„Bemutatkozás a Bernabéuban? Nagyon ideges voltam…”

Luis Suárez adott interjút a klub munkatársainak

Az FC Barcelona történelmének negyedik legeredményesebb gólszerzője, Luis Suárez adott interjút a minap a klub munkatársainak. Az uruguayi csatár beszélt a bemutatkozásáról, a Messivel, Luis Enriquével és a szurkolókkal való kapcsolatáról, valamint elmondta azt is, milyen elvárásokkal szemben kell napról napra teljesítenie a pályán.

Öt éve mutatkozott be

„A minap a feleségemmel fotókat nézegettünk, találtunk egy 2004-es képet, amikor Barcelonában voltunk nyaralni, és a hatalmas Ronaldinho mellett álltam. Akkor nagyon távolinak tűnt, hogy a Barçában játsszak. Miután a Barçában jöttem, soha nem gondoltam volna, hogy ennyi mindent elérek egyéni és csapat szinten is.”

A klub történetének 4. legjobb góllövője

„Büszke vagyok arra, hogy a világ legjobb klubjának – amelynek hatalmas történelme van – öt legjobb gólszerzője között szerepelhetek. Amikor a Barçába jöttem, teljesült egy álmom. Azt akartam, hogy jól érezzem magam a csapattársaimmal, de nem is gondoltam volna, hogy eljutok erre a szintre. Folyamatosan lőttem a gólokat, én voltam a 2015/16-os szezon gólkirálya. Igaz, aprénként közeledsz a történelmi gólszerzőkhöz. Értékelned kell a gólokat, mert nem könnyű meglőni őket. Sem Kubalának, sem Samitiernek, sem Leónak, sem nekem.”

Legfontosabb gól?

„185 találatot szereztem, nehéz kiválasztani egyet. A közelmúltban, az előző szezonból emlékszem az Atlético ellenire a hazai bajnokin. A néhány héttel ezelőtti, a Sevilla elleni is szép volt, és az is, amit az Inter ellen szereztem Arturo Vidal passza után… A Camp Nouban lőtt gólok mindig különlegesek.”

2014-ben debütált a Bernabéuban

„Nagyon ideges voltam azokban a napokban. Még ma is ideges vagyok néhány meccsen. Nos, akkor képzeld el az első meccsemen a Barçánál a Bernabéuban! Egy ideje nem játszottam, hiányzott a ritmus, és ideges lettem, ha arra gondoltam, mi lesz, ha egy passz rosszul sikerül. Óriási támogatást kaptam Luis Enriquétől, aki beszélt velem, mielőtt eljöttem Barcelonába, és bízott bennem, ahogyan a csapattársaim is.”

Luis Enrique és a lányának szánt gól

„Pályafutásom egyik legfontosabb edzője volt, mert a személyisége és maga a léte nagy hatással volt rám. Nagyon őszinte edző. Bízott bennem, hogy a 2014-es világbajnokság nehéz pillanata után jöjjek a Barçába.”

Neki akartam szánni a gólt. Ez egy kis apróság volt, amit neki és a családjának tudtam szentelni. Xana nagy Barça-rajongó volt.

Barátság Messivel

„Messi sokat segített a személyes fejlődésemben. A kezdetektől fogva megvolt közöttünk a kémia. Az együttélésből barátság lett, és azok a pillanatok, amiket vele töltöttem, segített a pályán is. Mindenki tudja, hogy ő a legjobb a világon. Bebizonyította, és napról napra továbbra is bizonyítja. Rengetegszer megmutatta, mekkora a barátság közöttünk. Segített, amikor az Aranycipőért harcoltam, ahogy én is neki. Másnap Eibarban adott egy gólpasszt.”

Nehéz hetek elé néznek

„Nagyon szép hónap van előttünk. Szeretjük ezeket mind focistaként, mint emberként is. Lesz egy Clásico is… Mentálisan és fizikailag is fel kell készülnöd. Lehet, hogy nem nyerünk meg minden meccset, vagy nem lesz könnyű, de reméljük, hogy a szurkolók támogatásával mindent megteszünk. Nem volt egyszerű a bajnoki rajtunk. Elvesztettünk olyan pontokat idegenben, amiket az előző években nem, de tudjuk, hogy a többi csapat is erős.”

Hatalmasak az elvárások

„A focisták állandóan nyomás alatt vannak, és erre készen kell állnunk, hogy három-négy naponta teljesítsünk. Ha a Barçába jössz, arra számítasz, hogy címeket nyersz, de vannak nehéz pillanatok is, amelyek segítenek fejlődni és javulni.”

Kapcsolat a szurkolókkal

„Az emberek tudják, hogy nem ismerek elveszett labdát, sohasem adom fel. Minden meccsen értékelik a belefektetett munkámat. A támogatásuk sokat számít, és ez minden játékos számára nagyon fontos.”