emészti meg, hogy a teste már több pihenőidőt kér?

Nagyon nehezen, hiszen fejben még mindig a topon vagyok, és ilyenkor azt hiszi az ember, hogy még mindig 25 éves. Ezáltal pedig ugyanazokat a dolgokat akarom csinálni, mint akkoriban. A test azonban diktál, és vannak már esetek, amikor sokkal óvatosabban kell bánnom a szervezetemmel. Ezt felfogni és átállni fejben időt igényel, hiszen teljesen máshogy kell felkészülni a mérkőzésekre és az edzésekre.

Mi a különbség a jelenlegi és Guardiola Barcelonája között?

Az igazság az, hogy nagyon sok idő eltelt már azóta. Rengeteg új igazolás érkezett, talán már csak hárman vagy négyen vagyunk abból a korszakból. A csapat pedig ilyenkor átalakul, és alkalmazkodik az újonnan érkezett labdarúgókhoz.

Mik Frenkie de Jong erősségei, valamint milyennek találja az összjátékot a holland labdarúgóval?

Számára nagyon könnyen ment a beilleszkedés, mert az Ajax hasonló futballt játszik, mint amit a Barcelona. Ugyanabban a játékfelfogásban képezték, mint amit itt tanítanak, talán ott kevesebbet játszott a középpálya közepén, ennyi a különbség. Ennél fogva a védelem előtt még kényelmesebben érezte magát, de egyre jobban hozzászokik az új pozícióhoz. Szereti birtokolni a labdát, kicsiben megjátszani azt, a csapatrészek közé bepasszolni a labdát, illetve nagy léptekkel gyorsul és fizikailag is erős. Nagyon sokoldalú játékos.

Miért olyan nehéz átjutni egy olyan védőn, mint Van Dijk?

Egy olyan hátvédről beszélünk, aki tökéletesen tudja, mikor kell hátrálni vagy mikor kell megtámadni az ellenfelet. Nem csak erős és gyors, hanem a testfelépítésével ellentétben nagyon agilis is tud lenni. Szintén nagy lépései vannak, amikkel nagyon hamar oda tud érni a szükséges pozícióba, így nem csak hátul hasznos, de elől is gólokat szerez.

Cristiano már többször is azt ajánlotta Önnek, hogy lépjen ki a komfort zónájából, és próbáljon szerencsét más bajnokságban. Megfontolta a tanácsot?

Mindenki a saját céljait és vágyait keresi. Én sosem éreztem szükségét annak, hogy eligazoljak a világ legjobb klubjából, ami a Barcelona, mert itt élvezem a meccseket, az edzéseket és a várost. Nincsen hiányérzetem, és mindig is tisztán láttam a céljaimat ebben a klubban.

Meglepte Önöket Conte Interje?

Nem, mert tudtuk, hogy mi vár ránk. Remekül kezdtek a bajnokságban, fej-fej melletti küzdelemre késztetik a Juventust, ami nagyon nem könnyű. Felkészültünk belőlük, tisztában voltunk azzal, hogy nagyon szervezettek, automatizmusokra épül a játékuk, ami által nagyon gyorsak is.

Mindent megnyert már, de a Puskás Ferenc-díjat még nem sikerült elhódítania. Van hiányérzete?

Mindig elmondom, hogy az egyéni díjak nem képezik részét a célkitűzéseimnek. Nem azzal kelek fel, hogy meg akarom nyerni az Aranylabdát vagy az Aranycipőt. Ha sikerül, remek. Ha nem, nem történik semmi.

Mi a véleménye a magyar csatárról, Zsóriról, aki idén megkapta a díjat az ollózós góljáért? 

Nagyon szép találat volt. Lenyűgöző, hiszen nagyon messziről és nagyon magasról vitte végig a mozdulatot. Megérdemelte az elismerést.